“DENİZLİ’DE 800 TANE TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI VAR”

Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, Denizli’de 768 adet tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bildirdi.
/ DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2011 Çarşamba, 15:45
Korkmaz, Müzeler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, geçmişi gelecekle birbirine bağlayan, uygarlığın belge ve kanıtı olan kültürel mirasın sergilendiği müzelerin, bir ulusun kimliği olmanın yanında uygarlıkların düşüncelerinin, inançlarının, davranışlarının, yaşam tarzlarının ortaya çıkarıldığı ve bu mirasın geleceğe taşındığı en önemli mekanlar olduğunu belirtti.
Arkeoloji ve etnografya müzelerinin yanı sıra özel müzelerin de sayılarının gün geçtikçe arttığını ifade eden Korkmaz, Türk müzeciliğinin, sadece eserlerin sergilendiği veya depolandığı soğuk mekanlar olmaktan çıktığını, çeşitli etkinlikler ve bilimsel kazı ve yayınların yapıldığı eğitim ve kültür kurumları haline geldiğini kaydetti.

Denizli’nin Hitit, Frigya, Lidya, İyonya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin bıraktığı canlı izlere sahip olduğuna işaret eden Korkmaz, şöyle devam etti: “Denizlimiz kültür varlıkları bakımından çok zengin olup, Unesco Dünya Miras Listesinde bulunan Pamukkale’si ve Hierapolis, Laodikya, Colossae ve Tripolis Antik Kentleri ile bir açık hava müzesi görünümündedir. İlimizde, 19 adet antik kent, 17 adet örenyeri, 45 adet höyük, 23 adet arkeolojik sit alanı, 27 adet anıt ağaç, 18 doğal sit, 55 adet nekropol mezarlık siti, 29 adet tümülüs kaya mezarı, 550 adet sivil mimarlık yapıları ile diğer kültür varlıkları ile toplam 768 adet tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı bulunmaktadır.
İlimizde her ikisi de 4 Şubat 1989 yılında açılan, kent merkezinde bin 143 adet etnografik eserin bulunduğu Atatürk ve Etnografya Müzesi, Pamukkale örenyerinde 5 bin 824 adet arkeolojik eserin ve 20 bin 613 sikkenin bulunduğu Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. ”
Denizli’de çağdaş anlamda toplantı ve sanatsal faaliyetlerin yapılabileceği, önemli kazı ve arkeolojik eserlerin sergilenebileceği bir İl Müzesi’ne ihtiyacı olduğunu vurgulayan Korkmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Valiliğimiz, Belediyemiz ve Bakanlığımız işbirliği ile ilimiz kültür aksının ortaya çıkarılma çalışmaları kapsamında İl Müzesi projesine başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Bu ihtiyacın karşılanmasıyla il merkezine gelen turist sayısının artması ve müzelerin tarihin arşivi, tarihin laboratuvarı ve kütüphanesi olması anlayışında ilimizin de en büyük payı alması beklenmektedir. ”