KIZILCABÖLÜK’TE TARİH AYAĞA KALKTI

MÖ 1. yüzyıldan beri aktığı tahmin edilen Kızılcabölük Killi Pınarı, Kızılcabölük Belediyesi tarafından ayağa kaldırıldı.
/ DENİZLİHABER / 27 Temmuz 2011 Çarşamba, 17:25
Killi Pınarı’nın bakımı, Kızılcabölük Belediyesi tarafından yapıldı. Etrafı ve su yolu yeniden yapılarak tarih kokan bir dinlenme mekanı oluşturuldu. Romalılar döneminde düzenlendiği tahmin edilen çeşme, değişik zamanlarda tamirat gördü. 1950’li ve son olarak ta 1980’li yıllarda bakım ve onarım çalışmaları yapıldığı bilinen Killi Pınarı Çeşmesi, Killi Pınarı Kuyusu ve Killi Meydanı tekrar elden geçirildi.
MÖ 1. Yüzyıldan Beri Akıyor
Milattan önce 1. yüzyıldan bu yana aktığı tahmin edilen çeşmeye, gerekli temizlik ve bakım çalışmaları yapıldıktan sonra, tarihi geçmişine yakışır bir çalışma ile hem tarihi havası yeniden kazandırıldı, hem de nostaljik bir dinlenme alanı oluşturuldu. Asırlardır kullanılan Afrodisyas-Hierapolis ve Laodikya yol güzergahında bulunan Killi Pınarı Mesire Alanı’nın aynı güzergahta bulunan, Kızılcabölük Aşk Yolu ile de komşu olduğunu anlatan Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, “Killi Meydanı ve Killi Pınarı bizim için büyük önem arz eden bir tarih ve doğa değerimiz” dedi.
Cilt Bakımında Kullanılırmış
Başkan Abdülkadir Uslu, “Killi dediğimiz bölge, adından da anlaşılacağı gibi toprak yapısı olarak killi bir yapıya sahip. Bu alandaki bazı toprak ocaklarından elde edilen killi toprağın ise yüz ve cilt temizliği ve bakımında etkili olduğu biliniyor. Bu bölge tarihi olarak Afrodisyas-Hierapolis ve Laodikya yol güzergâhında bulunması münasebetiyle de önem arz ediyor. Dedelerimizden duyduğumuz bazı özelliklere de sahip olan bu bölge, yılda birkaç defa büyük buluşmalara şahit olmuş. Bu tarihi yol güzergâhında hareket eden kervanlar, tüccarlar Killi’de toplanırlarmış ve güvenlik açısından belli bir sayıya eriştiklerinde, şimdiki Denizli istikametine doğru birlikte hareket ederlermiş. Bu alışkanlık motorlu taşıtlar ortaya çıkıncaya kadar devam etmiş. Aynı zamanda Muğla istikametinden gelen Denizli tarafına giden büyük ticaret kervanları da burada istirahat ederlermiş. Hem yol kavşağında bulunması hem de Killi Pınarı’nın yaz kış akması bunda etkenmiş. Su toplama havzalarından Killi Pınarı’na kadar olan su yollarının Romalılar döneminde son haline getirildiği tahmin edilmektedir” diye konuştu.
Killi Meydanı Buluşma Noktasıydı
Uslu, “Bir başka buluşma da asker aileleri arasında olurmuş. Yetmiş seksen yıl öncesine kadar civar köylerden ve bölgelerden askere gidecek olan gençler, askere gitme günü yaklaştığında, yakın arkadaşları ve akrabalarıyla Killi’ye gelirler, burada çadırlarını kurarmış. Askere gidecek olan yörenin gençleri, beş on gün içinde burada toplanırlarmış. Denizli’ye doğru birlikte hareket ederlermiş. Yine bölgenin hacıya gidecek olanları da Killi’de buluşurlarmış. Burada kurdukları çadırlarda hacıya gidecek olanlarla buluşmayı beklerlermiş. Gerek askere gidenlerin dönüşlerinde, gerekse de hacıya gidenlerin hac dönüşlerinde yine buluşma noktası Killi olurmuş. Yöre insanları askerden gelecek, hacdan gelecek yakınlarını beklemek-karşılamak üzere beş on gün öncesinden buraya gelir, çadırlarını kurarlarmış. Bu grupların yufka ekmeğini burada yaptıkları, yemek kazanlarının kaynadığı ve toplu olarak yemek yediklerini de dedelerimizden duyardık” dedi.
Misafir kabul edilirlerdi
Başkan Uslu, asıl önemli olanın Kızılcabölüklülerin bu grupları bir misafir olarak görmeleri olduğunu anlattı. Uslu, “Kızılcabölük önderlerinin, ileri gelenlerinin, bu bekleme günlerinde Killi’ye gruplar halinde geldiğini, beraberlerinde gençlerin taşıdığı odun ve yiyecek malzemelerini de getirdiklerini duyduk. Bu dedelerimiz, Killi’de bekleşen grubun önde gelenlerinin çadırlarını ziyaret ederek, getirdikleri ikram ve malzemeleri teslim edip, onlarla gece yarılarına kadar sohbet ettikleri bize hep anlatılırdı” dedi.
Piknik alanı oldu
Kızılcabölük Belediye Başkanı Uslu, çocuklukları döneminde ise daha yerel hareketliliklerin bu bölgede yaşanmaya başladığını ifade etti. Uslu şöyle dedi: “Bizler ilkokulda okuduğumuz dönemlerde pikniğe buraya gelirdik. En uzak okula 500 metre mesafede olan Killi’de piknik yapardık. Burada o dönemin klasik oyunlarını oynardık. Saklambaçtan, 9 kiremite kadar… Sınıflar ve okullar arasındaki sportif yarışlar da burada yapılırdı. Hem doğal yapısının cezbedici olması hem de Killi Pınarı’nın yaz kış suyunun akması ve beldeye yakın olması yıllarca bu özelliğini korumasına sebep oldu” diye konuştu.
Ramazan’da bir başka güzel
Uslu, “Bugün bu mekanı temizledik, güzel ve nostaljik bir mesire alanı oluşturduk. Özellikle Ramazan aylarında iftar öncesinde yoğunluk yaşanan bu pınarda, uzun kuyruklar oluşur. Orucun son dakikalarına kadar, burada sohbet eden ve serinleyen Kızılcabölüklüler, iftar yapacakları suyu buradan götürür. Böyle manevi bir özelliği olan bir çeşmedir Killi Pınarı.
Sözün özü: Bizim için önemli bir mekanı, bir tarihi ayağa kaldırmanın mutluluğunu taşıyoruz. Asırlardır akan Killi Pınarı, şimdi bir başka akıyor” dedi.
Killi Pınarı Mesire Alanı’nda ağaçlandırma çalışmaları da tamamlandı. Ayrıca mini bir futbol sahası ve çocuklar için oyun alanları oluşturuldu. Piknik masaları ile donatılan alan, eski hareketliliğini yaşamaya başladı.