REKLAMI GEÇ

TEKSTİL TANRIÇASI BULUNDU

TEKSTİL TANRIÇASI BULUNDU

Laodikya Antik Kenti’nde kazı çalışmalarında Tekstil tanrıçası veyine o dönemlerde yaşayan zengin işadamı ve yöneticinin heykel başı bulundu

/ DENİZLİHABER / 3 Ağustos 2011 Çarşamba, 15:56

Denizli’de Laodikya Antik Kenti kazı çalışmalarında birçok parçalar halinde mermer heykeller gün yüzüne çıkartıldı. Laodikya Antik Kenti’nde klasik tarzda yaklaşık 3,35 metre gibi dev boyutlarda yapılan savaş tanrıçası ve aynı zamanda tekstil tanrıçası olan Athena heykelinin başı bulundu.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’nın bir dokuma kenti olduğunu söyleyerek, Athena’nın o dönemde çok sevildiğini ve tapınağının bulunduğunu ifade ederek, “Tekstilin Laodikya’da çok eskilere dayandığını biliyoruz. O dönemde yine tekstil tanrıçası Athena’nın heykelinin bulunması özellikle bölgenin ve Denizli’nin tekstilinin ne kadar geçmişe dayandığının da göstergesi oluyor” dedi.

LAODİKYALI ASKERİ KANAT SORUMLUSU VE İŞADAMININ DA HEYKEL BAŞI BULUNDU
Prof. Dr. Şimşek, aynı zamanda M.S. 161-169 yılları arasında İmparator MarcusAurelius ile birlikte yönetimi paylaşan, imparatorluğun askeri kanadını idare eden LucuisVerus’un da heykel başının bulunduğunu açıkladı. Çok kaliteli bir işçilik gösterildiğini ve portrenin çok canlı olduğunu kaydeden Şimşek yine M.S. 1 yy.’a ait Laodikyalı bir yönetici işadamının bulunduğunu söyledi. Şimşek, Laodikyalı tekstille uğraşan işadamının Hıristiyanlarca yüzünün tahrip edildiğini de sözlerine ekledi. Şimşek, “çalışmalarımız sürüyor. Burada önümüzdeki günlerde yine bu heykel başlarının gövdelerini de ortaya çıkartacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı