REKLAMI GEÇ

DONDİ’DEN D’ANDRİA’YI KIZDIRACAK AÇIKLAMA

DONDİ’DEN D’ANDRİA’YI KIZDIRACAK AÇIKLAMA

İzmir Episkoposu Özel Kalem Müdürü Marco Dondi, Hz. İsa’nın havarilerinden St. Philippus (Filip)’un mezarıyla ilgili yaptığı açıklamaya anlam verilemedi. Mezarın Hristiyanların hac merkezlerinden biri olmasının mümkün olmadığını savlayan Dondi, “İnanç turizmi hayali kurmayın” dedi.

/ DENİZLİHABER / 3 Ağustos 2011 Çarşamba, 15:57

İzmir Episkoposu Özel Kalem Müdürü Marco Dondi, havarilerin hayat hikâyelerinin efsaneyle karıştığını, bulunduğu iddia edilen mezarın Philippus’a ait olup olmadığına dair kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Bir havarinin pagan mezarına gömüldüğü iddiasını ise ilginç olarak değerlendirerek, “Aziz Philippus beni affetsin ama ben bilmiyorum. Bekâr mıydı? Ailesi yakında mıydı? Tek başına mı öldürüldü? Başka cemaat var mıydı? Bilmiyoruz. ” dedi.

Havari Philippus’un mezarının Hıristiyanların hac merkezlerinden biri olacağı ve inanç turizminin patlayacağı düşüncesinin kesinlikle yanlış olduğunu vurgulayan Marco Dondi, “Bizde hacılık, anlamını biraz kaybetmiş. Eskiden vardı ama şimdi hacılık nedir ki? Adam Kudüs’e uçakla hacıya gidiyor, akşam rakı içmeye gidiyor. Orada gerçekten mezar olsa bile inancımıza göre ziyaret edilecek bir hac merkezi değil. Şimdiye kadar olsaydı, oradaki şehitlik (martyrion) ziyaret edilirdi. Pamukkale’de görüyorsunuz, oraya kimse gitmiyor. Ben bir kez gittim, tek başıma bir saat dua ettim. Efes’te koskoca Aziz Yuhanna’nın mezarı var, oraya bile çok az kişi geliyor. Aziz Philippus o kadar meşhur bir aziz değil ” diye konuştu.

Hristiyanlıkta hac için iki önemli yer olduğunu anlatan Dondi, “Bunlar Kudüs ve Roma’dır. Roma’da havari Petrus ve Pavlus’un mezarları var. Sonradan zamanla İspanya’nın Santiago şehrindeki Aziz Yakup Compostela eklendi. Bizde hacı olmak için yaya gitmek lazım, kendini temizlemek için. Şimdi uçakla sabah Kudüs’e gidiliyor, akşam gelerek İzmir’de dondurma yeniyor. Bunlar hacılık sayılmaz. Bazı insanlar Meryem Ana Kilisesi gibi yerlere şifa bulmak için gidiyor. Bunlar ekstra şeylerdir. Hac, Müslümanlıkta daha önemli anlam taşıyor. ” ifadelerini kullandı.

Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria, Hz. İsa’nın havarilerinden Philippus’un Hierapolis’te şimdiye kadar gömülü olduğu sanılan şehitlik yerine, bir pagan mezarında gömüldüğünü iddia etmişti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı