LAODİKYA’DA SIRA GECELERİ DÜZENLENİYORMUŞ

Laodikya’da şarap tanrısını eğlendirmeye çalışan mitolojik yaratıklar MS 2.yüzyılda sıra gecesi düzenliyormuş.
/ DENİZLİHABER / 29 Haziran 2011 Çarşamba, 14:16
Denizli’nin Laodikya Antik Kenti’nde sıra gecelerinin yapıldığı ortaya çıktı. Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, M.S 2.yüzyıl sonları döneminde çok sevilen şarap tanrısı Dionysus’u eğlendirmek için mitolojik yaratıkların sıra gecesini andıran eğlenceler düzenlediklerinin ortaya çıktığını söyledi.
Kentin o dönemde alım gücünün zengin olduğun altını çizen Prof. Dr. Şimşek, o döneme ait iyi işlenmiş olayı anlatan heykeller bulduklarını ifade etti. Şimşek, “2011 yılı Laodikya kazı çalışmaları aralıksız devam ediyor. Şu an için Laodikya Antik Kilise’sinde bulunan restorasyon ve kazı çalışmalarına ağırlık verdik. Kazılar tamamlanmak üzere. Daha önce kazılarına başladığımız Septimus Severius Çeşmesi’nin kuzey kesimindeki çalışmalar sürdürülüyor. Gelecekte burası da tamamen ayağa kaldıracağız. Biz biliyoruz ki bu kentin bir heykel atölyesi vardı ve çok güzel heykeller ortaya çıkarıyordu. Kentin alım gücü fazlaydı, zengin bir alım gücü vardı. Şarap Tanrısı Dionysus’un yanında yer alan panlar, mitolojik yaratıklar, bunun yanında Nymphe, menadlar, satyr’ler gibi diğer mitolojik yaratıkların hem heykellerini hem de kabartmalarını buluyoruz. Burada çok kaliteli olarak ele geçirdiğimiz yüksek kalitede, dans eder vaziyette bir pan çıktı. Mitolojiye göre keçi ayaklı, insan gövdeli mitolojik bir yaratık olarak karşımıza çıkıyor pan. Sakallı ve eşekkulaklı olarak görüyoruz. Heykellerde Laodikya’lı heykaltraşların ince işçiliklerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Anatomik oranların detayı ve vücutta gösterilen işçilik bu başarıyı gözler önüne seriyor. Bunların günümüzdeki sıra gecelerine benzer şarap tanrısını eğlendirmek için geceler düzenlediğini düşünüyoruz. Yani şarap tanrısını eğlendiriyorlarmış” dedi.
Bulunan heykellerin kaliteli ve önemli bir buluntu olduğunu belirten Şimşek, duvarlarda kullanılan bu heykelleri duvar taşı olarak bulabildiklerini kaydetti. Şimşek, “Bir Nymphe su perisine ait normal boyutların altında heykelin alt bölümü. Elbisedeki kıvrımların verilmesi ışık gölge kontrastının düşünüldüğünü gösteriyor. Bu Laodikya’lı ustaların sitil özelliklerini de gösteriyor. Zafer Tanrıçası Nike’ye ait zafer tanrıçası ise A ev diye adlandırdığımız bölümde ele geçirildi. Genç Helenistik tarzda işlenmiş özelliklede elbisenin hemen göğüs altından kemerlenmesi ve gövdenin üst kısmının kısa ve dar alt kısmının uzun olması düşüncesine göre yapılmış bir tipolojiyi görüyoruz. Önümüzdeki süreçte heykellerin diğer parçalanmasını da hedefliyoruz” diye konuştu.