REKLAMI GEÇ

PAÜ’de Traverten Jeoparkı ve Jeoturizm Çalıştayı’ başladı

PAÜ’de Traverten Jeoparkı ve Jeoturizm Çalıştayı’ başladı

Pamukkale Üniversitesi’nde “Denizli Traverten Jeoparkı ve Jeoturizm Çalıştayı” başladı. İki gün devam edecek olan çalıştayda traverten Jeoparkının nasıl oluşturulabileceği ve katkılarının ne olacağı tartışılacak. Çalıştay, Türkiye’de tek örneği Kula’da olan jeoparkın ikincisinin Denizli’de oluşturulması adına kritik önem taşıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ekim 2019 Cuma, 10:39

“Denizli Traverten Jeoparkı ve Jeoturizm Çalıştayı’’ Pamukkale Üniversitesi’nde başladı. Traverten Jeoparkının nasıl oluşturulabileceği, nasıl bir yönetim anlayışının benimseneceği ve kurulacak traverten jeoparkının bilime, eğitime, kültüre ve alternatif turizm faaliyetlerine nasıl katkı sağlayacağının tartışılacağı çalıştay, 2 gün sürecek.

Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin başta olmak üzere dekanlar, kamu kurumlarından yöneticiler, sivil toplum kuruluşlarından yetkililer, turizm ve yer bilimleri alanında çalışma yapan bilim insanları ve öğrenciler katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özkul yaptı.

Konuşmasında jeopark ve jeoturizm konularının son yıllarda çeşitli toplantılarda sık sık ele alındığını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Özkul, iki gün sürecek çalıştayın bu türden yapılan çalışmalara katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Açılışın ikinci konuşmacısı olan Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan ise Jeoloji Mühendisleri Odası’nın yaptığı çalışmaları anlattı, Türkiye’nin sahip olduğu jeolojik yapılar ile doğal güzellikleri açısından Dünya’da müstesna bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

Meslek Odası olarak Türkiye’deki doğal güzelliklerin korunarak turizme açılması ve jeoparkların sayısının arttırabilmesi adına çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Alan, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlaruna, sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.

Çalıştay Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, jeoparkların ülkenin jeoturizm potansiyelini harekete geçirebilmesi açısından önemine dikkat çekti. Tülek, Denizli’nin Pamukkale Travertenleri ile jeoturizm potansiyeli en yüksek illerden biri olduğunu dile getirdi.

Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ise bacasız sanayinin önemli bir alanı olan jeopark turizm alanlarının UNESCO tarafından tescillenerek ülke turizmine kazandırılmasının önemine dikkat çekerken, mecliste jeoturizm alanında çalışmalarının olduğuna değindi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ilk oturumu Prof. Dr. Nizamettin Kazancı’nın “UNESCO Küresel Jeopark Anlayışı” konulu sunumu ile başladı. Sunumda UNESCO’nun jeoparkların Dünya’ya tanıtılmasına önemli katkılar sağladığını hatırlatan Prof. Dr. Kazancı, Turizmin tüm Dünya’da son yıllarda güçlendiğine dikkat çekti. Türkiye’deki turizm alanlarının 2018 yılında yaklaşık 40 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğine değinen Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Denizli Traverten Jeoparkı Projesi’nin travertenlerin korunmasına olduğu kadar aynı zamanda bölge için sosyal, kültürel ve ekonomik bir yatırım olduğunu belirtti. AB ve UNESCO tarafından tescillenmiş bir jeopark alanı olmanın Dünya’ya turizm alanında açılma fırsatı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kazancı, jeopark alanı projesinin hayata geçirilmesinde yerel halktan başlayarak toplumun tüm kesimlerinin ortak hareket etmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

İki gün boyunca devam edecek Çalıştayda; Denizli Turizm Rotaları, Kula-Salihli Jeoparkı, Denizli’de Yenilikçi Turizm Anlayışı, Geçmişten Günümüze Denizli Turizmi gibi toplam 10 sunum ve bir panel düzenlenecek. Aynı zamanda Kaklık Mağarası, Pamukkale Travertenleri, Antik Havuz Termal Kaynağı gibi jeolojik alanlara teknik geziler gerçekleştirilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı