REKLAMI GEÇ

“KATİL: GÜNÜ BİRLİK TURİZM”

“KATİL: GÜNÜ BİRLİK TURİZM”

Alanya’da 16 yabancı turistin hayatını kaybetmesinin ardından, gözler günü birlik turizm uygulamasına çevrildi. Denizlili turizmciler, günü birlik tatillerin acilen kaldırılması gerektiğini belirtirken, TURSAB da Pamukkale’nin günü birlik uygulamasından çıkartılması için Bakanlığa yazı gönderdi.

/ DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2010 Çarşamba, 18:25

Alanya’dan, Denizli’nin ‘Beyaz Cennet’i olarak adlandırılan Pamukkale’ye turist taşıyan otobüsün, köprüden uçması sonucu meydana gelen kazada, 16 kişinin hayatını kaybedip, 25 kişinin de yaralanması, gözleri, günü birlik tatil uygulamasına çevirdi. Antalya ve Alanya’dan Denizli’ye gelen turistlerin 400 kilometre yolculuk yaptığını ve Pamukkale’nin gezilmesinin ardından 400 kilometre yolu geri döndüklerini belirten turizmciler, katilin günü birlik turlar olduğunu belirtti. Antalya ve Alanya’dan Denizli’ye gelen turistlerin ve ekibin, bir gün dinlenmesinin ardından yola çıkmaları gerektiğini belirten Denizli Turizm ve Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Halit Polat, artık Pamukkale’nin günü birlik tatil uygulamasından çıkartılması gerektiğini söyledi.

Yaşanan kazada en büyük sorunun, günü birlik tatil olduğunu belirten Denizli Turizm ve Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Halit Polat, “Pamukkale turizmi üzerinde yaklaşık 20 yıldır oynanıyor. Oyunlar belli. Bir tanesi dün yaşandı. Sonuç olarak 16 turistin ölümüyle karşı karşıya gelindi. Nedendir bunlar? Antalya bölgesinde, bir Rus turist patlaması var. Antalya’ya gelen turistlerin yüzde 60-70’nin programlarında Pamukkale var. Pamukkale’ye gelişlerinde, Alanya-Denizli arası yaklaşık 400 kilometre. 400 kilometre de aynı gün içerisinde dönüşü var, toplam 800 kilometre. Bunun bir de 100 kilometre alışveriş merkezlerini dolaşmaları var. Etti 900 kilometre. Gecenin 3’ünde, bu insanlar alınıyor. Tekrar ertesi günün 3’ünde, hiç uyumadan alınıyor, Antalya-Alanya’ya bırakılıyor. Oysa bu bölgede 5 bin yatak kapasitesi var. Yatak kapasitesi olmasa, bu insanların günübirlik ziyaretin dışında şansı yok dersiniz. Ruslar da istiyor, ‘mecburen günü birlik yapıyoruz’ diyebilirler. Oysa, 4-5 yıldızlı tesisler var Pamukkale ve Karahayıt Beldelerinde. Bu tesislerin yüzde 50’si boş. Konaklamamaları için bir neden yok” dedi.

Masraftan kaçınıldı
Tur şirketlerinin para kazanma hırsı yüzünden, masraf yapmaktan kaçtığını ve bölgeye turistlerini günü birlik getirip götürdüklerini belirten Polat, “Fiyat politikasına gelince, bölge zaten gerçek manada ucuz bir bölge. Bu bölgede bu şekilde bile yararlanmayı bırakın, tur operatörleri, bu bölgeye bırakacakları parayı ceplerine atmak için insanların ölümüne bile razı oluyorlar. Normalde buradaki tesislerde, binlerce insan çalışıyor. Ama şimdi bunların yüzde 50’si çalışıyor. Bu tesislerin doluluğu sağlanmadığı için geri kalanı işsiz geziyor. Pamukkale’nin kaderini değiştirmek lazım. Artık bunun zamanı geldi. Yine geçen yıl da bu şekilde bir durum oldu ve 3 Rus turist öldü. Bu kapandı gitti. Bölgedeki otellerin sahipleri açıklama yapmıyor bu konuda. Bu açıklama bize düştü. Bu açıklamayı yapmakta yarar var” dedi.

Pamukkale’de günü birlik turlar kalkacak
TURSAB’ın da kazadan sonra, geniş çaplı bir toplantı yaptığını ve Pamukkale’nin günü birlik turizmden çıkartılması kararının alındığını belirten Polat; “ Günübirlik kalktığı andan itibaren yüzde 99 Pamukkale’nin lehine olacaktır. TÜRSAB ile dünkü görüşmenin neticesinde, bu konuya sıcak baktıklarını öğrendik. Turizm Bakanlığı ile de görüşmeleri sağladılar. Sanıyorum yakın zamanda günübirlikten kurtulacağız. Ciddi manada düşünürsek, bu kazadan sonra alınacak kararlarla Pamukkale’nin önü artık açılacak, yaşanan bu talihsiz kazalardan da kurtulacağız. Para için insanın ölümüne razı olmak kadar daha tehlikeli hiç bir unsur yok. Günü birliği inşallah kaldırıp, 5 yatak kapasitesi ve kaliteli otelleri de göz önünde bulundurarak turistlerin burada kalmalarını sağlayacak bir karar alınır. Bu gelişme, Pamukkale bölgesinde 1000 kişinin daha iş bulması demektir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı