REKLAMI GEÇ

Laodikya antik tiyatrosu etkinliklere açılıyor

Laodikya antik tiyatrosu etkinliklere açılıyor

Laodikya Antik Kenti’ndeki iki tiyatrodan biri olan Küçük Tiyatro, 3 yıl sonra etkinliklere açılacak. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a söz verdik. 15 bin kişilik küçük tiyatro 3 yıl sonra etkinliklere hazır olacak” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2015 Cumartesi, 16:48

PAÜ Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Laodikya Kazı Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, 2002 yılında başlayan ve 2015 yılında Laodikya Kilisesi, Merkezi Propylon ve Stadyum Caddesi’nde kazı ve restorasyon çalışmalarıyla devam ettiğini açıkladı. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde küçük tiyatro olarak adlandırılan 15 bin kişilik Laodikye Batı Tiyatrosu’nu ayağa kaldıracaklarını açıklayan Prof.Dr. Şimşek, tiyatronun 3. Yılın sonunda etkinliklere açılacağını belirtti.

ZOLAN’A SÖZ VERDİM
Batı tiyatrosunu ayağa kaldırmak ve hizmete açmak için Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a söz verdiğini söyleyen Prof.Dr. Celal Şimşek, “2016 yılında tiyatroda çalışmalara başlayacağız. Küçük Tiyatro, Büyük tiyatronun 300 metre kadar kuzeybatısında yer alıyor. Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak, Roma tarzında inşa edilmiş. Scene’si tamamen yıkılmış olup, cavea ve orkestrasında da bozulmalar mevcut. Yaklaşık 15 bin kişi alabilecek büyüklükte” diye konuştu.

ANFİ TİYATROYA RAKİP OLACAK
Hierapolis Anfi Tiyatrosu’nun uzak olması nedeniyle burada düzenlenen etkinlik ve konserlere katılımın az olduğunu vurgulayan Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, “Laodikya Antik Tiyatro şehir merkezine yalnızca 6 kilometre uzaklıkta. Buradaki etkinliklere daha yoğun katılım olacaktır. 15 bin kişilik tiyatro belediyenin tüm etkinliklerine ev sahipliği yapabilecek kapasitede” dedi.

LAODIKIA’NIN ŞEHRİ LAODIKYA
Laodikia (Laodikya), antik dönemde Frigya Bölgesi’nin batı ucunda, günümüzde ise Denizli İlinin 6 km kuzeyinde, Eskihisar, Goncalı, Bozburun köyleri sınırları içinde yer alır. Lykos Ovası’nın ortasında yer alan Laodikyaia; kuzeydoğusunda Lykos (Çürüksu), güneydoğusunda Kapros (Başlıçay) ve kuzeybatısında Asopos (Gümüşçay-Goncalı Deresi) olmak üzere üç tarafı ırmaklarla çevrili yüksek bir platform üzerinde kurulmuştur. Antik kaynaklardan Plinius’un (NH. V.105) Diospolis ve Rhoas olarak adlandırdığı Hellenistik Dönem öncesi yerleşimlerin ilk buluntuları, kentin batısında Asopos’un (Gümüşçay) güneydoğu yamaçlarında ele geçmiştir. Bu alanlarda yapılan yüzey araştırmaları ve kazılarda Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000) kadar inen seramik ve çakmaktaşı-sileks buluntulara ulaşılmıştır. Asopos Tepesi’nde yapılan kazılarda Eski Tunç Çağı’ndan Erken Bizans Dönemi’ne (M.S. 7. yy. başı) kadar kesintisiz tabakalaşma tespit edilmiştir. Diğer taraftan Kuzey Nekropolü’nde yapılan kazılarda da M.Ö. 4. yy’a kadar inen sikke ve siyah astarlı seramikler bulunmuştur.

Yorumlar

Arkeolog   -  Bağlantı 30 Ağustos 2015, 21:57

Hep reklam bunlar kazı başkanı değil müdür ol sen celal

Celal ark   -  Bağlantı 30 Ağustos 2015, 21:55

Kazı başkanı celal şimşek e inanmıyorum.Nedeni madem bu kadar iş yapıyosun neden italyan arkeolog senin kazını yapıyor.

Cihan   -  Bağlantı 29 Ağustos 2015, 20:10

Ses yüksekliği kalıntılara zarar verebilir.Z.Tıkıroğlu A.H.T yıkılıp büyütülebilir.Paü yerleşkesine yenisi yapılabilir mesela.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı