REKLAMI GEÇ

Askerin Dönüşü filminden Denizli’nin tarihi görüntüleri

Askerin Dönüşü filminden Denizli’nin tarihi görüntüleri

Denizli, eski fotoğraflar ve video görüntüleri konusunda arşiv fakiri bir şehir olsa da zaman zaman bazı görüntüler Denizlilileri geçmişe götürüyor. Tıpkı, başrolünde Kadir İnanır’ın oynadığı 1974 yapımı Askerin Dönüşü filmi gibi…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Nisan 2024 Çarşamba, 17:15

Denizli, bundan tam 50 yıl önce, Yeşilçam’ın zirve dönemlerinde bir filmde plato olarak kullanıldı ve çok beğenildi. 1974 yapımı Askerin Dönüşü filminde, Türk sinemasının önemli jönlerinden Kadir İnanır Selma Güneri ile rol alıyor. Askerliğinin son gününde bir kaçakçıyı vurup öldüren bir asker, vicdan azabına dayanamıyor ve İstanbul’dan kaçakçının memleketi Denizli’ye bir yolculuğa çıkıyor. Filmdeki görüntüler ise Denizli’nin tarihi belgesi niteliğinde..

TARİHE YOLCULUK
Trenle Denizli’ye gelen asker Ali (Kadir İnanır) uzunca bir süre, kaçakçının Denizli’de yaşayan babası, eşi ve çocuğunu arıyor. Bu sırada Denizli’nin sokakları bol bol boy gösteriyor. 1974’ün Denizli’sinin gösterildiği filmde, Namık Kemal İlköğretim Okulu da sıkça yer alıyor. Selma Güneri’nin rol gereği hademe olarak çalıştığı okulun önünden geçen Dumlupınar Deresi de net şekilde görünüyor. Üzeri kapatılmasının ardından Dumlupınar deresi, ismini o caddeye vermiş ve Namık Kemal İlköğretim Okulu’ndan Karamana giden caddenin ismi Dumlupınar Caddesi olmuştu.

DENİZLİ’Yİ TANIMAK İMKANSIZ
Şimdiki Çıtır Ekmek Fabrikasının olduğu bölümlerin neredeyse ormanlık alanda yer alması dikkat çekerken, kent ortasında gezen develer de dikkat çekiyor. Denizli’nin o yıllarda çekilmiş en net görüntülerinin yer aldığı filmde, Gazi Bulvarı üzerindeki çok katlı tek binanın ise Merkez Bankası olması da gözlerden kaçmıyor.

Yorumlar

Denizli   -  Bağlantı 12 Nisan 2024, 00:09

Denizli Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, bu filmin restorasyonu yapılmalı.

Bosnalı   -  Bağlantı 10 Nisan 2024, 19:21

Filim de Kadir İnanır,ın Selma Güneri,ile nikahı Enver paşa bulvarındaki Esnaf sarayında yapıldıktan sonra aynı caddede bulunan Sevimli kardeşlerin lokantasında akşam yemeğine gidiliyor.Burada Semimli ailesin den Ramazan ağbi nezaketiye hizmet ediyor

cemal   -  Bağlantı 6 Mart 2022, 21:50

o zaman 13 yaşımdaydım akkonak mah.oduncu deposunda bir bölümünde seyretmişdim kenardan seyirci olarak hey gidin günler

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı