REKLAMI GEÇ

LAODİKYA’DA GLADYATÖR SAVAŞLARI YAPILIYORDU

LAODİKYA’DA GLADYATÖR SAVAŞLARI YAPILIYORDU

Denizli’deki antik Laodikya kentinde kazı çalışmalarının sürdüğünü belirten Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Anadolu’nun en büyük stadyumunun Laodikya bölgesinde olduğunu ve burada gladyatör savaşlarının yapıldığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Temmuz 2011 Cuma, 14:42

Laodikya antik kenti stadyumunun Anadolu’daki en büyük stadyum olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, 285 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğindeki 25 bin kişilik stadyumun oturma basamaklarının mermerden yapıldığını anlattı. Prof. Dr. Celal Şimşek, “Antik dönemdeki en büyük stadyum, Roma’daki SirkusMaksimus’tur. Buradaki stadyum milattan sonra 79 yılında İmparator Titus’a adanıyor. Laodikyalı bir zengin tarafından yaptırılıyor. Zenginler, antik dönemde kamu binaları, dinsel binalar gibi sosyal binalaryapıyorlardı” dedi.

Laodikya’daki stadyumda sadece olimpiyat nitelikli sportif yarışmaların değil, gladyatör savaşlarının da yapıldığını belirten Prof. Dr. Şimşek, “Gladyatör gösterileri için stadın iki ucu yarım yuvarlak olarak yapılmış. Batı tarafındaki düzenlemeyle gladyatör dövüşlerinin yapıldığını biliyoruz. Bu arenaya sadece Laodikya’dan değil, Manisa, Alaşehir bölgesinden de gladyatörler geliyordu” diye konuştu.

HÖRGÜÇLÜ BOĞA GÖSTERİLERİ
Gladyatörlerin vahşi hayvanlarla mücadelelerinin de yine bu stadyumda yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Şimşek, “Tavas ve Acıpayam bölgesinde hörgüçlü boğa yetiştiriciliği çok önemliydi. Bu boğalarla gösteriler yapıyorlar. İspanya’dakilere benzeyen gösterilerin yanı sıra vahşi hayvanlarla sportif yarışmalar da düzenleniyordu” diye konuştu.

Hierapolis bölgesinde bir gladyatör okulunun varlığının bilindiğini de ifade eden Prof. Dr. Şimşek, şunları söyledi:”Ancak Hierapolis’te bir arena yok. Laodikya’da da varlığından emin olduğumuz bir gladyatör okulu var. Burada yetiştirilen insanlar büyük yarışmalara şahitlik yapıyorlardı ve büyük ödüller kazanıyorlardı. Stadyum bu yönüyle de çok amaçlı kullanılıyordu. Hem sportif yarışmalar için hem de gladyatör dövüşleri için.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı