REKLAMI GEÇ

Doğal kırmızı suya su saati takılacak

Doğal kırmızı suya su saati takılacak

Denizli Valiliği ve Özel Çevre Koruma Kurulu’nun (ÖÇK) ortak geliştirdiği ‘Karahayıt Bölgesi termal suyun merkezi sistemle dağıtılması’ projesinde 5 bin yıldır insanlığa şifa dağıtan, termal kırmızı suya bundan sonra sayaç takılacak.

/ DENİZLİHABER / 20 Temmuz 2010 Salı, 18:30

Kırmızı suyun geleceği, su debisini korumak ve kaçak satılan suyun ticari oluşumuna engel olmak için Denizli valisi Yavuz Erkmen tarafından alınan karar yaklaşık 1,5 ay sonra hayata geçiyor. Dünyaca ünlü termal kırmızı su, bundan sonra takılacak su saatleriyle, normal su tarifesi üzerinden işlem görürken,
su kaybı da önlenecek. Debiyi korumak için merkezi sistem oluşturup, suyu tek bir depodan vereceklerini ifade eden Vali Yavuz Erkmen, “Termal su bundan sonra merkezi sistem ile kontrollü bir şekilde dağıtılacak. Suyun neslini korumak amacıyla yapılan bir uygulama. Bilinçsizce kullanılıyor. İnşaatını bitirdik. Borular ve depo hazır. Enerji Nakil Hattı ihalesi yapıldı ancak ihaleye giren firmalardan biri itiraz ettiği için Kamu İhalesi Kurulu da bu itirazı inceliyor. O yüzden biraz gecikti. Bu proje en geç 2 ay sonra hayata geçecek. Yıl sonuna kadar da su saatleriyle kırmızı termal su verilmeye başlanacak. Bu proje mutlaka hayata geçecek. Aksi düşünülemez. Bu proje su kaybını önleyecek, bilinçsizce tüketilen suyun önüne geçilecek ve aynı zamanda ruhsatsız olarak bir boru ile suyu alan ve belediyeye çok cüzi miktarda para ödeyen esnafın da bu suyu ticari olarak satması engellenecek. Gelişi güzel kullanılan dünya mirası bir suyu denetim altına almak istiyoruz. Amacımız sadece bu. Gelecek nesillere de borcumuzu ödemek için bunu yapmak zorundayız, yoksa gelecek nesle kadar su kalmayacak. Kırmızı su kullananlara sayaç takacağız. Ve herkesin ne kadar kullandığını göreceğiz. Su kullanımında yine bir ücret olacak ancak eskisi ile arasında büyük fark olmayacak. Şu an daha fiyatları belirlemedik. Bu projenin 5 milyon TL olan bedelini ÖÇK ve İl Özel İdare bütçesinden karşılanıyor. Burada herkesin kaçak kırmızı su kullanıp üzerine de bunun ticaretini yaptığını öğrendik. Bunu belgelendirdik. Bu durumdan oradaki 5-10 kişi yararlanacağına tüm Denizli’ye mal edilsin. Buna izin vermeyiz. Bir sürü kaçak sondaj var, boruyu çeken kırmızı su satıyor ve evlerde farklı yerlerde pansiyon adı altında işletmecilik yapıyor. İlk önce bunlar bitecek daha sonra ise suyu tekrar yeraltına vereceğiz. Biz Karahayıt Belediyesi ile görüştük. Teklifimizi sunduk. Dedik ki, bunu yapacağız ancak ya siz de taşın altınıza elinizi koyun size bu suyun denetleyin ya da bunu tamamen biz yaparız. Eğer siz suyun sayaçların denetimini yaparsanız size de yüzde 20’lik pay veririz. Ancak bu işi bize bırakırsanız su için ödenen paraların tamamı Özel İdare’ye gelir. Bir protokol yaptık henüz imzalanmadı. Ama bu işin dönüşü yok. Bu suyu birkaç kişinin değil kamunun menfaati için kullanırız. Bu işin sonucunda Denizli kazanacaktır” açıklamasını yaptı.

“Bu uygulama bizi bitirir”
Karahayıt Kırmızı Su Aile Çamur Banyosu işletmesinin sahibi İbrahim Keskin, bu suyun 24 saat aktığını ancak su saati takıldığı zaman belli bir ücrete tabi tutulacağı için akıtamayacaklarını dile getirerek, “Bu uygulama bizi bitirir” dedi. Günlük 50 ton su kullandıklarını söyleyen Eskin, kırmızı suya su saati takılması durumunda işi bırakmak zorunda kalabileceklerinin altını çizerek, “Karahayıt’ta 100’e yakın kuyu var. Valilik ve Belediye bu kuyuları kapatıp tek bir depodan su gönderecek. Biz şu an sudan memnunuz. Özel İdare’ye geçmesini istemiyoruz. Buraya her türlü hastalıktan insan geliyor. Bu su devir olmazsa sakıncalı olur. Bu suya saat takarlarsa bizde az kullanmış olacağız, o zaman yerli ve yabancı turist aynı zamanda şifa bulmak için gelenlerde bol su ile karşılaşamayacak. Bu suyun sürekli akması lazım. Su saati olursa ücretten dolayı akıtamayacağız. Bizler bunu karşılayamayız. Burası sabah 8.30’dan akşam 24.00’e kadar açık ve su akıyor. Bunun karşılığında ödediğimiz günlük su parası 7,5 TL. Kaynağından 58 derece çıkan bu su bize ulaşana kadar 56 derece oluyor. Biz bu uygulamanın olmasını istemiyoruz, içinden çıkılmaz bir duruma gelecektir” dedi.

Büyük oteller adaletli olur görüşünde…
Karahayıt’ın büyük otelleri arasında yer alan PAM Thermal Otel’in Genel Müdürü Ünal Rona ise, böyle bir uygulamadan memnun olacaklarını söyledi. Saniyede 20 litre saatte 1200 litre günlük ise 5-6 ton arası kırmızı termal sudan kullandıklarını belirterek, “Burada bizim gibi turistik belgeli tesisler zaten devlete cirolarından yüzde 1 oranında para ödüyor. Buraya saat takılacak ve kullanacağın suya göre para ödeyeceksin. Bu termal kırmızı suyun geleceği açısından önemli bir karar, beğendiğimiz bir uygulama. Böylelikle su saatiyle ödenmesi daha adil olacak. Çünkü zaten biz ödüyoruz. Diğerleri de ödemeli. Burası zaten cerrahi problemleri olanlar için değil mineralleri ve sıcaklığıyla vücudunuza nüfus eden bu su şifalı sudur. Valiliğin aldığı karar çok doğrudur, mantıklıdır. En azından su disiplin altına alınacak. Kullanan herkes ise bedelini ödeyecek” açıklamasını yaptı.

CHP’li belediye başkanı bu işe karşı
Karahayıt Belediye Başkanı İbrahim Vural, bu konuya sıcak baktıklarını ancak su saatlerinden alınacak paraların Karahayıt’ın içinde kalması gerektiğini ifade etti. Bu suyu Karahayıt halkının kullandığının altını çizen Başkan Vural, “Burası Denizli’nin kalbi ve dünyaya açılan penceresi. Nimet bu. Ayrıca bu belde 10 bin yatağa sahip bir turistik belde. Bütün insanlara şifa veriyor. Onları mutlu ediyor. Merkezi sisteme karşı değilim ancak bu paranın özel idareye değil bize kalmasını istiyoruz. Devlet denetleme mekanizmasıdır. Devlet halkı desteklemelidir. Devlet bizden buradan gelir ettiğimiz parayı almamalı. Saat takılacak. Su da kayıptan çıkacak. Buranın 3200 nüfusu var. Burada halk da bu sudan geçiniyor. Onların geçim kaynağı. Eğer su saati bağlanıp ona göre ücret geldiğinde hiçbir esnaf bunun altından kalkamayacak ve burası gün aşırı bitecek. Bunu beldenin rızasını almadan yapamazsınız. Ki ne yazık ki belde bunu istemiyor” diye konuştu.

Pamukkale ve Karahayıt günden güne geriye gidiyor
Pamukkale ve Karahayıt konusunda bölgenin en duyarlı ismi olarak bilinen Polat Thermal Otel’in sahibi Halit Polat, Pamukkale’nin ve Karahayıt’ın yavaş yavaş bittiğini söyleyerek, “Bence bu kırmızı suyu kullanan arkadaşlarımız ne kadar su kullandıklarını bilmiyorlar. Çok az rakam vermişler. Burada günlük akan su sadece Polat Otel’de 700 ton civarında. Yıllarca Pamukkale ve Karahayıt için mücadele ettim ancak hep sonuçsuz kaldı. Burası dünyaca ünlü bir yer. Buraları yükseltmek ve en iyi hale getirmek için her şeyi denedik ancak gün ve gün geriye gidiyoruz. Kırmızı su şifalı bir su. Bunu mutlaka kaçak kullananlarda vardır. Ama büyük oteller zaten pay ödediği için onlara bir zarar vermez. Olan küçük esnafa olur, Karahayıt halkına olur. Ancak suyun geleceğinin altına alınması durumunda gelecek nesillere de bir hediyemiz olacaktır” dedi.

Kırmızı Su ve termal çamurun özellikleri
Yılın her mevsiminde ana kaynağından 58 derece çıkan Karahayıt’ın kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyu ve termal çamuru, Ege Üniversitesi Hidroklimatoloji enstitüsünün vermiş olduğu rapora göre, içerdiği zengin minarelleri ile eşsiz bir sağlık kaynağıdır. Karahayıt’ta bulunan turistik tesislerde (Otel, Apart Otel ve Pansiyonları) kırmızı su ile termal çamur pek çok hastalık ve sağlık problemlerine şifa oluyor. Denizli’de merkeze 25 kilometre ‘Beyaz Cennet’ Pamukkale’ye 5 kilometre olan Karahayıt beldesi yaklaşık 5 bin yıldır şifa dağıtıyor. Tarihte Mısır Kraliçesi Cleopatra’nın yıkandığı ve çamur banyosu yaptığı kaplıcalar olarak bilinen ve 5 bin yıldır insanlık için şifa kaynağı olan Karahayıt Termal tesisleri ve çamur banyoları bünyesindeki rehabilitasyon merkeziyle yılda yaklaşık 400 bin yerli ve yabancı truriste şifa veriyor. Pamukkale ile kıyaslandığında serbest karbondioksit oranı daha az, radyoaktivitesi yüksek. Kalp, damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma, siyatik, deri ve sinir hastalıklarından bazılarına, limbo, uyuz, akne, kaşıntı gibi hastalıklara iyi geliyor. Banyo yapılırsa, genişleyen damarlar kan basıncını düşürerek kalbi rahatlatıyor. Astım hastaları da faydalanabilir. Çamur banyosu yapıldığında vücudun dayanıklılığı ve direnci artıyor.

T.C Sağlık Bakanlığı Termal Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, vermiş olduğu rapora göre, kırmızı suyun şu rahatsızlıklara iyi geldiğini onayladı;

Ortopedik ve nörolojik sorunların tedavisinde
Romatizmal hastalıklarda
Siyatik, bel-boyun fıtığı, kireçlenmede
Dolaşım sistemi hastalıklarında
Nörolojik rehabilitasyon gerektiren hastalıklarda
Ameliyat sonrası tutukluk ve sertliklerin giderilmesinde
Kadın hastalıklarında
Stres ve strese bağlı tüm rahatsızlıkların tedavisinde
Saç, tırnak ve derideki hücrelerin canlandırılmasında
Cilt ve deri rahatsızlıklarının tedavisinde
Adele spazmlarının giderilmesinde
Gut, Nevralji, Nevrit, Artozlar ve Kolit tedavisinde
Üst gastro sisteminin fonksiyonel bozukluklarında
Mide ve yemek borusu rahatsızlıklarının tedavisinde
Kemik erimesinde ve kalsiyum eksikliği tedavisinde
Cildi yumuşatma
Gözenekleri açma
Selülit ve çatlak tedavisi ile sıklaştırma etkisi
Antiseptik tesiri ile akne ve sivilceleri yok etme
Kırışıklıkları giderme, siğilleri absorve etme

İYONLAR mg/lt Katyonlar mg/lt
Kalsiyum 466 Bikarbonat 1.339.569
Sodyum 114.950 Sülfat 830
Magnezyum 131.344 Klorür 130
Potasyum 32.344 Flörür 2.280
Demir 4.485 Hidrofosfat 0.7
Aliminyum 0.850 Metabozik Asit 6.64
Alfa Act. 183.140 Metasilik Asit 12.600
Beta Act. 77.200 Isı 56 C

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı