REKLAMI GEÇ

Acıpayam’da suların çekildiği sazlık, tarıma açılmak için yakıldı, toprak bir aydır sönmedi

Acıpayam’da suların çekildiği sazlık, tarıma açılmak için yakıldı, toprak bir aydır sönmedi

Acıpayam’ın Ucarı Mahallesinde suların çekildiği sazlık alanda yaklaşık bir ay önce yangın çıktı. Tarıma açılması amacıyla çıkarıldığı sanılan yangın kısa sürede söndürüldü ancak 20 dönümlük alanda toprağın altından dumanlar yükselmeye devam etti. Toprağın alev alev yanması endişe uyandırdı. Suyun çekilmesi ve nemin yok olmasıyla toprağın altında biriken bitki atıklarının yanmaya devam ettiği düşünülüyor.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 14 Aralık 2021 Salı, 13:17

İlçenin kırsal Ucarı Mahallesindeki sazlık alanda sular son yıllardaki kuraklıkla çekildi. Kuruyan sazlıkta yaklaşık bir ay yangın çıktı. Alandaki yangın köylüler tarafından söndürüldü ancak daha önce bölgede rastlanmayan bir şey yaşandı.

TOPRAK İÇTEN İÇTEN YANDI
Suların çekilmesi ve yangının çıkmasıyla toprak içten içten yanmaya başladı. Yaklaşık 20 dönümlük alanda toprağın altındaki yaklaşık 10 santimetrelik alan lav kızılına döndü ve dumanlar çıktı. Bir aydan beridir aralıklarla yanan toprak, vatandaşların ihbarıyla dün itfaiye tarafından söndürüldü. Acıpayam Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri de bölgede inceleme yaptı.

SAZLIKTAKİ YANGIN SÖNDÜ AMA TOPRAK YANMAYA DEVAM ETTİ
Ucarı Muhtarı Serkan Aydın, suların çekilmesiyle sazlığın kuruduğunu ve tarıma açmak amacıyla yakıldığını belirtirken, “Yangın söndü ama toprak yanmaya devam etti. İçten içten yanıyor nedenini bilmiyoruz sürekli dumanlar çıkıyor. Toprağın altında kırmızı bir tabaka var yanan kısım da orası. Dün itfaiye ekiplerine haber verdik gelip su ile müdahalede bulundular. Şuan duman çıkmıyor” dedi.

BELEDİYE EKİPLERİ İNCELEME YAPTI
Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan da, bölgeye inceleme yapmak için Fen İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı ekipleri yönlendirdiklerini ifade etti. Şevkan, “Ekiplerimiz inceledi, olay doğal bir şey değil. Yangın sonrası toprağın altındaki bitki kalıntıları içten içe yanıyor. İtfaiye ekiplerimiz dün müdahale etti” diye konuştu.

TOPRAK KÖMÜR GİBİ YANIYOR, ÜSTÜNE BASINCA ÇÖKÜYOR
Yanan alanın yakınında tarlası bulunan Hasan Koçer, kıpkırmızı olan toprağın kömür gibi yandığını belirterek, “Burası yaklaşık bir aydır bu şekilde yanıyor. O zamandan beri kaç kere yağmur yağdı ama toprak yanmaya devam etti.  Biz kendimiz inceledik toprağın altı kömür gibi kıpkırmızı, üstüne basınca da çöküyor. Bölge halkı olarak tedirginiz” ifadelerini kullandı.

İtfaiye ekiplerinin dün müdahale ettiği alanda şuan duman görülmediği belirtiliyor ancak içten içe yanan bölgede topraktan tekrar dumanların çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor.

Yorumlar

Burak Ali Tuncer   -  Bağlantı 15 Aralık 2021, 13:52

Bu haberde çoğu bilgi yalan itfaiye gelmedi yanmaya devam ediyor yana bitki örtüsü değil toprağn 10cm altı falan da değil 1 metre biz kazdık kazdıkça sıcaklık artıyor alevler yükselmeye başlıyor .

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı