REKLAMI GEÇ

2 BİN YILLIK BULUNTU HEYECANLANDIRDI!

2 BİN YILLIK BULUNTU HEYECANLANDIRDI!

Denizli’nin Laodikya Antik Kenti’nde Şarap Tanrısı Dionysos’un eşi ‘Uyuyan Ariadne’ heykeline ait baş bulundu. Kazı çalışmaları sırasında A Evi’nde 2 yy’a ait bu heykelin 2 metre boyunda bir büyüklüğe sahip olduğu açıklandı.

/ DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2010 Cumartesi, 17:51

Bu heykelin yanı sıra, Apsisli yapı adı verilen kliselerdeki kazılarda ise, yine Roma İmparatorluğu dönemine ait Satyrler başı bulundu. Şarap tanrısı Dionysos’un yanında olup kırlarda, eğlencelerde, içki ortamlarında ve alemlere katılan miteolojik bir yaratık olan Satyrler’in yanı sıra 2 yy’a ait güzellik tanrıçası Aphrodite’nin oğlu aşk tanrıçası Eros’un başı bulundu.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, bulunan 3 baş mermerin, dönemde, aşka, sevgiye, hoşgörüye, aşka ve şaraba ne kadar önem verildiğini gösterdiğini ifade ederek, bulunan Ariadne, Satyrler ve Eros’un o dönemde birlikte gezip eğlenip içtiklerini ve Laodikya’nın şaraba verdiği önemi de ortaya çıkardığını söyledi.

O dönemde de şarapların Denizli’nin Çal ilçesi yöresinde üretildiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, “Pamukkale Üniversitesi olarak yapmakta olduğumuz Laodikya Antik Kenti kazı çalışmaları 2010 yılında tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl özellikle çok kalabalık bir ekiple A evi diye adlandırdığımız ev kompleksinde çalışmalara devam ediyoruz. Bunun yanında tapınak A’daki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bunun yanında apsisli yapı diye adlandırdığımız ve daha sonra klise olduğunu anladığımız büyük yapı kompleksinde çalışmalar devam ediyor. Bu yıl özellikle Laodikya Antik kenti kazı çalışmaları yine bizi sevindirdi. Özellikle burasının afrodisyas ile yarışacak bir nitelikteki heykel okuluna sahip olduğunu zaten biliyorduk. Özellikle bu yıl A evinde bulduğumuz Şarap tanrısı Dionysos’un eşi olan Ariadne’nin uyur tarzdaki heykeline ait normal boyutların biraz daha üstünde olan başını ele geçirdik. Gerçekten bu baş çok kaliteli bir örnek. Ve milattan önce 4. yy diye adlandırdığımız klasik tipte milattan sonra ikinci yüzyılda yapılmış. Çok ince bir işçilik gösteren baş. Bunun diğer taraftan satir diye adlandırdığımız Şarap tanrısı Dionysos’un yanında yer alan kırlarda eğlencelere katılan nüfelerler, su perleriyle, menadlarla ve o bayanlarla birlikte eğlencelere katılan ve şarap içilen, içki içilen alemlerde yer alan miteolojik yaratıkların bir tanesine ait baş bulundu. Şimdi burada özellikle Çal yöresinde şarap tanrısının diyaniza polis adı altında kenti var çünkü buralı. Şarap tanrısı nüzada yani Sultanhisar’da büyümüş. Çocukluğunu orada geçirmiş. Bu nedenlede antik dönemin en güzel şarapları Çal yöresinde üretilmiştir. Bununla ilgili olarakta şarap tanrısı öncelikle milattan önce 4. Yüzyılda sanatta ve güzel sanatta çok sevilerek kullanılmıştır eşiyle birlikte. Bizde burada özellikle hep şarap tanrısının hemde onun yanında eğlence alemlerine katılan satürlerin bol miktarda kabartmalı heykellerini buluyoruz. Bu durum şarap tansısı ve eşinin bu bölgede çok sevildiğini ortaya koyuyor. Diğer taraftan çok kaliteli bir aşk tanrıcası Eros başı bulundu. Gerçekten bizim 2003 yılından buyana sürdürdüğümüz kazılarda bol miktarda Eros başları bulmamızın özelliklede laodikya toplumu tarafından özellikle sevgi, hoşgörü ve aşka dayanan düşüncelerin çok geliştiğini ortaya koyması bakımından sevilerek yapılmış heykeller olarak karşımıza çıkmakta. Bu yönüyle devam eden kazı çalışmalarımızda ilerleyen günlerde daha güzel kalıntıların ortaya çıkacağını ümit ediyorum” açıklamasını yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı