REKLAMI GEÇ

Dünya bu heykeli konuşacak

Dünya bu heykeli konuşacak

Leodikya kazı heyeti, Dünya’da diğer bir örneği sadece Vatikan Müzesi’nde bulunan Ağustos ayına ismi verilmiş Tanrı İmparator Augustos’a ait heykel başı buldu. Şimdiye kadar kazılarda bulunan en önemli bulgu olarak tarihe geçecek bu buluntu, aynı zamanda Denizli turizmi için de yeşil ışık yakıyor.

/ DENİZLİHABER / 2 Eylül 2009 Çarşamba, 19:51

Denizli’de Laodikya kazılarında ilk imparator tanrı bulundu. Dünya’da diğer bir örneği sadece Vatikan Müzesi’nde bulunan tanrı imparatora ait heykel başı şimdiye kadar kazılarda bulunan en önemli bulgu olarak tarihe geçti.

Laodikya kazıları çalışması sırasında Stadyum Caddesi yanında ortaya çıkarılan Latrina (Tuvalet) yapısı içinde bulunan ilk tanrı imparator Augustos, M.Ö 27 ve M.S 14 yılları arasında imparatorluk yaptığı belirlendi. Adını Ağustos ayına da veren İmparator Augustos’un, Roma Cumhuriyet dönemini sona erdiren ve imparatorluk dönemini başlatan ilk tanrı imparator olduğu açıklandı.

Roma tarihinin en güçlü idarecisi olan, Anadolu’ya ve Ionya (Batı Anadolu sanatı) sanatına çok önem veren bir imparator olan Augustos, yaptığı yardımlarla Anadolu’da birçok kentte imar faaliyetlerini başlattı. 2 metre 10 cm boyu ile Augustos heykeli normal boyutlarından biraz büyük olup, Dünya’da bilinen en nitelikli işçiliğe sahip baş olduğu belirtildi.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 7 yıllık kazı çalışmasında bulunan en önemli eserin Augustos heykeli başı olduğunu ifade ederek, “Buradaki şu ana kadar bulunan en önemli eser bu. Dünya’da bir Vatikan (Roma) müzesinde yer alan Prima Porta’dan sonra şu an bir de biz bulduk. Dünyaya Laodikyalı Augustos diye tanıtılacaktır. Aynı zamanda Augustos, Ağustos ayına ismi verilen bir imparatordur. Çalışmalarımız devam ediyor. Eski dönemlere ait tuzluk ve toplu tuvalet de bulduk. Bu çok önemli eserler beni hayatım boyunca ilk kez heyecanlandırdı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı