REKLAMI GEÇ

Denizli horozu kaçak çıktı

Denizli horozu kaçak çıktı

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan beyaz cennet Pamukkale’de kentin simgesi horozu tanıtmak için geçen yıl Adem Oklu’nun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olduğu dönemde dikilen Denizli’nin dünyaca ünlü horoz heykeli kaçak çıktı. Turistlere, Pamukkale’nin yanında Denizli’nin horozunun da tanıtılmasının amaçlandığı 2 metrelik dev heykelin kaldırılması için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu karar aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2014 Çarşamba, 12:36

Pamukkale’deki ilginç “kaçak horoz heykeli” olayının hikayesi geçen yıl başladı. Denizli Belediyesi’nin Delikliçınar Meydanı’nda bulunan kentin simgesi horoz heykelini Ağustos 2013’te yenilemesinin ardından Denizli İl Özel İdaresi de boş durmadı. Yeni Asır’ın haberine göre; “Kent merkezinde horoz heykeli var, neden Pamukkale’de yok?” şeklinde düşüncelerini açıklayan Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, beyaz cennet için heykel siparişi verdi.

Heykeltıraş Osman Atmaca’nın traverten mermer ve metal parçalar kullanarak yaptığı 2 metre yüksekliğindeki Denizli horozu heykeli, antik havuzdan travertenlere gidilen turistlerin genellikle kullandığı yol üzerine yerleştirildi. Horoz heykeli tırnaklarından ibiğine, mahmuzlarından kuyruğuna kadar gerçeğinin birebir aynısı oldu. Beyaz cennete tarihinde ilk kez konulan horoz heykeli turistlerin de ilgisini çekti. Binlerce yerli ve yabancı turist Pamukkale’de beyaz travertenlerin yanında horoz heykeli ile de fotoğraf çektirmeye başladı.

Kaçak olduğu 6 ay sonra fark edildi
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun heykel dikildikten 6 ay sonra horozun izinsiz dikildiğini tespit etmesi dikkat çekti. Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti 1. derece arkeolojik sit alanı içinde kalan bölgeye dikilen heykelle ilgili uzmanların inceleme yaptığını bildiren Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, heykelin yasal izninin bulunmadığını açıkladı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, heykelin dikilmesinden yaklaşık 6 ay sonraki 25 Nisan 2014’de aldığı 2742 sayılı kararıyla heykelin kaldırılmasına karar verdi.

ic

Açılış töreni yapılmıştı
Yılda yaklaşık 2 milyon turisti ağırlayan Pamukkale’yi ziyaret edenlerin sürekli kullandığı yol üzerine dikilen heykelin açılış töreni basında yer almıştı. 9 Ekim 2013’de basında yer alan açılış törenine, Denizli’nin büyükşehir olmadan önceki dönemde açık olan Denizli İl Özel İdaresi’nin Genel Sekreteri Adem Oklu ile beyaz cennetin TURSAB’a devredilmeden önceki Pamukkale ve Örenyerleri Kültür Turizm İşletme Müdür Vekili Mustafa Uçar ve çalışanları katılmıştı.

Yorumlar

aliakturk   -  Bağlantı 15 Mayıs 2014, 22:01

sorun bence aydın kurulunda değil.bir olayın aydın kurulunun önüne kimin tarafından gönderildiğidir.kurula ilgili dosyalar bakanlığın ildeki ilgili müdürlüklerince gönderilir.maalesef.denizlili olarak denizli horozu herne olursa olsun pamukkalede durmalıdır, her saat baş ötmelidir.inanmayanlar gitsin sabah erkenden pamukkaleye binlerce turist fotoğraf çekiliyor o horozun önünde.olay kimin diktiği ile ilgilidir.yıllardır pamukkalede olumlu birşeyler yapılmadı yaptırılmadı.taki il özel idaresi ve valilik işletmesine kadar.yazık çok yazık.denizlililer o horozun orda kalmasını önleyemiyorsa yazıklar olsun hepimize….

Necati TAHAL   -  Bağlantı 15 Mayıs 2014, 10:18

Bu saatten sonra kaldırılmasından ziyade bu horoz heykeli yapılacak sistem ile belli bir zaman aralıkları diliminde ötmeli,” Her horoz kendi çöplüğünde,Denizli horozu her yerde ötmeli” Emeği geçenlere teşekkürler,saygılarımla…

ege   -  Bağlantı 15 Mayıs 2014, 09:02

EE bu aydın anıtlar kuruluda yerdi yetti be oturduğu yerden Pamukkalenin her işine karışıyor. Artık şu kurulu dağıtılsın yerine belediyeler yada il meclisi karar versin yetti bunların tavırları artık tipik memur zihniyetleri

Volkan   -  Bağlantı 14 Mayıs 2014, 19:07

Aydın bizim işlerimize çok karışır oldu.Bu işe bir çözüm bulunsun artık…

ali akturk   -  Bağlantı 14 Mayıs 2014, 13:53

farz edelim ki yanlış,Denizlinin simgesini dünyaya tanıtılması amacıyla,hiç bir tarihi dokuya zarar vermeden toprak üzerine konulmuş bir mermer kaide üzerine konulmuş Denizli Horozumuz neye kime zararı var.Karar yanlış,kuruldan kesinlikle kararın düzeltilmesi talep edilmelidir.Kimsenin bu horoz ile çıkarı sözkonusu değildir.Kurula bu konuyu kim götürdü ise düzeltme talebini de acilen yapmalıdır.Horoz ile her gun dunyanın her yerinden gelen binlerce turist resim çektiriyor.Yazık

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı