REKLAMI GEÇ

Turisti Denizli’ye nasıl çekeriz?

Turisti Denizli’ye nasıl çekeriz?

Yerel yöneticiler, uzmanlarla birlikte Pamukkale’yle sınırlı kalan turizm hareketliliğini Denizli merkezine çekmenin hesaplarını yapıyor. Yapılan toplantıda hem yerel yöneticiler hem de uzmanlar kent merkezinin de turizm için bir cazibe noktası haline getirilmesi gerektiğini söylediler.

/ DENİZLİHABER / 13 Haziran 2008 Cuma, 00:00

Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen ve yönetim kurulu üyesi Doç.Dr.Faruk Göksu, , Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu başkanı Prof.Dr.Celal Şimşek, il Genel Meclisi Başkanı Osman Yüceliş, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Edip Yılmazlı, Mimarlar Odası başkanı İbrahim Şenel, ilgili daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Denizli turizminin daha da geliştirilmesi için yapılması gereken iş ve işlemler masaya yatırıldı.

ORTAK AKILLA HAREKET ETMELİYİZ

Vali Yavuz Erkmen, toplantıda yaptığı konuşmada ÇEKÜL Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ile çalışmalarının Safranbolu Kaymakamı iken başladığını ve Safranbolu evlerinin ve Safranbolu’nun bir marka haline gelmesinde çok büyük katkıları olduğunu ve Safranbolu’nun dünyaca tanınmasının sağlandığını ifade ederek, “ Aynı çalışmayı Denizli’de de yürütmek ve fikirlerinden yararlanmak için hocamızı davet ettik ve o da bizi kırmadı. Denizli’de dünyaya örnek teşkil edecek kültür ve tabiat varlıklarımız var. Bir taraftan da sivil mimari dediğimiz evlerimiz var. Bunları bir bütün olarak düşünüp Denizli’mizi bulunduğu konumdan nasıl daha iyi yere getiririz, ne yapabiliriz ve nasıl işbirliği yapabiliriz, bu toplantıda bunu ortaya koyacağız. Denizli’de kültür ve turizm varlıkları konusunda ortak akılla hareket edip, güçlerimizi birleştirmeliyiz. Bu konuda Denizli’de bir eksiklik var ve biz bu eksikliği gidermek zorundayız. Denizli’de kültür ve tabiat varlıklarının korunması, turizmin daha da gelişmesi için ortak akılla bir yol haritasını ortaya koyarak bu yönde çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekir” dedi.

SÖZEN: DENİZLİ TURİZMİNDE MERKEZ DENİZLİ OLMALI

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) başkanı Prof.Dr.Metin Sözen, Denizli turizmi denilince Pamukkale merkezli bir anlayışın ortaya konulduğunu, oysa Denizli merkezli bir turizm anlayışının ortaya konulup geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “ Bütün gelişmeleri Denizli merkezli olarak düşünmek gerekiyor. Biz Denizli merkezli bir gelişmeyi düşünmediğimiz için örneğin Pamukkale’deki yerleşim Pamukkale’yi doğal zenginliğini zorladı. Denizli’de kentin hafızasını yansıtacak, bir hafıza merkezi, bir müze merkezi olması lazım. Bunun yanında Pamukkale Kocaçukur meselesi bitirilmelidir. Pamukkale yerleşimi perişan halde bu düzeltilmeli. Karahayıt bölgesinde de estetik çirkinliklerin ortadan kaldırılması gerekir. Bütün bunlar yapılırken, kim ne görev üstleniyor, kimin sorumlulukları neler, bunlar bir bir belirlenmeli ve kayıt altına alınmalı. Ayrıca Pamukkale Kültür Yolu oluşturulmalı ve bunun çevresi düzenlenmeli. Yolun ulaştığı her antik şehre göre çevre düzenlemesi o şehre uygun yapıda yapılmalı” dedi.

ERKMEN: DENİZLİ TURİZMİ EŞİTTİR PAMUKKALE ANLAYIŞI YANLIŞTIR

Vali Erkmen, Denizli turizminin Pamukkale’den ibaret olarak düşünülmesinin, başka bir deyişle Denizli turizmi eşittir Pamukkale anlayışının yanlış bir anlayış olduğunu ifade ederek, “ Denizli’deki turizmin çok çeşitli açılımları var. Bunların bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerekiyor. Kamu kaynaklarını, yerel kaynakları, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitemizin katkılarını alarak Denizli turizminin tüm açılımları ile değerlendirmeliyiz ve değerlendireceğiz. Bu toplantıyı bir milad olarak kabul ederek bundan sonra hep birlikte bir araya gelerek çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Bütün bunları yaparken halkımızın da bu çalışmalara katılmasını sağlamalıyız. Halktan destek almayan hiçbir çalışma başarıya ulaşamaz” diye konuştu. Toplantıda Denizli merkezli bir turizm anlayışının yürütülmesi konusunda ilgili bütün tarafların temsilcilerinin katılacağı bir kurul oluşturulması fikri ortaya atıldı ve katılımcılar böyle bir kurulun oluşturulması konusunun yararlı olacağını ve bu konuda hemfikir olduklarını beyan ettiler. Toplantının ardından Vali Yavuz Erkmen ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen, Buldan ilçesini ziyaret ederek, restore edilen ve restorasyonu süren tarihi Buldan evlerinde incelemelerde bulundular.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı