REKLAMI GEÇ

Laodikya’da 7 yılda 2.300 eser gün ışığına çıkarıldı

Laodikya’da 7 yılda 2.300 eser gün ışığına çıkarıldı

Laodikya Antik Kenti’nde, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nce desteklenen kazı çalışmalarında, son 7 yılda 2 bin 300 eser gün yüzüne çıkartıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2015 Salı, 12:12

19 Ağustos 2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Laodikya’da, yaz aylarında yapılabilen kazı çalışmaları yılın 12 ayına yayıldı. Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şimşek’in başkanlık ettiği kazılarda, arkeoloji dünyasının dikkatini çeken eserler ortaya çıkarılırken, restorasyona da ağırlık verildi. Yedi yılda 2 bin 300 eserin gün ışığına çıkarıldığı antik kent, iki yıl önce UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

denizli-laodikya-kazilari-ic

ZOLAN: LAODİKYA ÖRNEK OLDU
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya’nın Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiği günün antik kent açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu, uygulamanın Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

Laodikya’nın bugünlere gelmesinde dönemin Denizli Belediye Başkanı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin büyük katkı ve çabası olduğunu kaydeden Zolan, “Asırlardır toprak altında bekleyen tarihi değerlerimizin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtladık. Tarihi değerlerimizi insanımızla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

“DÜNYA KÜLTÜR LİRASI LİSTESİ’NE GİRECEK”
Laodikya’nın Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildiğini hatırlatan Başkan Zolan, “Laodikya’nın Pamukkale’den sonra Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yerini alacağına inancımız tam. Laodikya’ya desteğimiz artarak sürecek. Bir taraftan Türkiye’de bir ilki başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşarken, diğer taraftan binlerce yıl önce kurulan bir medeniyetin gün yüzüne çıkan değerlerini ortaya koymanın heyecanını yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

LAODİKYA’YO DÜNYA TANIDI
Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülen antik kentte, bugüne kadar tüm dünyanın dikkatini çeken bir çok eser bulundu. Son yedi yıllık dönemde, Tapınak ayağa kaldırıldı, Laodikya Kilisesi, Kuzey Kutsal Agora anıtsal sütunlar, Merkezi Agora anıtsal sütunu ve Stadyum Caddesi’nin yarısı kazıldı, restorasyonları yapıldı. Adına 6 bilimsel kitap çıkartılıp yüzlerce makale yazılan Laodikya,yedi yılda tüm dünya tarafından tanınır bir antik kent olma özelliği kazandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı