REKLAMI GEÇ

Laodikya’ya 3. Kitap

Laodikya’ya 3. Kitap

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle kazı çalışmaları yılın 12 ayına yayılan Laodikya’yı anlatan kitaplar serisine bir yenisi daha eklendi. “10. Yılında Laodikeia” isimli kitapta, antik kentte 2003 ile 2013 döneminde gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları anlatılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Temmuz 2014 Perşembe, 11:00

Arkeolojik verilere göre, yerleşim tarihi günümüzden 5 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan, İncil’de söz edilen yedi kiliseden birisine ev sahipliği yapan Laodikya’da devam eden kazılarda, toprak altında kalan güzellikler ve tarihin izleri gün ışığına çıkarılıyor.

Her buluntu antik kentin geçmişini biraz daha aydınlatırken, elde edilen bilgiler de kitaplarda toplanarak birer arşiv belgesi haline getiriliyor. Laodikya’yı anlatan ilk kitap “Kutsal Kent Laodikeia’nın Kiliseleri” ismini taşıyor. İkinci kitap “Laodikeia çalışmaları-2” ismini taşıyor. Kazıların 2003 ile 2013 yılları arasındaki 10 yıllık sürecini anlatan son kitap ise “10. Yılında Laodikeia” isimli.

Kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Celal Şimşek ve bu kitapları kaleme alan Prof. Dr. Celal Şimşek, kazı çalışmalarının 10. yılında kentin plalaması, depremlerle yıkılıp tekrar ayağa kaldırılması, dini inançları, yapıları, lokal seramik ve heykeltıraşlık üretimlerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığını, ortaya çıkarılan yazıtların inançlar, kent sakinleri, dışarıdan gelenler, ticaret, yasalar, spor, sanat ve kültürel yaşamın daha iyi anlaşılmasına ışık tuttuğunu belirtti.
Prof. Dr. Şimşek, kazı çalışmalarının aynı zamanda binlerce yıllık geçmiş ile günümüz arasındaki bağlantıların kurulması, flora ve faunanın daha iyi algılanmasını kolaylaştırdığını, kazı çalışmalarının aynı zamanda tekstil ve dokuma verilerini somut olarak ortaya koyduğunu söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı