REKLAMI GEÇ

Termalin merkezi olacağız

Denizli’de bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Denizli’nin termal turizm kaynakları bakımından zengin bir il olduğunu belirterek, “Ancak tesislerimiz yetersiz. Denizli’de termal planlama yapacağız. Bakan gözüyle her şeyi incelemek için geldim. Denizli, turizmde Türkiye’nin termal sağlık merkez üssü olacak” dedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Aralık 2007 Perşembe, 01:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğral Günay, bakanlığı sırasındaki ilk Denizli ziyaretinin ilk gününde, birçok yeri gezdi. Turizmle ilgili her şeyi, yerinde bir bakan gözüyle incelemek için Denizli’ye geldiğini belirten Günay, Denizli’nin, Türkiye’nin termal sağlık merkezi olacağını söyledi.

Denizli’de Kaklık Mağarası, Akhan Kervansarayı ve Laodikya’daki kazı alanını ziyaret eden ve incelemelerde bulunan Bakan Günay’a, Denizli Valisi Hasan Canpolat, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Selma Aliye Kavaf ve Dr. Mithat Ekici de refakat etti. Günay, gazetecilerin Türkiye gündemine dair sorularına yanıt verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür Bakanlığı arşivinde kaybolan filmlerin hesabının 12 Eylül’den sorulması gerektiğini açıkladı. Günay, “Bizim elimizdeki klipler 12 Eylül’den sonra toplanmış yasal düzenleneme ile bakanlığımıza verilmiş. Bizim bakanlığa devir edilenlerin korunması açısından bir sorun yok. Bunu arkadaşlarımız açıkladı. Ama bize pozitif kopyalar verildiği için bu kopyalar, belli bir gösterim sonrası hatta zaman içinde aşınmış, bunun hesabını bana sormayacaksınız, bunun hesabını 12 Eylül’e soracaksınız” dedi. Dünyaca ünlü Türk Piyanisti Fazıl Say’ın Frankfurt Kitap Fuarı’nda yer alması konusunda neler yaptığı sorulan Bakan Günay, “Frankfurt Fuarı Türkiye’nin farklı renklerini tanıtmak açısından önemli bir fuar. Bu organizasyonun bir de girişimciler grubu var. Burada Türkiye’yi temsil edecek isimleri belirleyen grup, Say’ı davet etti. Ben de Fazıl Say’ın böyle bir önemli fuarda bizimle olmasını istiyorum” dedi.

‘Denizli turizmde, termal sağlık merkezi olacak’

Denizli’nin jeotermal kaynakları ile ilgili olarak bir soruyu da yanıtlayan Bakan Günay, “Denizli’de termal ve jeotermal kaynakla bağlı faaliyet gösterecek 4 turizm bölgesi ilan edilmiş durumda. Ben de Denizli’ye turizmin çeşitlendirilmesi için geldim. Denizli termal turizm kaynakları bakımından oldukça zengin bir il. Ancak tesislerimiz yetersiz. Termal turizm 10 yıla kalmadan alternatif turizm çeşitlerinden biri olacak. Denizli’de termal planlama yapacağız. Bakan gözüyle herşeyi yerinde görüp incelemek için geldim. Yatırım bölgeleri neler, talepler neler bunları değerlendireceğiz. Denizli’yi özel yapan bir farkı da 20-25 kilometrelik alanda ören yerlerinin de bulunması, termal kaynaklarla ören yerleri nerede ise iç içe girmiş. Türkiye’de hatta dünya da böyle özelliğe sahip çok az bir bölge var. Denizli sanayi de hızla gelişiyor ama biz bu kenti turizmde de geliştireceğiz, yıldız yapacağız. Denizli turizmde Türkiye’nin sağlık termal merkez üssü olacak” dedi.

‘Turizmci için yapısal reformlarımız sırada’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmcilerin döviz kurunun yükseltilmesine ilişkin isteklerine yönelik bir soruyu da yanıtladı. Vali Hasan Cahpolat’ı makamında ziyaretinde konuşan Günay, “İhracatla bağlantılı diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de sorunlar var. Turizmde gelirler döviz üzerinden, giderler ise Türk Lirası üzerinden. Türk Lirası’nın fazla değerli olduğuna ilişkin yakınmalar var. Ancak dengeyi taşımak zorundayız. Düşük döviz kuru ve değerli Türk lirası çelişki gibi gözüküyor. Bir yandan TL’nin değerlenmesini istiyoruz,bir yandan da döviz kurunun yükselmesini istiyoruz. Ancak burada ‘Enflasyon mu istiyoruz, yoksa yüksek döviz fiyatı mı’ sorusunu yanıtlamak gerekiyor. Önümüzdeki süreçte başka bazı düzenlemelerle turizmcilere destek olacağız. Turizmci ile ilgili yapısal reformlar ve destekler üzerinde uğraşılıyor. Örneğin turizmde KDV yüzde 18’den 8’e düşürüldü ve uygulaması 1 Ocak 2008’den itibaren başlayacak. İstihdamı kolaylaştırıcı düzenlemeler de yapacağız” dedi.

‘Kendi tiyatronuzu kurun’

Bakan Günay, Denizli Belediyesi’ni de ziyaret etti. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Günay’dan, kent merkezinde kurmayı düşündükleri ‘Kent müzesi’ ile ilgili yardım talep etti. Zeybekci, Denizli’ye Devlet Tiyatroları’nın bir bölümünün de açılmasını istediklerini belirtti. Bakan Günay ise Devlet Tiyatroları’nın bir bölümünün Denizli’ye açılması yerine, teknik ekip, sanatçı, yönetici takviyesi sağlamayı önerdi. Günay, “”Elinizde mevcut konservatuvar binanız var. Biz size yönetici, sanatçı ve teknik takviye gönderelim. Siz kendiniz belediye tiyatrosu kurun” dedi.

Tarihi yerleri gezdi

Bakan Günay, belediyeyi ziyaretinin ardından AKP İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Günay, beraberindeki heyetle birlikte Denizli Evi, Konyalıoğlu Evi, belediye tarafından Konsenvatuara dönüştürülen tarihi Külahçıoğlu Un Fabrikası, Denizli Etnografya Müzesi ve Kaleiçi’nde incelemelerde bulundu.Bakan Günay’ın katılımı ile (bu akşam) Karahayıt Colossae Termal Otel’de, Pamukkale Danışma Kurulu ve kültür ve turizm sektörü ile ilgili çalışmaların görüşüleceği toplantı yapılacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı