REKLAMI GEÇ

Tescilli tarihi yapılara mali yardım

Tescilli tarihi yapılara mali yardım

Kültür ve Turizm Müdürü Korkmaz, Denizli’de koruma kurullarınca tescillenen yapıların onarım ve uygulama projeleri için maddi yardım yapılacağını belirterek, bu yardımlardan yararlanmak isteyenlerin, en geç 24 Eylül’e kadar müdürlüğe müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 31 Ağustos 2010 Salı, 16:01

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en önemli çalışmaları arasında, tarihi, kültürel ve mimari değerlerinin restore edilerek korunması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasının yer aldığını belirterek, tescilli yapıların onarım ve uygulama projeleri için yardım yapılacağını duyurdu.

Son gün 24 Eylül
Korkmaz, “Denizli sınırları içerisindeki özel hukuka tabi, gerçek kişilerin mülkiyetinde bulunan, sivil mimarlık örneği, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarım projesi için ve ayrıca uygulama projesi için maddi yardımlar bu yıl da yapılmaktadır. Bu yardımlardan yararlanmak isteyen mülk sahiplerinin, en geç 24 Eylül 2010 tarihine kadar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Kamu kurumlarına da yardım var
Kamu kurumlarının ya da kamu tüzel kişiliklerinin mülkiyetindeki taşınmazlara yapılması istenen proje ve proje uygulamaları için de yardım yapıldığını söyleyen Korkmaz, “Bu yardımlar için de 13.04.2005 tarih ve 25785 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik uyarınca, belediyelerin görev alanında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla emlak vergisinin yüzde 10’u oranında tarh, tahakkuk ve tahsil edilerek, İl Özel İdaresi bünyesinde toplanan katkı payı hesabında oluşturulan bütçeden faydalanmaları için İl Özel İdaresi’ne başvurmaları gerekmektedir” diye konuştu.

Korkmaz, Denizli Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün görev alanı içerisinde, Denizli’de koruma kurullarınca tescillenen 380 sivil mimarlık örneği, 68 dini, 59 kültürel yapı olmak üzere toplam 507 adet tescilli yapı bulunduğunu söyledi.

Korkmaz, “Yasa kapsamında, bu tescilli kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ve kültürümüzün devamlılığı açısından günümüze kadar yıkılmadan ayakta kalabilen, Denizli sınırları içerisinde çok az sayıdaki, sahibi özel mülkiyete tabi olan, eski tarihi tescilli yapıların ilgililerinin duyarlılıklarını ortaya koyarak, mali yardım fırsatını değerlendirmeleri için 24 Eylül 2010 tarihine kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze başvurmaları büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

İşte Proje Yardım Talebi İçin İstenecek Belgeler:
-Taşınmaza ilişkin tescil kararı,
-Proje’nin kapsamına, işin bitirilme süresine ve tahmini bedeline ilişkin rapor,
-9×13 cm. boyutundan küçük olmamak kaydı ile yapının içini, dışını ve çevresini gösteren net çekilmiş fotoğraf albümü,
-Çaplı tasarruf vesikası ve tapu örneği,
-Fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği,
-Kanuni Tebligat adresi.
* Proje yardımından faydalanmak istenen yapının mülkiyeti hisseli ise hissedarlardan birinin başvurusu yeterlidir.

İşte Proje Uygulamaları Talebi İçin İstenecek Belgeler:
-Proje uygulamasının kapsamına, işin bitirilme süresine uygulama aşamalarına ve tahmini bedele ilişkin rapor,
-9×13 cm boyutundan küçük olmamak kaydı ile yapının içini dışını ve çevresini gösteren net çekilmiş fotoğraf albümü,
-Belediyesinden ve ilgili koruma kurulundan onaylı arsanın ve binanın durumunu gösteren 1/500 ölçekli vaziyet planı,
-Çaplı tasarruf vesikası ve tapu örneği,
-Fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği,
-Kanuni Tebligat adresi,
-Taşınmaza ilişkin tescil kararı ilgili kurulca onaylı rölöve, restorasyon ve gerekiyorsa restitüsyon projesi.
* Proje uygulama yardımından faydalanmak istenen yapının mülkiyeti hisseli ise hissedarlardan birinin başvurusu yeterlidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı