REKLAMI GEÇ

DOĞUM SONRASI DEPRESYONU VE LOHUSALIK

DOĞUM SONRASI DEPRESYONU VE LOHUSALIK

9 aylık heyecanlı bekleyişin ardından, anne olmak bir takım zorlukları da beraberinde getiriyor. Genellikle anneler 3’ncü günden itibaren kendilerini biraz üzgün hissedebiliyor. Lohusalık depresyonu yaklaşık 1 buçuk ay sürüyor. Her kadın bu dönemi geçirebilir. Bu dönemde yardım almaktan çekinmeyin ve düzelmek için acele etmeyin.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Şubat 2022 Perşembe, 09:41

9 aylık süreci tamamladınız ve artık anne oldunuz. Ancak önünüzde bir buçuk aylık zorlu bir süreç olan ‘lohusalık dönemi’ var. Lohusalık döneminde görülen lohusa depresyonu (post partim sendrom) olarak bilinir. Bu dönemde taze anneler kendilerini biraz mutsuz, tedirgin ve rahatsız hissedebilir. Doğum sonrası depresyonu her 10 anneden 8’inde görülür, yani oldukça yaygın bir durumdur. Bu dönem annenin gebelik öncesi döneminde vücudunda oluşan değişimlerin eski haline dönme sürecidir. Anneler bu dönemde çok hassastır, bir yandan bebeğiyle ilgilenirken diğer yandan da bedensel ve psikolojik olarak kendini toparlamaya çalışır.

LOHUSALIK DEPRESYONU BELİRTİLERİ
Lohusalık döneminde birçok anne depresyona girdiğinin farkında olmaz. Bu yüzden kendini iyi hissetmediği halde yardım almaz. Bu dönemi yaşayan birçok anne kendini zayıf ve kötü bir anne olarak göstereceğini düşündüğünden, durumu kabullenmek istemez. Lohusa depresyonuna giren anneler; uyumada zorluk, ağrı ve acılar, ağlamayı durduramama, suçlu hissetme, hafıza kaybı, karar verme zorluğu, panik atak, özgüven düşüklüğü, endişe, tedirginlik gibi durumlarla karşı karşıya kalır.

TOPARLANMAK İÇİN ACELE ETMEYİN
Her annenin toparlanma süreci, vücut direncine bağlı olarak değişir. O yüzden başka annelerle kendinizi kıyaslamayın ve doğum öncesi kilonuza dönmek için de acele etmeyin. Lohusalığın ilk günlerinde ağır işlerden kaçının ve bol bol dinlenin.

MUTLAKA YARDIM ALIN
Doğum sonrası ağrılar ve bebek bakımı nedeniyle uykusuz kalan anne yorgun ve stresli olur. Bu durumlarda bilgili, tecrübeli ve sabırlı birinden destek alınmalıdır. Kaliteli uyku ve sık sık duş almak anneye iyi gelecektir. Doğum sonrası bir süre korse kullanmak, hafif karın egzersizleri ve yürüyüşler ağrılara iyi gelirken karın sarkmalarını engeller.

EMZİREREK DAHA HIZLI TOPARLANIRSINIZ
Emziren anneler emzirmeyenlere oranla daha hızlı toplanır. Emziren anneler doğumdan sonraki 6 haftada 5-10 kilo arasında verebilir. Emzirmenin, hem sakinleştirici hem de uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkileri vardır.

EN ÖNEMLİSİ EŞ DESTEĞİ
Annenin lohusalık döneminde endişelerinden sıyrılmasında en yardımcı olacak yollardan biri kendini güvende hissetmesidir. Eşlerin, lohusalık döneminde her konuda yardımcı ve destek olması anneyi rahatlatacaktır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı