REKLAMI GEÇ

Acıpayamlı yazar Gürbüz Azak, yılın edebiyat ödülünü aldı

Acıpayamlı yazar Gürbüz Azak, yılın edebiyat ödülünü aldı

Acıpayam’da doğan, Denizli Lisesi’nden mezun olduktan sonra yaşamını İstanbul’da sürdüren, Türk kültürünün önemli yazar ve çizerlerinden Gürbüz Azak, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Edebiyat Ödülü aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Aralık 2021 Salı, 17:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yılki Kültür Sanat Büyük Ödülleri’nin sahiplerini aralık ayı başında açıklamıştı.

Çok önemli isimlerin bulunduğu ödül sahiplerinden biri de edebiyat dünyasının usta ismi Denizlili yazar Gürbüz Azak oldu.

Azak, Kültür Sanat Büyük Ödülleri Edebiyat dalında ödül aldı. Beştepe’deki ödül töreninde Denizlili sanatçı, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Gürbüz Azak kimdir

Türk kültürüne önemli katkılar koyan Gürbüz Azak gazeteci, yazar ve çizer… 5 Temmuz 1938’de Denizli’ye bağlı Acıpayam ilçesinde dünyaya geldi. Zehra Hanım ile İbrahim Azak’ın oğludur. Bazı yapıtlarını Nedim Gürbüz, Oğuz Akalan ve Aliş imzaları ile kaleme aldı.

İlk ve orta öğrenimini Denizli Cumhuriyet İlkokulu ve Lisesi’nde tamamlayan Gürbüz Azak, yükseköğrenimini İstanbul’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde başladıysa da eğitimini yarıda bıraktı.

1961’de gazeteciliğe başlayan yazar, ilk olarak Hür Vatan gazetesinde ressam ve grafiker olarak çalıştı. Sonraki yıllarda Yeni İstanbul ve Babıali’de Sabah gazetelerinde görev yaptı. Necip Fazıl Kısakürek’in isteği üzerine Büyük Doğu dergisinin çizimlerini yaptı. Bir süre de Yeni Asya Gazetesinde “Dostlara Mektup” başlığıyla ve Nedim Gürbüz imzasıyla köşe yazıları yazdı. Atölye kurdu ve burada serbest ressamlık yaptı.

Dergilerdeki yazı, çizgi ve şiirleri Nasır (1957-59), Şiir (1961), Saygı Edebiyat (1966), Türk Edebiyatı (1966-67), Boğaziçi-Köprü (1982-84) ve Doğuş (1985-88, Oğuz Akalan imzasıyla) dergilerinde yer aldı.

1984’te İnanç dergisi tarafından Yılın Ressamı, 1994’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Gazetecisi seçildi. 1998’de Konya Kombassan Vakfı Mevlâna Büyük Ödülünü aldı. Ayrıca dört basın ödülü vardır. Deli Balta adlı çizgi romanı filme alınıp dokuz bölüm halinde TGRT’de yayımlandı (1990-91).

1968’de Büyük Doğu dergisinde çizdiği kapak nedeniyle beş yıl hapsi istendi. Beraat etmedi, Tedbirler Kanunu yürürlükten kalkınca dâvâ düştü. Eylül 2000’de bir yazısında hükümete hakaret ettiği iddiasıyla hakkında dâvâ açıldı.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da Azak’ı yayımladığı mesajla kutladı.

Yorumlar

Etret   -  Bağlantı 21 Aralık 2021, 20:06

İyi bir tablo.. Sanatçı Gürbüz Azak ‘ın eserlerinden okumayı çok isterdim. Özellikle Deli Yusuf kitabı, ismi ve karakteriyle dikkatimi üzerine topladı… Ben de tebrik ediyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı