REKLAMI GEÇ

Vali Kocatepe Tripolis’te incelemelerde bulundu

Vali Kocatepe Tripolis’te incelemelerde bulundu

Doç. Dr. Bahadır Duman ve 30 kişilik ekibi tarafından kazı çalışmaları sürdürülen Tripolis Antik Kenti’nde önemli aşama kaydedildi. Vali Şükrü Kocatepe, antik kente inceleme gezisi düzenledi, kazı heyetinden gelinen aşamaya ilişkin bilgiler aldı. Vali Kocatepe, antik kentlerde yerel imkanlarla önemli mesafeler alındığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Nisan 2016 Pazartesi, 16:05

Vali Şükrü Kocatepe’nin Tripolis Antik Kent ziyaretine Vali Yardımcısı Kemal İnan, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz da katıldı.

Antik kentte Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman nezaretinde inceleme gezisi gerçekleştiren Vali Kocatepe, yapılan çalışmalar ve gelinen aşamayla ilgili bilgiler aldı.

denizli-vali-tripolis-gezi-ic-1

Tripolis Antik kentinin genel durumunu ve kazı çalışmalarında gelinen aşamayı anlatan Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, “2016 yılı kazı çalışmaları programına jeo radar taramaları sonucu alınan Agora, Kentin merkezinde doğu batı yönlü 90 metre uzunluğunda, kuzey güney yönlü 50 metre genişliğinde ve MS 2. Yüzyıl’da dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Roma Dönemi’nde ion nizamında yapılmış olan antik kentin üçüncü agorası, kentin stratejik noktada olması nedeniyle ticari faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığını gösteriyor. Ayrıca kent ve çevresindeki yerleşimler için ticari bir öneme sahiptir. Agoranın doğu ve batı kısa kenarlarında 18’er sütun, kuzey ve güney uzun kenarlarında 36’şar sütunla yer almaktadır. 2016 yılında gerçekleştirilecek kazı çalışmalarıyla Agora kazısının tamamlanmasını planlanmaktayız” dedi.

KAZI ÇALIŞMALARINDA 5. SEZON
Tripolis Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarında beşinci sezonda olduklarını hatırlatan Doç. Dr. Bahadır Duman, “Çalışmalarımız bilimsel veri ve metotlar ışığında 30 kişilik ekip ile Denizli Müze Müdürlüğü gözetiminde devam ediyor. Çalışmalarımızda Denizli Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu Başkanlığı (YİKOB) tarafından sağlanan destekle Antik Kentin ana caddelerinden biri olan Hierapolis Caddesi’nin restorasyon çalışmalarını büyük oranda tamamladık. Bu çalışmalar kapsamında caddenin doğu bitişiğinde yer alan 17 sütun da aslına uygun biçimde restore edilerek orijinal yerlerine konuldu” dedi.

denizli-vali-tripolis-gezi-ic

YEREL KAYNAKLARLA YAPILMASI ÖNEMLİ
Kazı ve restorasyon çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini gözlemlediğini söyleyen Vali Şükrü Kocatepe ise Denizli’nin kültür turizmi açısından önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent olduğunu ifade etti.
Vali Kocatepe, “Şehrimizdeki antik kentlerde yapılan çalışmalarla önemli tarihi eserler gün ışığına çıkarılıyor. Tabi bu çalışmaların yerelde kendi bilim insanlarımız tarafından yapılması da ayrı bir önem taşıyor. Çalışmalarınızı yakından takip ediyorum. Size ve tüm çalışma arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum. Kazı heyetinde bulunan tüm arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı