REKLAMI GEÇ

Kazılar sadece yazın yapılmamalı

Kazılar sadece yazın yapılmamalı

Vali Yavuz Erkmen, arkeolojik kazıların sadece yaz döneminde yapılmasının yeterli olmadığını, bunu daha uzun süre yapabilmek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 14 Ekim 2009 Çarşamba, 17:08

13. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı. Sempozyuma Denizli Valisi Erkmen, Denizli Belediye Başkan Vekili Osman Zolan, PAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Halil Kumsar, PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Şimşek, daire müdürleri, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

PAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Halil Kumsar, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin gezildiğinde gerçekten de medeniyetlerin beşiği olduğunun görüldüğünü vurguladı. Kumsar, gerek arkeoloji, gerekse sanat tarihi çalışmalarında bölümler arası işbirliği yapıldığında daha iyi noktalara geleceğini ifade etti. Başkan Vekili Zolan, Anadolu’nun tarihi medeniyetler açısından dünyada benzeri olmayan bir bölge olduğunu anlattı. Denizli’nin tarihi açısından parmakla gösterilen bir yer olduğunu dile getiren Zolan, “Fakat buna sahip çıkabiliyor muyuz? Buna olumlu cevap veremiyoruz. Tarihe sahip çıkamıyoruz. Artık bu değerlerin fabrikalardan önemli, olduğunu yeni öğreniyoruz. Bunlara sahip çıkılması sadece özel şahısların değil devletin kamu imkânlarıyla sahip çıkması gerekir. Bunun için Kültür Bakanlığı ilk defa Laodikya şehrini bize devretti.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin her yerinde yapılan kazıların hepsinin kazanç olduğunu belirten Vali Erkmen ise “Bunları korumak yaşatmak devretmek zorundayız. Kazılar kolay olmuyor, zaman gerekiyor, maddi kaynak gerekiyor. Geçmişten bugüne kıyasladığımızda çok iyi noktalarda geldik. Kazılarda zamanı nasıl artırabiliriz konusunu tartışmamız gerekiyor.” dedi.

Üniversitelerin kapalı olduğu yaz döneminde yapılan kazıların yeterli olmadığını belirten Erkmen sözlerini şöyle sürdürdü: “Okulların tatil olduğu 2.5 aylık dönem bu iş için yeterli olmuyor. Bu zamanın önemli bir kısmı da bir önceki yılın kazı yerini temizlemekle geçiyor. Bence kazıların öncelikle o yöredeki varsa üniversitedeki hocaların görevlendirilmesi çok yararlı olacaktır. Bu şekilde biraz olsun zamanı arttırılabilir. Maddi anlamda bakanlığın bütçesi yeterli değil, bu doğrultuda değişik kaynaklar oluşturulmaya çalışılıyor. Özel idareden kaynak aktaran arkadaşlara teşekkür ederim. Kazılarda çalıştırılacak kişiler için de ücret konusunda bir düzenleme getirilmelidir.”

Ortaçağ ve Türk dönemine ait kontekslere sahip kazılardan elde edilen verilerin tanıtılmasını, Bizans ve Türk sanatı alanlarındaki sanat tarihi araştırmalarının değerlendirilmesini amaçlanan sempozyum 3 gün sürecek

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı