REKLAMI GEÇ

Laodikya ve Tripolis kazıları yıl boyu sürecek

Laodikya ve Tripolis kazıları yıl boyu sürecek

Türkiye genelinde yıl boyu kazıları devam edecek olan 20 ören yeri belirlendi. Denizli’de yıl boyu kazılacak antik kentler arasına girmeyi başaran Laodikya ve Tripolis kazıları için de kazı beratları alındı. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kararın arkeolojik açıdan bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Mart 2019 Pazar, 12:16

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle arkeolojik kazıların 12 ay boyunca yapılabilmesi için hazırlanan projenin tanıtım toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanlığının Opera’daki binasında yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, toplantıdaki konuşmasında, Anadolu’nun dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını, zengin bir kültür hazinesine sahip olduğunu söyledi.

Ancak bu hazinenin bugüne kadar çok az bir kısmının keşfedildiğini, bu projeyle bu keşfi hızlandırmak istediklerini vurgulayan Ersoy, Anadolu genelindeki 153 kazı projesinin 31’inin yerli, 122’sinin ise yabancı kazı başkanlıklarınca yürütüldüğünü belirtti.

Yerli kazı başkanlıklarınca sürdürülen projelerde sürelerin 45 ila 60 günle sınırlı bulunmasının en büyük sıkıntı olduğuna işaret eden Ersoy, “Bu projeyle birlikte proje kapsamındaki kazı alanlarının kazı sürelerini bütün yıla yani 12 aya yaymayı hedefliyoruz. Hem daha fazla uzman ve işçiyle destekleyeceğiz hem de kazı verimliliğini arttırmış olacağız” dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Ersoy ile aralarında Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek’in de bulunduğu 20 kazı heyetinin başkanı Arkeolojik Kazıların Yıl Boyunca Desteklenmesi Protokolü’ne imza attı.

“ARKEOLOJİK AÇIDAN BÜYÜK BİR KAZANIM”
Protokolü ve bundan sonraki süreci değerlendiren Laodikeia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, projenin bir dönüm noktası olduğunu belirterek, Bakan Ersoy’a teşekkür etti.

Projenin yetişmiş uzmanlar için önemine işaret eden Şimşek, “İlk etaptaki 20 kazıyla birçok uzman, usta, işçi istihdam edilecek” diye konuştu.

İtalya’da kazıların 12 ay devam ettiğine, bunun turizm açısından büyük bir girdisi olduğuna dikkat çeken Şimşek, Türk turizmi açısından da bu projenin bir kazanç olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.

PAÜ’NÜN BAŞARISI
Arkeolojik kazılarda Pamukalle Üniversitesi’nin başarısına da dikkat çeken Prof. Dr. Şemşek, “Yıl boyu sürecek olan 20 kazı arasında Laodikeia, Tripolis ve Stratonikeia-Lagina kazılarıyla Pamukkale Üniversitesi’ni temsil etmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

TÜM YIL KAZI YAPILACAK YERLER
Projeyle tüm yıl boyunca kazı faaliyetlerinin sürdürüleceği antik kentler ve ören yerleri şunlar:

“Antalya’da Patara, Side ve Olympos, Burdur’da Kibyra, Denizli’de Laodikeia ve Tripolis, İzmir’de Teos, Isparta’da Pisidia Antiokheia, Çanakkale’de Parion, Assos, Trio, Gaziantep’te Zeugma, Mersin’de Anemurium, Muğla’da Euromos, Stratonikeia Lagina ve Knidos antik kentleri, Diyarbakır’da Zerzevan Kalesi, Mersin’de Silifke Kalesi, Muğla’da Beçin Kalesi, Şanlıurfa’da Harran Örenyeri.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı