REKLAMI GEÇ

Laodikya Kilisesi ziyarete açılıyor

Laodikya Kilisesi ziyarete açılıyor

Laodikya Antik Kenti’nde 12 yıldan beri kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Celal Şimşek, 2014 yılı kazı döneminde iki önemli çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, Anadolu’nun ilk 7 önemli kilisesinden biri olan Laodikya Kilisesi’nin yılsonunda ziyarete açılacağını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2014 Pazartesi, 09:42

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 2014 yılı Laodikya kazı ve yenileme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şimşek, 2014 yılı içerisinde iki önemli çalışma gerçekleştirdiklerini vurguladı Şimşek, “2014 yılı kazı çalışmalarımız Ocak ayında başladı. Geçen 10 aylık çalışma süresince, gerçekleştirdiğimiz önemli çalışmalardan biri Laodikya Kilisesi için yenileme çalışmalarımız oldu. Kurulca onaylanan koruma çatısı projesi yapılmaya başlandı. Bu yılsonu itibariyle de tamamlayarak ziyarete açılmasını hedefliyoruz” dedi.

1500 YIL ÖNCEKİ DEPREMİN İZLERİ TESPİT EDİLDİ
İkinci çalışmayı ise 35 bin metrekarelik Kuzey Kutsal Agora’da gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Şimşek, “Daha önceki yıllarda Doğu Portik dediğimiz sütunlu galeriyi ayağa kaldırmıştık. Bu yıl M.S 494 yılındaki deprem ile doğuya doğru 7 metre toprağın altında kalmış olan 22 adet devasa sütunları yıkılmış hayliyle ortaya çıkardık. Bu bir doğa olayıdır. Yani yaklaşık 1500 yıl önce olan depremin somut verilerinin arkeolojik yönüyle tespit edilmesi bakımından önemlidir” diye konuştu.
2012 yılında başlayan kuzey agora çalışmaları sonunda, agora portiğinin sütun altlıkları sağlam olarak, sütunları ise bloklar halinde yıkılmış biçimde bulundu. Toprağın yaklaşık 7 metre altında bulunan agora kalıntılarının gün yüzüne çıkarılmasıyla tapınak ve kilise alanı ile tamamlanan görkemli bir yapılar bütünlüğünün ortaya çıkması bekleniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı