REKLAMI GEÇ

Bir dönemin bilgi kaynağı ansiklopediler hurdaya düştü

Bir dönemin bilgi kaynağı ansiklopediler hurdaya düştü

Bir zamanlar evlerin başköşesine konulan, gazetelerden kuponlar biriktirilerek ya da fasikül biriktirilerek edinilmeye çalışılan, kapı pazarlamacılarının uzun taksitlerle cilt cilt sattığı bir dönemin en önemli bilgi kaynağı ansiklopediler, dijital bilgi kaynaklarının her geçen gün gelişmesiyle şimdilerde sahafların tozla raflarında kaderine terk edildi, hurdaya düştü.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 14 Nisan 2024 Pazar, 16:00

Geçmiş yılların en önemli bilgi kaynağı ansiklopediler dijital bilgi çağının kurbanları arasında yerini aldı. 2000’li yılların başına kadar, sadece kütüphanelerde ulaşılabilen, gazetelerin kupon karşılığı ya da fasikül fasikül verdiği, tam ciltlerin ile kapı pazarlamacıları tarafından taksitle edinebildiği ansiklopediler ya raflarda tozlanıyor ya da hurdaya satılıyor.

İnternetten bilgiye daha kolay ulaşmanın rahatlığı, ansiklopedilerdeki bilgilerin güncelliğini yitirmesi ansiklopedi çağını kapatan en önemli nedenlerden oldu.

ALMAK İÇİN AYLARCA BEKLENİRDİ
Denizli’de 15 yılı aşkın süredir sahaflık yapan Üzeyir Demirel, artık ansiklopedilerin tarih olduğunu söyledi. 1980-90’lı yıllarda gazeteler tarafından bir cildi 30 kupona verilen dünyanın önde gelen ansiklopedilerine artık kimsenin dönüp bakmadığını dile getiren Demirel, sahafların bir köşesinde toz tutan bu tarihi ansiklopedilerin dijital bilgi kaynaklarının ve internetin gelişmesiyle birlikte değersiz hale geldiğini aktardı.

Demirel, “Yılların birikimini bünyesinde barındıran, tarih kokan ve zamanında yıllarca hepimizin elinin altında bulundurduğu ansiklopediler artık kitapçıların tozlu raflarında bulunuyor” dedi.

ANSİKLOPEDİLER ÖMRÜNÜ TAMAMLADI
Ansiklopedilerin ömrünü tamamladığını ifade eden Demirel, “İnternetin hayatımızda girmesiyle ansiklopedilere talep olmadığı için ansiklopediler ya depolara atılıyor ya da kiloyla kağıt fabrikalarına satılıyor. Kağıt fabrikalarında bile diğer kitapların fiyatından gitmiyor. Yani şu an çağımızda ansiklopediler ömrünü tamamladı. Gönül isterdi ki ansiklopediler insanların öğrenme sürecinde insanların yanında yine bulunsun. Ama internetin bazen doğru bazen de yanıltıcı olarak getirdiği bilgiler ansiklopedileri öldürdü” diye konuştu.

HER EVDE MUTLAKA BULUNURDU
Demirel, ansiklopedilerin bir zamanlar her evde mutlaka bulunan vazgeçilmez bir bilgi kaynağı olduğunu ifade ederek, “Bir nesil bu ansiklopedilerle büyüdü. 1990’lı yılların öğrencileri yıllık ödevlerini, dönem ödevlerini ve haftalık ödevlerini yapmak için bu ansiklopedileri kullanırdı. Herkesin evinin kütüphanesinin bir köşesinde yer tutan ansiklopediler, hızla gelişen internete ve bilgisayara yenik düştü” dedi.

YERİNİ İNTERNETE BIRAKTI
Günümüzde ansiklopedilerin yerini her evde bulunan internetin aldığını belirten Demirel, “Kimisi bilgi edinmek için kimisi de zamanın modasını takip etmek için evinin baş köşesinde en az bir ansiklopedi bulunduruyordu. Günümüzde ansiklopedilerin yerini hemen hemen her evde bulunan internet aldı. Artık herkes bilgiye ya da bazen sözde bilgiye internette bulunan arama motorlarıyla ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Mehmet   -  Bağlantı 13 Mart 2022, 18:41

benim ilk okulda 4 ve 5 sınıf diye vardı ama benim hiç olmadı onun için bende 6 çeşit almiştim ama teknoloji hızli ilerledi benim çoçuklar kullanmadı

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı