Tarihi toplantı sona erdi

Denizli Belediyesi’nin ev sahipliğinde Tarihi Kentler Birliği’nin 2 gün süren “Yerel Yönetimler Arkeolojik Mirasa Sahip Çıkıyor” konulu toplantı sona erdi. Birlik üyesi başkanlar, toplantının ardından Denizli’nin tarihi ve kültürel değerlerini inceleme fırsatı buldu.
/ DENİZLİHABER / 19 Mart 2012 Pazartesi, 10:41
Denizli Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin Denizli’deki toplantısına ev sahipliği yaparak birlik üyelerini bir araya getirip arkeolojik varlıkların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına başarılı bir çalışmaya imza attı. Richmond Otel’deki 2 gün süren programa Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Vakıf Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği’ne üye yaklaşık 200 belediyenin başkanları, yardımcıları ve davetliler katıldı.
Toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, ‘Tarihi kentler Birliği’nin ikinci 10 yıllık döneminde yani 2012 yılından itibaren kendimize yeni bir misyon yükledik. Bu da, bölge ve havza ölçeğinde toplantılar yapmak ve bu bölgelerdeki önemli kültürel varlıkları ortaya çıkartmak. Denizli’deki toplantının esası, arkeolojik miras ile ilgili. Bu çerçevede Denizli zaten son yıllarda büyük mesafe kaydetti. Yıllarca İzmir’de yaşamış birisi olarak Denizli beni hayretler içinde bıraktı. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Toplantıda kültürel mirasın şehirlere olacağı katkıyı konuşacağız. Denizli ve Gaziantep kardeş şehirler. İkisi de sanayi kenti. Gaziantep’te çok sayıda Denizli’nin dostu var. Denizli’de de Gaziantepli dostu olan insanlar vardır. Biz onlar arasında köprüyüz’ dedi.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da, Denizli’nin öncelikle sanayi, tarım ve turizm anlamında kendi ayakları üzerinde durabilen ve dünyanın 164 ülkesine ihracat yapan bir şehir olduğunu belirtti. Denizli’nin, tarihi kentler anlamında, turizm ve tarihi değerlerinin birçok ülkeyle kıyaslanmayacak kadar zengin olduğunu ifade eden Zolan, ‘Bugün turizm dediğimizde Denizli’de Pamukkale öne çıkar. Pamukkale bizim lokomotifimiz. Pamukkale yılda 2 milyon turistin ziyaret ettiği bir yer. Bu konuda Türkiye’de 5’inci sıradayız. Pamukkale’nin arkasında derin bir kültür var. Bir Hierapolis, bir Laodikya var. Termal anlamında bakıldığında Denizli’de 30 dereceden 250 dereceye kadar varan değişik sıcaklıklarda kaynaklarımız var. Bir tarafta beyazlatan, diğer tarafta kırmızı yapan bir su var. Denizli’nin jeotermal, Termal anlamda zenginliği bırakın başka bir şehirde, dünyanın hiçbir ülkesinde yok’ dedi.
Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, ÇEKÜL Vakıf Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de toplantıda birer konuşma yaparak tarihi ve arkeolojik mirasın önemine işaret etti. PAÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki oturumda ise Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akaya, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Aslan, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fegün Selvitopu ile Bursa Büyükşehir Belediyesi adına yetkililer tarihi miras konusun değerlendirdi.
Bu arada Osmanlıca eserlerinin yer aldığı sergi açılarak ziyaretçilerin bilgisine sunuldu. Toplantı sonrası Denizli’nin tarihi kültürel mirasları incelendi. Heyet ilk olarak Türkler’in Denizli’ye gelişinden bugüne hizmet veren tarihi Kaleiçi Çarşı’sını gezdi. Burada, çevre esnafları heyet üyelerini davet ederek geleneksel Osmanlı kıyafetleriyle çay ikram etti. Ardından Bayramyeri Meydanı gezildi. Çıkan bir yangının ardından kullanılamaz hale gelip Denizli Belediyesi’nin restore ederek konservatuvar olarak hizmete sunulan tarihi Külahçıoğlu Un Fabrikası ise heyet üyelerinin ilgisini çekti. Konservatuvarda, Denizli’de üretilen gazozlar misafirlere ikram edildi. Kısa bir müzik dinletisinin ardından Delikliçınar Meydanı, İbrahim Çallı Evi, Lise Caddesi, Koca Mektep olarak bilinen Denizli Lisesi, İncilipınar Parkı, Adalet Parkı, Geleneksel türk Spor Oyunları Kompleksi gezildi.
Gezinin son bölümünde ise Laodikya Antik Kenti incelendi. Laodikya’da ortaya çıkartılan eserler birlik üyesi belediye başkanlarını hayrete düşürdü. Gezinin son durağı ise UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları arasında yer alan Beyaz Cennet Pamukkale vardı. Heyet üyeleri dolayasıya fotoğraf çektirerek Pamukkale’ye hayranlıklarını gizleyemedi. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, gezi boyunca birlik üyelerine bilgi aktararak rehberlik etti.