REKLAMI GEÇ

Tabae’yi PAÜ kazacak

Tabae’yi PAÜ kazacak

Denizli’nin Kale İlçesindeki 2007 yılında başlayan antik kent Tabae kazıları, bu yıldan itibaren Pamukkale Üniversitesi’ne geçti.Kazıları Kale Belediyesi finanse edecek, antik kent daha kısa zamanda ışığa kavuşacak.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 30 Temmuz 2014 Çarşamba, 12:00

Denizli’nin Kale ilçesinde Helenistik dönemden bu yana yerleşimin hiç eksik olmadığı Tabae antik kenti artık Pamukkale Üniversitesi tarafından kazılacak. 2007’den 2013’e kadar Ege Üniversitesi’nden Prof.Dr. Bozkurt Ersoy’un başkanlığındaki 49 kişilik ekibin kazdığı Tabae’deki çalışmaların Pamukkale Üniversitesi’nce yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı gönderildi. Onayın çıkmasının hemen ardından kazı çalışmalarının bayram sonu itibariyle tekrar başlayacağı bildirildi.

Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof.Dr. Bozkurt Ersoy6 yıl kazdığı ve geçen yıl itibariyle bırakma sinyalleri verdiği Tabae için, “Kazılar giderek alanın özelliklerine uygun olarak farklı bilimsel disiplinlere doğru kayma gösteriyor. Biz sanat tarihçisiyiz. Oysa bu bölge yüzeydeki ilk yapılar olan Selçuklu Hamamı, Cevherpaşa ve Pazaryeri Camisi, Sarnıçlar vb. itibariyle bizim alanımıza girse de, giderek klasik arkeolojinin alanına giriyor. Şu anda kazmakta olduğumuz yapı böyle bir karaktere sahip. Dolayısıyla bu bölgenin bundan sonra arkeologlar tarafından ciddi olarak ele alınmasında yarar olduğunu düşünüyoruz. Bizden sonra Bakanlık uygun bulduğu takdirde Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Tabae kazılarını üstlenerek arkeoloji bölümü ile işbirliği içinde sürdürebilir. Etik açıdan bilim insanının yapması gereken böyle bir davranıştır, mümkün olursa biz de bunu yapabiliriz” demişti.

Denizli Valisi Abrülkadir Demir de bu yıl itibariyle kazıların Pamukkale Üniversitesi’ne geçtiğini söyledi. Kazı bütçesinin Kale Belediyesi ile bakanlık tarafından karşılanacağını belirten Vali Demir, Tabae’nindaha kısa sürede gün yüzüne çıkarılması için çalışma süresinin de daha uzun zamana yayılmasını planladıklarını ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı