REKLAMI GEÇ

DENTUROD Başkan Gazi Murat Şen: Antik Havuz eski haline kavuşacak

DENTUROD Başkan Gazi Murat Şen: Antik Havuz eski haline kavuşacak

DENTUROD Başkan Gazi Murat Şen, kamuoyunda tartışma yaratan Pamukkale Antik Havuz çalışmasına ilişkin değerlendirme yaptı. Şen, “Zaman eskitir, yıpratır, değiştirir, yok eder. Elbette ki bu inşaat faaliyetleri sırasında havuz etrafındaki bitki örtüsü kaldırılmıştır. Ancak sonrasında yine doğal bitki örtüsü ile kaplanması sağlanacaktır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Haziran 2020 Salı, 16:28

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Pamukkale Antik Havuz’da devam eden çalışmalar ve kamuoyunda ortaya çıkan tartışmalar ile ilgili açıklama yaptı.

Pamukkale Antik Havuz’da yapılan tamirat ve restorasyon çalışmalarının derneğin takibi altında olduğunu belirten Şen, “Yaklaşık 2 yıldır havuzdaki tadilatın hızlı bir şekilde yapılabilmesi için ilgili kurumlarla görüşmeler yapılmış, havuzda oluşabilecek büyük bir göçmenin hiçbir şekilde ulusal ve uluslararası kamuoyuna izah edilemeyeceği basın açıklamalarımızda yer almıştır. Son olarak koronavirüs başladığı dönemde derneğimiz üst çatı örgütümüz TÜROFED kanalıyla kültür ve turizm bakanımızla görüşme sağlamış, antik havuz tadilatı ve gece müzeciliğinin Pamukkale Hierapolis için önemi ve aciliyeti anlatılarak antik havuz tadilatı, gece müzeciliği çalışmaları başlamıştır” dedi.

Antik havuzun kentin tanıtımına ve kalkınmasına etkisinin çok büyük olduğun anlatan Şen, “Takdir edersiniz ki uzun bir geçmişi olan yapıların ilk yapıldıkları veya oluştukları durumda kalmaları hemen hemen imkansızdır. Zaman eskitir, yıpratır, değiştirir, yok eder. Bugün kültürümüzün ve ekonomimizin sürdürülebilirliğini daimi kılabilmek için bu yapılarımızı korumaya çalışıyoruz” dedi.

Antik havuzun çevresinin geçtiğimiz yıllarda havuzun içine doğru yıkılmaya başladığını tüm kamuoyunun bildiğini ifade eden Gazi Murat Şen, “Bunu önlemek için gerekli izinler alınıncaya kadar, antik havuzun yıkılmakta olan çevresi branda ile koruma altına alınmıştı. Ancak bu geçici bir çözümdü. Bugün yapılmakta olan, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onayı ile taş duvar işçiliği ile havuzun çevresinin kuvvetlendirilmesidir. Elbette ki bu inşaat faaliyetleri sırasında havuz etrafındaki bitki örtüsü kaldırılmıştır. Ancak sonrasında yine doğal bitki örtüsü ile kaplanması sağlanacaktır. Bunun için gerekli peyzaj alanı çalışmalar sırasında bırakılmıştır. Antik havuz, tarihimizi korumak için bir araçtır. Bir kültür belgesidir, tarih belgesidir, estetik belgedir, bir yaşantı belgesidir. Öyleyse Antik havuzda bunlarla ilgili ne varsa korunması gerekmektedir. Bunun için de yapının fonksiyonel olarak yaşatılması elzemdir. Bugünün yaşantısına bağlı bir tarafı olmadan yapıyı ayakta tutmak, belge değerini korumak mümkün değildir. Günümüz hayatına fiziksel olarak katılmasını sağlayacak tedbirlerin alınması gereklidir. Bu tarz minimum müdahalelerin sadece estetik yargılamalarla engellenmesi, yapının korunması ve geleceğe bırakılabilmesi adına akılcı bir sonuca vardırmaz” dedi.

Korumanın mali ve teknik yetenek, örgütlenme ve kanuni imkanların varlığını gerektirdiğini anlatan Şen, “Bütün bunlar, yeteri kadar teşvik edici bir kültürel ortamın meydana gelmesine bağlıdır. Kentimizde bu yeteneklerin mevcudiyeti, koruma ve yaşatma bilinci ile sahip olduğumuz kültürel miraslarımızı gelecek kuşaklara bırakabilme konusunda umutluyuz. Dernek olarak kamuoyunun gösterdiği hassasiyeti anlıyor, takdir ediyor ve takipçisi oluyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı