REKLAMI GEÇ

Savcı, komuta kademesine ‘ağırlaştırılmış müebbet’ talep etti

Savcı, komuta kademesine ‘ağırlaştırılmış müebbet’ talep etti

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Denizli’de başlayan 11. Komando Tugay Komutanlığı ‘Askeri Kalkışma Yargılaması’nda, Mahkeme Heyeti’nin 2 Ocak’ta başlayacak 7. duruşmada dosyayı karara bağlaması bekleniyor. Karar öncesi Esas Hakkında Mütalaasını sunan Savcı, Tugay Komutanı Kamil Özhan Özbakır ile birlikte komuta kademesindeki toplam 17 sanık hakkında TCK’nın 309/1, 3713 Sayılı TMK’nın 5/1,TCK’nın 53, 58/9, 63 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti. Bu maddeler gereği 17 sanık ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılabilir.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 22 Kasım 2017 Çarşamba, 16:04

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Denizli’de başlayan 11. Komando Tugay Komutanlığı ‘Askeri Kalkışma Yargılaması’nda Mahkeme Heyeti’nin dosyayı karara bağlaması bekleniyor. 2 Ocak’ta başlayacak olan ve muhtemelen son duruşması yapılacak yargılamada en çok konuşulan konu, Savcı’nın 6. duruşmada Mahkeme Heyeti’ne sunduğu Esas Hakkındaki Mütalaası oldu.

Davanın Savcısı, yaklaşık 3 saat süren mütalaasında iddianameyi, bilirkişi raporlarını, hukuki değerlendirmesini okudu, sanıklar hakkındaki taleplerini 16 maddeye sığdırdı. Mütalaada, Denizlihaber.com, dün (21 Kasım 2017) tarihli haberinde, 25 sanık hakkında tahliye, 46 sanık hakkında da beraat talebini duyurmuştu.

15 Temmuz’da 11. Komando Tugay Komutanlığı’nda darbeye destek verdikleri iddia edilen komuta kademesi ise ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla karşı karşıya. Savcı mütalaasında, komuta kademesindeki 11. Komando Tugay Komutanı Kamil Özhan Özbakır, Söke Tugay Komutan Yardımcısı Albay Erol Akman, Yarbay Avşın Yapar, Ziver İnci, Birant Yönel, Muhammet Ekinci, Oğuz Ay, Ferdi Acar, Ali Zor, Mutlu Avcı, Şevket Hamdi Akkaya, Rafet Parlatan, Mustafa Emre Temlioğlu, Hacı Ahmet Öz, Çetin Öztürk, Ümit Soyer ve Mehmet Asiğ’in TCK’nın 309/1, 3713 Sayılı TMK’nın 5/1,TCK’nın 53, 58/9, 63 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

Mütalaada, 15 Temmuz gecesi sözde intikal eğitimi adı altında Çardak Havaalanı’ndan kalkışmaya destek vermek için Ankara’ya asker taşınmasını organize ettikleri iddia edilen komuta kademesine geniş yer verildi. Savcı tarafından yapılan değerlendirmede, sanıklar dönemin 11. Komando Tugay Komutanı Kamil Özhan Özbakır, Kurmay Yarbay Fahrettin Demir, Söke Tugay Komutan Yardımcısı Albay Erol Akman ve Yarbay Avşin Yapar’ın eğitim programında gerçekte ‘darbeye destek olmak’ amacıyla rol aldıkları, Albay Ziver İnci’nin de bu plana bizzat katıldığı yönünde değerlendirmede bulundu. Komuta kademesindeki diğer isimlerin de özetle tanık beyanları, bilirkişi raporları ve ifadeleri değerlendirildiğinde, bu plandan ayrılma çabalarının olmadığını göz önünde bulunduruldu.

Mütalaada, sanık Kamil Özhan Özbakır’ın sıkı yönetim komutanı olarak atandığı, bu çerçevede öncesinden kararlaştırıldığı üzere eğitim faaliyeti görünümü altında bir çok asker, mühimmat ve teçhizatının Ankara’ya (Akıncılar Hava Üssüne) götürülmek istendiği, bu şekilde askeri darbe girişimine katılma kast ve iradesinin mevcut olduğu görüşüne yer verildi. Dolayısıyla darbeci unsurlara destek amacıyla bu harekete girişildiği ancak sivil direniş, hava alanında alınan idari tedbirler ve birçok askeri personelin işin iç yüzünü anlayıp eyleme katkı vermeyerek teslim olması nedeniyle bunda başarıya ulaşılamadığı, bu haliyle sayılan sanıkların eyleminin teşebbüs suçu olan ‘suçu doğrudan beraber işleyenler’ olarak sorumlu tutulmaları gerektiği belirtildi.

Bu arada Mahkeme Başkanı ara kararda, davanın firari sanığı, davanın kilit ismi Fahrettin Demir hakkındaki yargılamanın, davanın sürüncemede kalmaması açısından dosyadan ayrı tutulmasına karar vermişti. Firari yarbayın bundan sonraki aşamada FETÖ davalarında yargılaması ayrı yapılacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı