REKLAMI GEÇ

Tarihi eserden duvar örmüşler

Tarihi eserden duvar örmüşler

Onlarca antik kente ev sahipliği yapmış Denizli’nin özellikle kırsal yerleşim merkezlerinde, tarihin önemli kalıntıları, evlerden bahçe duvarlarına kadar dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. İşte bu eserlerden biri Denizlihaber.com Memleket Manzaraları fotoğrafçılarından Ümit Şıracı’nın objektifine takıldı. Uzman görüş ise, “O taşın yeri bir müze” diyor.

/ DENİZLİHABER / 7 Şubat 2012 Salı, 09:00

Fotoğraf bir müzeden değil ara sokaktan çekildi. Yer Denizli’nin Honaz İlçesi. Objektifiyle Denizli’nin aslında tarihsel gerçekliğini belgeleyen isim ise Denizlihaber ailesinden DOSEV Başkanı Ümit Şıracı. Şıracı bir gezisi sırasında karşısına çıkan bu tarihi eseri, belgelemeyi unutmuyor.

Aslında fotoğraf tek başına birçok şeyi anlatıyor. Her coğrafyasından tarih fışkıran Denizli’de tarihi kalıntılar yüz yıllardır evlerin duvarlarından bahçe duvarlarına kadar birçok yapıda dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.

Arkeologlar bu duruma “Tarihin devşirilmesi” ismini veriyor. Şıracı’nın bu belgesel nitelikteki fotoğrafını yorumlayan Denizli’nin en önemli arkeologlarından Prof. Dr. Celal Şimşek, “O eserin yeri bir müze” diyor. Denizli’de birçok tarihi eserin, ki özellikle Attuda’da yüz yılı yaşını aşkın geçmişe sahip ev duvarlarına devşirildiğinin altını çizen Şimşek, “Kentimizde bu tarz ilginç manzaralarla karşılaşmak mümkün” yorumunu yapıyor.

M.Ö. 3 yüz yıl stiliyle yapıldığı gözlenen eser, iki bloktan oluşuyor. Gladyatör savaşlarının resmedildiği eser Prof. Dr. Şimşek’e göre oldukça değerli, kaliteli ve 2863 sayılı yasaya göre kesinlikle hem koruma altına alınıp envantere işlenmeli hem de olması gerektiği yerde yani bir müzede sergilenmeli.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı