REKLAMI GEÇ

Avdan termik santrali yapılırsa 8 köydeki 4 bin 654 nüfusu kaçınılmaz son bekliyor: Göç

Avdan termik santrali yapılırsa 8 köydeki 4 bin 654 nüfusu kaçınılmaz son bekliyor: Göç

Türkiye’nin birçok bölgesindeki örneklere bakılınca; Avdan’da yapılması planlanan termik santral 8 köyü derinden etkileyecek. ÇED raporundaki ruhsat ve kapsama alanı incelendiğinde bölgedeki 4 bin 654 nüfus ve onlarca yerleşim alanı santralin etkisinde kalacak. İşte; önlem alınmazsa santralin etkisini derinden hissedecek ve belki de göç etmek zorunda kalacak yerleşim yerleri…

Ali İbileme / DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2020 Perşembe, 12:51

Denizlililerin yapılmaması için yoğun çaba harcadığı, itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği Avdan’daki termik santralin tartışmaları sürüyor. Denizli Haber’in ÇED raporundan derlediği verilere göre; Avdan’da kurulması planlanan termik santralde bazı detaylar göze çarpıyor. Santralin ruhsat ve etki alanı incelendiğinde bazı köylerin direkt olarak işletmenin içinde kalacağı görülüyor. Çünkü; santral Avdan’a kuş uçumu sadece 722 metre.

AVDAN TAM ORTASINDA KALACAK
Santralden çıkan küllerin döküleceği alan olarak belirlenen Kayapınar, Denizoluğu, Yeşilköy, Sofular ve Ebecik derinden etkilenecek; küller bu mahallelerin yanı başlarına dökülecek. Diğer yandan santralin stok sahası (Yakılmak üzere yer altından çıkarılan kömür) ise Adamharmanı ve Kırköy’ün çok yakınında bulunuyor. Avdan’ın tam anlamıyla içinde kalacağı ruhsat sahası ise geniş bir alanı kapsıyor. Dökümden etkilenecek mahalleler ile Gölbaşı ve Gülbağlık da ruhsat sahasının içinde yer alıyor.

BÖLGE HALKI TERK EDEBİLİR
Türkiye’de kurulan daha önceki termik santrallere bakıldığında, santrale bu denli yakın olan yerleşim alanlarında yaşam oldukça güçleşiyor ve bölge halkı; çareyi topraklarını, evlerini terk etmekte buluyor. Geçmişteki ve ülkenin diğer bölgelerindeki örneklere bakılınca; ilk olarak santralin tam ortasına kalan Avdan mahallesini, belki de en büyük tehlikelerden biri olan ‘göç etmek’ bekliyor… Sonrasında ise santralin ocağına, döküm sahalarına ve genel olarak ruhsat sahalarına yakın olan yerleşim yerlerinde santralin getirdiği olumsuzluklara bağlı göçlerin olması kaçınılmaz gibi görünüyor.

HANGİ KÖY NE KADAR UZAKTA
Santralin etkileri sadece ruhsat sahası ile bitmiyor. Ruhsat sahasının yanı başında bulunan yerleşim yerleri santrale en fazla 4-5 kilometre mesafede bulunuyor.

Bazı yerleşim yerlerin ÇED raporuna göre santralin merkezine uzaklıkları ve nüfusları şöyle:

674 nüfuslu Avdan Mahallesi; Kömür Stok Sahasına 362 metre, termik santral alanına 772 metre uzaklıkta, mahalle ruhsat alanın tam ortasında kalıyor.

245 nüfuslu Adamharmanı Mahallesi; termik santral alanına 1.598 metre, ruhsat alanına 102 metre

49 nüfuslu Kayapınar Mahallesi; Endüstriye Atık (Kül) Depolama Alanına 4 bin 102 metre, ruhsat alanına 716 metre

154 nüfuslu Denizoluğu Mahallesi; Endüstriye Atık (Kül) Depolama Alanına 3 bin 716 metre, ruhsat alanına 1.226 metre

406 nüfuslu Narlı Mahallesi; Endüstriye Atık (Kül) Depolama Alanına 2 bin 831 metre, ruhsat alanına 1.922 metre

101 Nüfuslu Yesilkoy Mahallesi; Endüstriye Atık (Kül) Depolama Alanına 4 bin 329 metre, ruhsat alanına 3 bin 26 metre

438 nüfuslu Sofular Mahallesi; Termik santrale 7 kilometre, ruhsat sahasına ise yaklaşık 850 metre

523 nüfuslu Ebecik Mahallesi; termik santrale 8 bin 500 metre, ruhsat sahasına ise yaklaşık 2 bin 300 metre

Ayrıca, 274 nüfuslu Kırköy Mahallesi santrale 2.7 kilometre, 918 nüfuslu Gölbaşı Mahallesi 3.8, 1.146  nüfuslu Gülbağlık Mahallesi 7.1 kilometre mesafede yer alıyor.

YÖRE HALKI: “EVLERİMİZİ TERK ETMEK İSTEMİYORUZ”
Denizli Haber’in ulaştığı Avdan muhtarı İlhan Kulaç, termik santral örneklerine bakıldığını ve bölgedeki vatandaşların göç etmek zorunda kaldığını belirtirken, “Santral Avdanımızı yok edecek, sadece Avdan değil çevremizdeki köyleri de etkileyecek. Bizim yaşam alanımız yok olacak. Biz memleketimizi terk etmek istemiyoruz. İnsan sağlığı başta olmak üzere doğal yaşam ve tarım alanları yok olacak. Bizim zeytinliklerimizi mahvedecekler. Yatağan’da yapılan santralde arkadaşlarımız evlerini memleketlerini terk etmek zorunda kaldı biz öyle bir şey yaşamak istemiyoruz” dedi.

SADECE BU KÖYLER DEĞİL, 30 KİLOMETRE ÇEVRESİNİ ETKİLEYECEK
Santral, yeraltından çıkardığı kömür ve atığı küllerle yakın yerleri derinden etkileyecek ama yaydığı duman, kül ve buharla da 30 kilometre mesafedeki yaşamı etkileyeceği biliniyor. Buna, Aydın’ın Karacasu ilçesinden Denizli’nin Merkezefendi ve Pamukkale, Babadağ ilçelerine kadar birçok yerleşim alanı dahil…

(Manset Fotoğrafı: Gökhan Karaıslı)

Yorumlar

Bilal   -  Bağlantı 8 Mayıs 2020, 04:26

Ben karahisarli olarak bu santralin bereketli olan tavas ovasini ve orada yasayan insanlari cok buyuk sikinti verecegine inaniyorum.uc bes kisi zengin olacak diye kocaman tavas ovasini tehkikeye atmaya gerek yok.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı