REKLAMI GEÇ

Uzmanından turizm için umut veren açıklama

Uzmanından turizm için umut veren açıklama

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Bayram, Korona virüs (Covid-19) salgının turizm sektörde yıkıcı bir etkiye yol açtığını belirtti, ancak Türkiye açısından umut veren değerlendirmeler yaptı. Bayram, “Turizmde koronanın etkisini üzerinden en hızlı atacak olan ülke Türkiye olacak. Salgın sürecinde sağlık alanında ortaya konan başarı yabancı turist güven veriyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2020 Perşembe, 13:21

PAÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Bayram, korona virüs salgının turizmdeki etkilerini ve önümüzdeki süreçteki beklentileri değerlendirdi.

Dünya genelinde her 10 kişiden 1’inin yani 319 milyon kişinin turizm sektöründe istihdam edildiğini belirten Bayram, Türkiye’nin 2019 yılı itibariyle turizmden doğrudan 34.5 milyar dolar gelir elde ettiğini ve dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan ülkelerinden birisi olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Bayram, Bu büyüklükteki istihdamı ile turizm sektörünün, korona salgınından en çok olumsuz etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Murat Bayram, “Turizm, geçmişte de hem ekonomik, hem siyasi hem de sağlık odaklı krizler ile karşılaşmıştır. 2000 ve 2015 yılları arasında yaşanan ve turizmi küresel olarak etkileyen krizlerin başında 11 Eylül saldırıları (2001), SARS salgını (2003), 2008/2009’da ortaya çıkan küresel ekonomik kriz ve 2015 yılında yaşanan MERS virüsü bulunmaktadır. Özellikle 2009 yılında küresel ekonomik kriz nedeniyle uluslararası turist sayıları %4 azalırken, SARS salgınının 2003’te %0,4 azalmaya yol açtığı göz önüne alındığında Covid-19 salgının turizm sektöründe görünenden de yıkıcı bir etkiye sahip olacağı tahmin edilmektedir. Salgının etkileri göz önüne alındığında uluslararası turizm faaliyetlerinde 2020 yılının ilk çeyreğinde %22 düşüş yaşanmış ve buna bağlı olarak 2020 yılı için oluşturulan senaryolarda %60 ile 80 arasında bir düşüş öngörülmektedir. Bu durum küresel ölçekte yaklaşık 3 trilyon dolar kayba ve 100 milyon kişinin işsiz kalmasına neden olabilecektir” dedi.

2021 TOPARLANMA YILI OLACAK
Salgın sonrası küresel turizm hareketlerinin toparlanması her ülke açısından ilk önce iç turizm faaliyetleri ile yaşanacağını söyleyen Doç. Dr. Bayram, uluslararası seyahatin şeklinin ise büyük ölçüde, salgın odaklı aşı, ilaç ve tedavi unsurlarının gelişimine ve seyahat edenlerin bunlara ulaşımına bağlı olacağını ifade etti. Sadece Türkiye için değil tüm destinasyonlar açısından iç talebin, uluslararası talepten daha hızlı toparlanacağını belirten Doç. Dr. Murat Bayram, “2021 yılı uluslararası turizm açısından iyileşme ve toparlanma yılı olacaktır. 2022 ve 2023 yılları ise salgından sonra uluslararası turizm hareketlerinde en çok hareketlenmenin ve büyümenin öngörüldüğü yıllar olacaktır” dedi.

“TÜRKİYE, TURİZMDE AVANTAJLI BİR KONUMDA OLACAK”
Salgın sonrasında, seyahat edenler açısından, güvenlik algısının, özellikle sağlık odaklı düşünüldüğünde Türkiye’yi turizmde avantajlı bir konuma getireceğine dikkat çeken Doç. Dr. Murat Bayram, salgın dönemindeki sağlık hizmetlerinin yönetimindeki başarısı ile Türkiye’nin uluslararası destinasyon imajına olumlu katkı yaptığını söyledi.

Doç. Dr. Bayram, “Türkiye, uluslararası alanda da kabul gören ve salgın ile test edilmiş olan güçlü sağlık alt yapısı ile turistlere güven vermektedir. Bu durum Türkiye’nin hâlihazırda öne çıktığı sağlık turizminde daha da çok talep edilmesine neden olacaktır. Türk turizminin avantajlı olduğu diğer bir unsur ise temizliktir. Tüketici araştırmalarında ve çevrimiçi tüketici değerlendirmelerinde de görüldüğü üzere konaklama işletmelerimizin en güçlü oldukları yön temizliktir. Ayrıca Türk turizmi uluslararası krizlere ve değişikliklere en hızlı uyum sağlayan bir yapıya sahiptir. Her ne kadar Covid-19 salgını, daha önceki hiçbir krize benzer olmasa da Türk turizm profesyonellerinin ve paydaşlarının bunu başarı ile yönetebileceğini düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı