REKLAMI GEÇ

TÜRK BOYLARINA AİT AĞAÇ MEZARLAR BULUNDU

TÜRK BOYLARINA AİT AĞAÇ MEZARLAR BULUNDU

Denizli’de yağmalanmasından korkulduğu için yeri açıklanmayan bir yerde Türk boylarına ait olduğu tahmin edilen işlemeli mezarlar bulundu. DOSEV Başkanı Şıracı, bir gezileri sırasında ortaya çıkan mezarların korunması ve Türk kültürüne kazandırılması için yetkilileri bilgilendirdiklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 1 Ağustos 2011 Pazartesi, 16:14

Denizli’nin tarihi ve kültürel mirasının sadece Roma ve önceki döneme ait olmadığını belirten Şıracı, “Türk yurdu olan bu topraklar atalarımızın varlığını belgeleyen, geçmişimizle köprü olabilecek önemli değerlere ev sahipliği yapıyor. Ancak ilgisizlik, yangınlar, yağmacılar tarihi değerleri yok ediyor. Dodurgalar’daki tarihi Türk mezarlığının 7 yıl önce talan edilmesi gibi. Mezarlıkta kurt başlı mezar başları, 7-8 metrelik kurganlar, balballar vardı, bu mezarlık defineciler tarafından yağma edilmişti” dedi.

Yeni ortaya çıkan mezarın yerini yağmacılardan korumak için açıklamadıklarını ifade eden Şıracı, “Bu mezarın bir benzeri de Macaristan’da var. Mezar başları Türkler tarafından kutsal sayılan ardıç ağaçlarından yapılmış. Birkaç yüzyıllık olduğunu tahmin ettiğimiz mezar sayısı 170 civarında. Orta Asya’da örnekleri olan 1, 5-2 metre boyundaki mezar başları, buraya gelen Türklerin kültürlerini de getirdiklerini, uzun süre muhafaza ettiklerini gösteriyor. Bazı mezarların etrafı ardıç ağaçlarıyla çevrilmiş. Mezar başlarında defnedilenin hangi Türk boyundan olduğuna dair damga bulunuyor. Bazı mezar başlarında yer alan işlemelerden ölen kişinin hakan ya da bey mi olduğu, sosyal statüsü anlaşılıyor” diye konuştu.

Denizli Müze Müdürü Hüseyin Baysal, kendilerine konuyla ilgili olarak yazılı bir müracaatın olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Konu DOSEV tarafından bize ulaştırıldı. Biz de İl Kültür ve Turizm Müdürümüz’le birlikte alanı inceleyerek konuyu Aydın Koruma Kurulu’na bildirdik. Mezarların üzerinde Hicri 1300’lü yıllara ait olduğuna dair tarihler var. Ormanlık bir alanda bulunan bu mezarların yakınında 1802 yıllarında kurulduğu tahmin edilen bir köy var. Koruma kurulunun kararının ardından konuyla ilgili olarak detaylı araştırma yapılacak”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı