REKLAMI GEÇ

Laodikya’da 1.900 yıllık İmparator Trajan heykeli bulundu

Laodikya’da 1.900 yıllık İmparator Trajan heykeli bulundu

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Roma İmparatoru Marcus Ulpius Nerva Traianus’un (Trajan), 3 metre uzunluğundaki benzersiz heykelinin bulunduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Mart 2019 Perşembe, 16:29

Denizli’nin en önemli tarihi merkezlerinden biri olan ve son dönemlerde yapılan kazılarda önemli buluşlara imza atılan Laodikya’da önemli bir heykel daha bulundu.

Laodikya’da sürdürülen çalışmalar ve heykele ilişkin bilgi veren Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Dünya’nın her yerinden insanların heykeli görmek için buraya geleceğine inandığını aktardı.

Şimşek, “Bin 906 yıllık imparator heykeli bulduk. Her şeyden önemlisi heykelin yarım daire formlu bir çeşme içerisine konulmuş ve altından suyun akıyor olduğunu tahmin ediyoruz. İmparatorun burada bolluk ve bereketi sağlayan biri olması önemli. Antik dünyanın en önemli ve uzun su yasası bu heykelle birlikte ortaya çıkarıldı. Heykelin M.S. 113 yılında yapıldığı ortaya çıkıyor. İmparator M.S. 117 yılında ölüyor. Gerçekten sanat yönüyle ve bu büyüklükte heykel henüz bulunamadı. Burada, yanındaki kişinin Datça savaşında esir düştüğünü görüyoruz. İmparator kalite yönüyle belki de bu imparatoru gören bir sanatçı tarafından yapılmış olması gerekiyor. Bu heykel bölgenin bereketini ve bolluğunu sembolize eder şekilde kıvrık dal, yaprak bulunuyor. Bu heykelin dünyada tek olması bakımında önemli. Bu ölçülerde ve üzerindeki işlemelerle benim bildiğim dünyada böyle bir eser yok” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı