REKLAMI GEÇ

Bir bildiri de eski milletvekillerinden. Haşim Oral ve Ali Rıza Ertemur da imza attı

Bir bildiri de eski milletvekillerinden. Haşim Oral ve Ali Rıza Ertemur da imza attı

Montrö Sözleşmesi’yle ilgili bir bildiri yayımlayan 103 emekli amiralden 14’ü hakkında gözaltı kararı çıkmasının yankıları sürerken bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi. Bildiriye eski CHP Denizli Milletvekilleri Haşim Oral ve Ali Rıza Ertemur da imza attı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Nisan 2021 Pazartesi, 11:41

Üç gün önce 126 eski büyükelçinin Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle, önceki gün 103 emekli amiralin yine Montrö’yle ilgili açıklama yapmasının ardından bu kez de eski milletvekilleri bir bildiri yayımladı. Bildiriye imza atan eski milletvekilleri arasında CHP’li Haşim Oral ve Ali Rıza Ertemur da yer aldı.

98 eski milletvekilinin imza attığı “Cumhuriyetimizin temel nitelikleri tartışılamaz! Kanal İstanbul yapılamaz! Montrö tartışmaya açılamaz!” başlıklı bildiri metni şöyle:

“Önce 126 eski büyükelçi Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Ardından 103 emekli Amiral görüşlerini bildirdi. Kişi grup ya da kurumların ülke çıkarları söz konusu olduğunda, görüş açıklamalarından daha doğal ne olabilir? Bu hem haktır hem de yurttaşlık görevidir. İstanbul Sözleşmesi’nin Anayasa’ya aykırı biçimde Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesinin verdiği cesaretle hızlandırılan, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi tartışmalarının geldiği nokta, bu açıklamaları zorunlu kıldı.

LOZAN’DAN SONRAKİ EN BÜYÜK BAŞARI
Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik çeşitli emeller taşıyan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul’da ısrar edilmesini, Atatürk Türkiye’sinin Lozan Antlaşması’ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan, İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğimizi sağlayan, Montrö Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmasını, öneminin azaltılmasını biz de doğru bulmuyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk ve ilkelerini, Anayasanın değiştirilemez maddelerini sahiplenmek, ülkemizin geleceğini ilgilendiren konularda kamuoyunu bilgilendirmek, temel bir anayasal haktır. Anayasal hakların güvencesi olması gerekenlerin, toplumu susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalışmaları kabul edilemez.

DARBECİLİKLE SUÇLANMALARINI KINIYORUZ
Çoğulcu demokrasinin gereği olarak en doğal yurttaşlık hakkını kullanıp, Kanal İstanbul ve Montrö konusundaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşan kişi ve gruplara yönelik tehdit, suçlama, saldırı, korkutma, sindirme ve soruşturma gibi girişimler, yurttaşlık haklarını ipotek altına almaktır. Bu yaklaşımı ve bu girişimleri kınıyor, hala bir hukuk devleti olduğumuzu hatırlatıyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumları vicdansız darbelerle yıkılmaya çalışılırken, düşünce açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişilerin darbecilikle suçlanmasını, baskı altına alınmasını esefle karşıladığımızı kamuoyuna duyururuz. Saygılarımızla.”

Yorumlar

kabuzer   -  Bağlantı 6 Nisan 2021, 08:39

Boğazlar sözleşmesi tapulu tarlamızdan ücretsiz yol hakkı alanları savunan bir antlaşmadır. Bizim değil diğer devletlerin haklarını garanti eden bir anlaşmadır. Gücümüz yetiyorsa lehimize değiştirilsin, eskisi savunulmasın

Bilal   -  Bağlantı 5 Nisan 2021, 15:12

Gece 3 de Aba altından Sopa göstermeye kimsenin haddi de değil hududu da değildir haa Hükümete kızgınsın sinirlisin gündüz ne güne duruyor veya aç Erdoğana telefona veya Makamına gidin merak etme Adam yemez bu minvalde Darbecisisiniz.

Bilal   -  Bağlantı 5 Nisan 2021, 15:10

Bakın Aslanlar yoksa Tilki mı diyeyim kimse gündüz bildiri değil de hiç bir partiye töhmet altına almadan açıklama olsaydı ses çıkarmazdık ama Gece 3 de bildiri deyip imza atmak burada Gelinim Sana söylüyorum Kızım sen Anla olmuş bu olmadı .

Bayar   -  Bağlantı 5 Nisan 2021, 14:14

Boğazdan geçen gemileri müdahale edemiyorsun. Bu mu başarı? Ruslar silahlarını göstere göstere eli tetikte geçiyor. Gıkımız çıkmıyor. Bu mu başarı?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı