REKLAMI GEÇ

Bu eserler yıkılmasa, Denizli belki de çok daha güzel olacaktı

Bu eserler yıkılmasa, Denizli belki de çok daha güzel olacaktı

Denizli, tarihi yapılara sahip çıkma konusunda başarısız bir şehir olsa da son 10-15 yılda yok olmak üzere olan çok sayıda bina Büyükşehir tarafından kurtarıldı. 1900’lü yılların başından ortalarına kadar ayakta duran bahsedeceğimiz bu binalar yıkılmasa Denizli belki de çok daha güzel olacaktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Nisan 2024 Cumartesi, 08:30

Binaların bir kısmı kentin büyümesine ve daha yüksek binaların yapılmasına direnemedi, bazıları da yaşanan depremlerde büyük hasarlar gördüğü için tamir edilemedi.

Fotoğraflar, Facebook’taki Eski Denizli Grubu’ndan derlenmiştir.

RÜŞTİYE MEKTEBİ
Eski Denizli’de yer alan bilgilere göre 1874 yılında yapılan bu okul şu anda Çatalçeşme parkının olduğu yerdeydi. 3 sınıflı bina 1894’te Liva İdadisi ismini aldı, 1899 depreminde de büyük hasar gördü ve okul değişik isimlerle başka binalarda hizmet verdi.

MİMAR ALİ USTA EVİ
Şu anda valilik binasının karşısındaki Konak (Ali Usta) İşhanı’nın olduğu muazzam köşe taşı bina… Binanın önündeki de sahibi meşhur mimar Ali Kömürcü (Ali Usta). – Fotoğraf: Torun Ali Kömürcü’nün arşivinden

BELEDİYE BİNASI
Cumhuriyetin ilk yıllarında Halk Evi binası olarak kullanılıyordu. Şu anki valilik binasının karşısında Atatürk Parkı’nın caddeye bakan bölümündeydi. Uzun yıllar belediye binası olarak hizmet verdi.

HÜKÜMET KONAĞI
Denizli’nin belki de en karakteristik binalarından biriydi. Denizli’de ne kadar kıymetli binası varsa hepsini yıkan çok ünlü Denizlili mimar, bu binanın yıkılmasına da ses çıkarmadı. Hatta yerine yapılan ve şu an halen kullanılan Merkez Bankası’nın projesini bizzat o çizdi.

İKTİSAT BANKASI
Bayramyeri’nde Ticaret Odası’nın karşısında tarihi hamamın hemen üzerinde köşede duruyordu. Denizli’de kurulan ve sonra ülkeye yayılan İktisat Bankası’nın genel merkezi burasıydı. Yine aynı mimarın kurbanı oldu, yerine ucube bina dikildi.

MESERRET KIRAATHANESİ VE OTELİ
Yeni Cami ve civarını gösteren 1961 tarihli bu fotoğrafın sağ alt köşesindeki binaya dikkat. ‘Meserret’ ismi şu an bir sokakta yaşıyor ama yeni neslin bilmediği asıl Meserret kıraathane ve otel binasının yerinde şimdi yıkılması için uğraşılan bir işhanı var…

SAĞLIK YURDU
Osmanlı döneminde doğup, Cumhuriyet döneminin ilk doktorlarından olan Hamdi Berkman’ın muayenehanesi ve Sağlık Yurdu binası… 1940’lı yıllara ait bu fotoğrafın Doktorlar Caddesi civarında çekildiği söyleniyor.

FATMA HOCA CAMİSİ
Eski Denizli sayfasında; fotoğrafın üzerinde de yazdığı gibi, yerine şu anki Delikliçınar Yeni Camii yapılacağı için 3 Eylül 1953 günü yıkım işlemlerine başlandığı bilgisi var.

ULU CAMİ
Bir Selçuklu yapısı olan Ulu Cami, yenisi yapıldıktan sonra bakımsızlaştırıldı ve 2002 yılında bir gece vakti ansızın yıkıldı. O dönemki idareciler, caminin tarihi bir değeri olmadığını iddia etse de, binanın Selçuklu yapısı olduğunu kanıtlayan raporlar vardı.

BONUS: TAŞ BİNALAR
Uzun yıllar Endüstri Meslek Lisesi’nin atölyeleri olarak hizmet veren yeni valilik binasının altındaki taş binaların 1951 yılında çekilen fotoğrafı. Ulu Cami yönünden Delikliçınar yönüne çekilen bu fotoğraftaki binaların hepsi ayakta…

Yorumlar

Fatih Baydemir   -  Bağlantı 1 Temmuz 2023, 18:11

Lütfen Denizli Lisesi ve Gazi ilk okulunun tadilat edilmesi üzerine bir haber yapın,o kadar para harcayanlar bu binaların eskiyi yıkılmasına seyirci kalıyorlar.

Recep Arslan   -  Bağlantı 30 Haziran 2023, 15:42

Bir zamanların bir belediye başkanıda Çaybaşındaki binaları çağdaşlık adına yıkıp yerine yüksek katlı binalar yaptık şehrimize yazık ettik diyerek itirafta bulunmuştu. Yazıklar olsun tarihimizi yok edenlere.

Ali Güven   -  Bağlantı 10 Temmuz 2022, 23:50

Haberde bahsedilen Denizlili çok ünlü mimarın adı Cengiz Bektaş.

ali veli   -  Bağlantı 9 Temmuz 2022, 18:20

anca yıkmayı biliyoruz. hükümet konağı şimdi ayakta olsa muhteşem olurdu.

hasan   -  Bağlantı 4 Ağustos 2020, 08:18

İnsan yaşadığı yerin tarihini bilmesi önemli, hele o şehrin hafızası olan yapılar yeni kuşaklara bırakılacak en değerli varlıklarımızdır. Avrupa ülkeleri şehrin eski yerleşim yerlerini çok güzel korumuşlar, belediyelerimiz örnek alın onları.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı