Pamukkalesi, Horoz’u derken, Denizli artık Kebabıyla da tanınacak

Denizli Turistik Oteller ve İşletmeler Derneği Başkanı Şeref Karakan, Denizli’nin her alanda çok sayıda zenginliğe sahip olduğunu yemek kültüründe de aynı durumun söz konusu olduğunu belirterek, “Kuzu etinden yapılan ve elle yenen ünlü Denizli Kebabı’mızı tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Denizli kebabıyla da tanınacak. İlk etapta Pamukkale’yi ziyaret eden turistlere Denizli Kebabı yedireceğiz” dedi.
/ DENİZLİHABER / 9 Mart 2012 Cuma, 12:41
İki milyonun üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Denizli’nin, Pamukkale ve tekstil ürünlerinin ardından kebabıyla da tanınması için çalışma başlatıldı. Denizli Kasaplar Odası, Denizli Turistik Oteller ve İşletmeler Derneği’nin ve Denizli Ticaret Odası desteği ile başlatılan çalışmayla Pamukkale’yi ziyaret eden turistlere Denizli Kebabı ikram edilecek.
DENTUROD Başkanı Şeref Karakan, Denizli’nin her alanda çok sayıda zenginliğe sahip olduğunu ifade etti. Yemek kültüründe de aynı durumun söz konusu olduğunu ve kuzu etinden yapılan “Denizli Kebabı”nın bu kültür içerisinde önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Karakan, “Kentimize gelen herkesin en çok tercih ettiği yemek Denizli Kebabı, ama biz bu kebabımızı gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yeteri kadar tanıtamıyoruz. Biz otel sahipleri ve işletmecileri olarak artık Denizli Kebabına öncelik tanıyoruz ve menülerimizde ayrıca bir yer veriyoruz” diye konuştu. Karakan, yerli ve yabancı turistlere sunum ve ikramda, özellikle örf ve adetlere dikkat ettiklerini belirterek, Denizli Kebabını da bu çerçevede geleneksel bir şekilde sunduklarını ve oldukça olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.
Denizli kebabının özellikleri
Denizli’ye özgü olan ve 1920’lerden bu yana lezzetiyle ün salan Denizli Kebabı, kuzu etinden hazırlanıyor. Karkas haldeki kuzu, önce ikiye ardından da sekiz parçaya ayrılarak paslanmaz demir şişler ile iki tarafından şişlenerek, fırına özenle sıralanarak pişiriliyor. Pişen etler, çift kefeli oturak terazi ile tartılıyor. Tahta üzerindeki pidenin üstüne yerleştirilen kebaplar, satırla kesilerek servis tabaklarında servis ediliyor. Denizli’nin bu eşsiz lezzeti ise geleneksel olarak çatal bıçak kullanmadan Elle yeniyor. Ustaların 1920’lerde Denizli Kebabını ilk olarak Elle servis etmesi bir usul, gelenek halini aldığından bugün de geleneği devam ettirmek ve Ustalara Saygı göstermek için servis çatalsız yapılıyor. Elle yenilmesi kebabın bir özelliği olarak kabul ediliyor.