REKLAMI GEÇ

Biri Denizlili iki girişimci, krizi fırsata çevirdi, Türkiye’yi maskesiz bırakmadı

Biri Denizlili iki girişimci, krizi fırsata çevirdi, Türkiye’yi maskesiz bırakmadı

Koronavirüsün dünyaya yayılmaya başlamasıyla maske ve medikal giysi ihtiyacının artacağını kestiren Denizlili 23 yaşındaki Utku Tekin ile 28 yaşındaki ortağı Ferhat Tuncay, girişimciliğe örnek oldu. Utku Tekin’in Denizli’den bir bavul ve 850 lira ile çıktığı girişimcilik yolculuğu, şimdi 15 milyon TL ciro ile maden ve teknoloji yatırımlarıyla büyüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Kasım 2020 Cuma, 15:22

Koronavirüs, pek çok sektörde derin ekonomik yaralar açarken, ‘girişimcilik ruhuna’ uygun davrananlar için de bir fırsat oluşturdu.

Bu girişimcilerden biri de Denizlili 23 yaşındaki Utku Tekin ve İstanbullu 28 yaşındaki Ferhat Tuncay

Salgının yayılmaya başlamasıyla maske ve medikal kıyafet ihtiyacının artacağını önceden kestiren iki ortak şimdi, Türkiye’de Ultrasonik Kaynak Ekipmanı konusunda sektörün öncüsü konumundalar…

BU GİRİŞİM, TÜRKİYE’Yİ MASKESİZ BIRAKMADI
Tekin ve Tuncay, salgının yayılmaya başlamasıyla birlikte ihtiyaç olabilecek ürünleri araştırmaya başladı. Maske ve medikal kıyafet üretiminin kalbi; olmazsa olmazı konumundaki Ultrasonik Kaynak Ekipmanı için Çinli bir firma ile irtibata geçen ikili, kısa sürede yüzlerce siparişle karşılaştı.

ÜLKENİN ÖNDE GELEN FİRMALARINDAN OLDU
Girişimciler Utku Tekin ve Ferhat Tuncay’ın ‘girişimcilik ruhuna uygun’ bu girişimi, ülkemizin de maske üretimi konusunda yerini almasında ektili oldu. İkilinin kurduğu Tnection Teknoloji firması kısa sürede maskenin el değmeden dikişsiz birleşmesini sağlayan Ultrasonik Kaynak Ekipmanı konusunda ülkenin önde gelen firmalarından biri oldu.

Firmanın kuruluşunun üzerinden 3 ay geçtiğinde haftalık 80 adet Ultrasonik Kaynak Ekipmanı satışıyla adeta rekor kırdı. 6 ayın sonunda ise firma; İstanbul 4. Levent’teki yönetim binasına taşındı, 15 milyon net ciroya ulaştı ve 11 kişiye istihdam sağladı.

YENİ YATIRIMLAR
İki genç girişimci Utku Tekin ve Ferhat Tuncay’ın sektöründe öncü olduğu girişim, kısa sürede büyüyerek yine farklı yönlerdeki girişim yatırımlarına yöneldi. Genç girişimciler, şimdilerde Atılım Üniversitesi ile birlikte sanayinin artık ayrılmaz bir parçası haline dönüşen CNC tezgahları için ‘takım tutucu’ geliştirdi, ayrıca maden yatırımlarına da yöneldi.

BİR BAVUL VE 850 LİRA…
Girişimin, doğup büyüdüğü Denizli’den bir bavul ve 850 lira ayrılarak doğduğunu anlatan Utku Tekin, şunları söyledi:


“Pamukkale üniversitesi yönetim bilişim sistemleri 3’ncü sınıf öğrencisiyim. 2013 yılında başladığım girişimcilik serüvenime çeşitli alanlarda ürün-hizmet geliştirmesi ve satışı yaparak 2018 yılına kadar freelance (bağımsız) olarak devam ettim. 2018 yılı içerisinde spor ekipmanları tedariki üzerine kurduğum şirketimde profesyonel spor salonu ekipmanlarının ithalatını yaptım. 2018 yılının sonunda birkaç aksi durum neticesinde satışlarımı durdurmak durumunda kaldım. Birçok sektörde faaliyet gösterdim.

Pandemi sürecinin başında öngördüğüm krizi fırsata çevirmek adına geniş ürün araştırmalarım üzerine maske yapıştırmak için kullanılan ultrasonik kaynak makinesini keşfettim sonra ortağım Ferhat ile tanıştım. Doğduğumdan beri ikamet ettiğim Denizli’den bir valiz ve 850 TL ile İstanbul’a taşındım. Şu sıralar ülkenin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacak üretim teknolojileri adına yaptığımız çalışmalarımıza istikrarlı ve kararlı bir şekilde devam ediyorum.”

DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU GİRİŞİM
Ferhat ise bugüne nasıl gelindiğini ve geleceğe dair beklentilerini şöyle aktarıyor:


“Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Ticaret mezunuyum. 2014 Yılında başladığım iş hayatımda 4 yıl General Mobile firmasında ihracat uzmanı olarak çalıştıktan sonra 2018 yılında kendi girişimcilik serüvenime başladım aslında daha iş hayatımın başında bunu planlamıştım, önce kurumsal çalışmada kendimi yetiştirecek sonra bilinçli bir girişimcilik yapacaktım. Tabi ki öyle olmadı çok başarılı geçen 4 yıllık kurumsal iş hayatımdan sonra birçok sektörde yoğun çalışmalar ile başladığım girişimcilik sürecim çok sancılı başladı 1 yıl boyunca neredeyse hiç satış yapamamıştım.

2019 Şubat ayında pandemi süreci başladı. O sıralar danışmanlık verdiğim bir medikal firmasının maske üretim tesisi kurması üzerine Ultrasonik Kaynak Ekipmanları ile tanıştım ve pazarda büyük bir açık oluştuğunu fark ettim. Aynı süreçte Çin’deki tedarikçimiz, ortağım Utku ile beni, aradığımız ürünler aynı olduğu için bir şekilde bir araya getirmiş oldu. Utku ‘Denizli’den geliyorum’ dediğinde inanmamıştım. Ancak kendi konfor alanından çıkıp İstanbul’a geldiğinde birbirimize kenetlenip öyle bir hırsla başladık ki işimize ilk 3 ay içerisinde 10 milyon TL, 6 ay içerisinde de toplam 15 milyon TL ciroya ulaşmıştık. Tabi ki bu sadece başlangıçtı şuan 3 farklı şirketimiz ile teknoloji, medikal ve maden sektörlerinde girişimlerimize ve üretim sanayisine yeni teknolojiler katmaya devam ediyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı