REKLAMI GEÇ

Hierapolis’in tanrısının heykeli bulundu

Hierapolis’in tanrısının heykeli bulundu

Denizli’nin ‘Beyaz Cennet’i Pamukkale’deki antik kent Hierapolis’te yapılan kazı çalışmalarında, Apollon Tapınağı Kült Heykeli bulundu.

/ DENİZLİHABER / 28 Ağustos 2009 Cuma, 19:59

Milattan sonra 1. yüzyıla ait, 2 bin yıllık buluntuda, Hierapolis şehrinin tanrısı olan Apollon Tapınağı Kült Heykeli’nin bulunduğunu açıklayan İtalyan Arkeoloji Kazı Heyeti Başkanı Francesco D’andrıa, artık Apollon tanrısının, sadece yazılarla değil, heykelinin bulunması ile de kanıtlandığını söyledi.

Apollon’un tahta oturtulmuş şekilde, yaklaşık 4 metrelik gövde ve ayaklarını bulduklarını, ancak henüz başını bulamadıklarını kaydeden Francesco D’andrıa, “Hierapolis (frigya) şehrinin tanrısı. Otururken 4 metre. Ama ayaktayken 7 metre vardır. Bizans zamanında kırılarak atılmış. Eskiden yazılarla kutsal şehrin tanrısı Apollon anlatılıyordu, şimdi heykelini de bulduk. Apollon bir kahindi. Kehanet yapıyordu” dedi.

D’andrıa, “Büyük boyutta heykeli bulundu. Uzun süren çalışmadan sonra büyük boyutlu heykele ait mermerden büst çıkarıldı. İki büyük parça 4 metreden fazla yüksekliğe sahip olan heykele aittir. Taht üzerine oturmuş durumda bulunan heykel, tunik kıyafetli olup, elbise kaslar üzerinde trasparan özelliği kazanmaktadır. Yanlarda bulunan delikler, kolların gövdeye bağlantısı amaçlı kullanılmaktaydı. Kollar gövdeden ayrı olarak çalışılmıştı. Bu alanda kazı çalışmaları devam etdiyor. Heykelin başının bulunması ihtimali var.. Heykel, taht üzerinde oturmuş, sağ elinde lir tutmaktaydı. Apollon tanrısını temsil etmektedir. Heykel, imparator Tiberius’un yaptırmış olduğu kült heykeli olmalıdır. Heykel, büyük sitilde çalışan, klasik dönemin büyük heykeltraşı Fidias’tan esinlenmiştir” diye konuştu.

Francesco D’andrıa şöyle devam etti, “Büyük heykeller antik dönemde çok yaygıdı. Rodi’deki büyük boyutlu heykel, Crisoelefantine kültü (altın ve fildişi), Partenondaki Atina ve Zeus heykeli, Olimpia’daki tapınaktaki Zeus heykeli gibi. Hierapolis’te bulunan Apollon heykeli stil olarak önemli kalitede yapılan heykel gurubuna girmektedir. Aynı zamanda Küçük Asya’da az rastlanan büyük boyutlu kült heykellerdendir. Bu tip heykeller, on tane civarındadır. En önemli büyük boyuttaki heykel, Klaros kutsal alanında bulunmuştu. 7 metreden fazla yüksekliği ile tahta oturmuş Apollon’u, yanında Artemis ve kızkardeşi ve Latona annesi tasvir edilmiştir. Aynı heykel türü Sagalasosta (Pisidia-Antalya) Apollon heykeli 3 metreden fazla yüksekliği ile Belçika kazılarında geçen sene bulunmuştur. Büyük boyutlu heykellerin çoğu imparatorları tasvir etmektedir. Efes’te bulunan Domiziano buna bir örnektir” dedi.

30 yıldır Hierapolis kazılarını sürdürdüğünü belirten Francesco D’andrıa, 74’ü İtalya ve Norveç’ten gelen arkeologlar ve 75 Türk işçisi ile toplam 149 kişiyle çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Bu yıl içinde Türkiye’nin en büyük antik tiyatrosunu, Pamukkale’de ortaya çıkardıklarını ve restore etmek için Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan 1 milyon Euro’nun kendileri için Denizli Valiliği’ne geldiğini söyleyen Francesco D’andrıa, “Tiyatroyu restore edeceğiz. Bunun birinci katı için bakandan Denizli Valiliği’ne 1 milyon Euro ödenek geldi. Burayı bitirdiğimizde ülkenin en iyi antik tiyatrosu olacak. Restorasyon projesi en kısa zamanda başlayacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı