REKLAMI GEÇ

Laodikya’da tanrının baltasının kabartması bulundu

Laodikya’da tanrının baltasının kabartması bulundu

Denizli’deki Laodikya Antik Kenti kazılarında, kentin kurucu tanrısı-gücü ve hakimiyeti temsil eden Zeus’un, çift yüzlü baltanın kabartması bulundu. Tanrının baltası olarak adlandıran kabartmanın, 7 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.

/ DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2009 Salı, 18:54

Kaynaklardaki orjinal adı Labris, Latince adı ise Bipennis olan balta, bir hafta önce bulunan Zeus’un başının bulunduğu bölgeden çıkartıldı.

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’daki kazılarda, sürekli yeni bulgulara ulaştıklarını söyledi. Mayıs ayından itibaren başlanan kazılarda birçok yeni eserleri gün yüzüne çıkardıklarını kaydeden Şimşek, geçen hafta, Laodikya’nın kurucu tanrısı Zeus, kızı bereket tanrıçası Artemis ve Frigya bölgesinin ana tanrıçası Kübele’nin sevgilisi Attis’in heykellerinin baş kısmını bulduklarını söyledi.

Şimşek, 2 gün önce de Zeus’un baltasını bulduklarını ifade ederek şöyle dedi: ”Geçen hafta, Asapos tepesinde, çok güzel heykel başları bulduk. Bir tanesi Laodikya’nın baş tanrısı Zeus’un başı idi. Yanında Zeus’un kızı Bereket Tanrıça’sı Artemis’in çok güzel bir baş heykeli vardı. Onun yanında da Frigya bölgesinin ana tanrıçası Kübele’nin sevgilisi Attis’in baş heykelini bulduk. Son kazılarımızda da burada, tanrının baltasını bulduk. Çift yüzlü balta, gücü ve kuvveti temsil ediyor. Bu baltayı Karya bölgesinde antik Milassa’nın kutsal labranda alanında Zeus’un baltasını oğlu Apollon taşıyor. Apollon Larmenos adıyla anlandırdığımız tanrı tipini temsil ediyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı