REKLAMI GEÇ

Colossae’yı kitaplaştırdılar

Colossae’yı kitaplaştırdılar

Denizli’deki Colossae Antik Kenti yıllardır kazılmayı ve tarihin gün yüzüne çıkmasını bekliyor. Avusturalyalı Bilim Adamları Alan H.Cadwallader ve Michael Trainor, “Colossae in Space and Time” adlı kitabı yazarak, şimdiye kadar gizli kalmış birçok şeyi ortaya çıkardı.

/ DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2012 Perşembe, 16:57

Colossae Antik Kenti hakkında bugüne kadar yazılmış en kapsamlı kaynak olan “Colossae in Space and Time” adını taşıyan kitabın yazarları Vali Abdulkadir Demir’i ziyaret etti. “Colossae in Space and Time” isimli kitabın yazarları Alan H.Cadwallader ve Michael Trainor kitaplarını imzalayarak Vali Demir’e hediye etti.

Vali Abdulkadir Demir ziyarette yaptığı konuşmada “Denizli bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi kültürel zenginliklere sahip bir şehir. Geldiğimiz günden beri sahip olduğu kültürel değerleri ortaya çıkarmak adına birçok çalışmayı başlattık. Denizli 19 antik kente sahip olmasına rağmen çok az bir kısmında kazı çalışması yapılmış. Amacımız bu kentlerin tamamını gün ışığına kavuşturmak ve ayağa kaldırmak” dedi.

Özellikle Pamukkale’nin sırtını dayadığı Hierapolis Antik Kentinde yapılan kazının çok yavaş ilerlediğinin altını çizen Vali Demir, “Burada çok kısa sürede ayağa kaldırılabilecek eserler maalesef başarılamamış. Laodikya Antik Kentinde Türkiye’ye örnek çalışmalar yapıldı ve 4.5 yıl içinde, burada 46 yıldır yapılandan çok daha ileriye gidebilir hale gelindi. Biz kendi değerlerimize buradan sahip çıkarak yaşatacağız. Tripolis Antik Kenti, Beyce Sultan ve Tabae Antik kentinde çalışmalar devam etmekte. Bu kitap bu noktada çok büyük anlam taşıyor. Çalışmalarımızla aynı paralellikte yazılan kitap hissettiğimiz kaynak ihtiyacını karşılayacak ve çok büyük bir eksikliği giderecek. Hem de bugüne kadar Colossae hakkında doğru bilinen yanlışları da düzeltme imkanı verecek. Bu nedenle bu önemli eseri bize kazandırdıkları için Alan H.Cadwallader ve Michael Trainor’a teşekkür ediyorum” dedi.

Kitabın yazarlarından Alan H.Cadwallader neden Collosae ile ilgili bir kitap yazdığını ve kitabın içeriği hakkında bilgi verdi. 

1-Neden Colossae’yi çalıştınız?

Alan H.Cadwallader: 10 sene önce hatta 10 seneyi de aşıyor Michael Trainor ve Ben, Colossae’nin tamamen kazılmadığını öğrendik. Böylelikle bölgeye olan ilgimiz arttı. Biliyoruz ki, Colossae Hristiyanlığın ilk dönemleri ve Bizans İmparatorluğu için önemli bir yerdir. Sonraki süreçte, bu alanla ilgili hiçbir çalışma yapılmadığını fark ettik. Bu alana gelen ilk ziyaretçiler olarak başka bilim adamları, profesörlerin gelip gelmediğini de bilmek istedik. Ve diğer insanların sadece “Çömlek işi” ile ilgili yazılar yazdığını keşfettik. Diğer yazılan yazıların, Bizans hikayeleri, tekstil, sanayi ve roma dönemi gibi yazılardan ibaret olduğunu öğrendik. Büyük bir kazı çalışması yapılmadan önce kazı çalışmalarıyla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi toplamaya çalıştık. Bu da, insanların kazı alanına olan ilgisini artıracaktır diye düşündük.

2- Kitabınızın ilk bölümünde “Colossae kalıntılarının verimsiz olduğunu ve Avrupalı Ziyaretçilerinin de bu durumla ilgili olarak hayal kırıklığı yaşadığından” bahsediyorsunuz. Bu durumu açıklayabilir misiniz?

Alan H.Cadwallader: Colossae’ya ya hiç gittiniz mi? Oraya gittiğinizde sadece bir tane büyük bir dağ görürsünüz. Avrupalı ziyaretçiler, alana gittiklerinde hiçbir kalıntı ile karşılaşmadı. Ziyaretçiler, kalıntılar, çeşmeler, vb. görmeyi hayal etmişlerdi. Bu şekilde hayal kırıklığına uğramaları, alana olan ilginin de azalması anlamını taşıyordu.

3- Bu kitap haricinde başka kitap da var mı? Ya da devamı gelecek mi?

Alan H.Cadwallader: Bu kitap haricinde, Colossae ile ilgili üç (3) tane daha kitap çıkarmayı düşünüyoruz.
1. Kitap: Popüler, okunması kolay olacak ve Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde basılacak.
2.Kitap: Teknik bir kitap olacak. Birkaç sene zarfında çıkacak. Materyaller ve bilgiler bir kitapta toplanmış olacak.
3. Kitap: Bizans İmparatorluğu hikayesi olacak bu aynı zamanda Honaz’ında hikayesidir.

4- Kitabınızı yazarken, Türkiye’deki kaynaklar, yeterli miydi?

Alan H.Cadwallader: Bu büyük bir soru; finansal kaynaklar açısından da büyük bir soru. Kaynaklar oldukça önemli. Pamukkale üniversitesi ile iyi bir dostluğumuz oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversite kazı çalışmaları için izin vermedi. Umarım bu gelecekte değişir. Biz kazı anlamındaki bilgileri toplamaya baktık hep. Gelecekte, para finansmanı hem Türkiye’de hem de Türkiye dışında yapılabilir diye düşünüyorum. Bize neden izin verilmediğini de anlamadığımı belirtmeliyim. Colossae’nin sonuç olarak bir kazı çalışmasına ihtiyacı var. Ve biz, bu kitapla bu ihtiyacın olduğunu göstermek istedik. Bu konuda, Sayın Valimiz Abdülkadir Bey ile de görüştük ve bu yolculuğu bunun için yaptık. Kendileri, çok destek verdi ve çalışmaya büyük ilgi gösterdi. Ona tekrar teşekkürlerimizi sunarız.

5- Kitabı yazarken yaşadığınız sıkıntılar (kazı çalışmalarına izin verilmemesi dışında) oldu mu?

Alan H.Cadwallader: Kazıların, kazı çalışmasının hiç olmadığını tekrar belirtmek isterim. Çalışma sırasında, Dünya’nın her yerinden küçük bilgiler, özel bilgiler toplamak, bilgileri özel bir birikimle sunmak için büyük bir çaba harcadık. Honaz halkı ve de Denizli halkı, olağanüstü bize yardımcı oldu. Alanla ilgili her şeyi bize gösterme gayretinde oldular misafirperverlerdi.

6- Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı Cadwallader?

Alan H.Cadwallader: Bu kitap, sadece bir başlangıç. Dünya da böyle bir kitap yazılmadı. Colossae ile ilgili ilk büyük kitap diyebiliriz. Bu kitap, alanla – Colossae ile ilgili olan her şeyi anlamamıza yardımcı olacak bir kitap. Michael Trainor ile biz mutluyuz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı