REKLAMI GEÇ

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Denizli protokol üyeleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle birer kutlama mesajı yayınladı. Yayınlanan mesajların birçoğunda basının kamuoyundaki rolü, tarafsızlığı ve zor şartlar altında yapılan bir meslek oluşu üzerinde duruldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ocak 2022 Pazartesi, 10:19

DENİZLİ PROTOKOLÜ’NÜN MESAJLARI:

ALİ FUAT ATİK (DENİZLİ VALİSİ)

“Hakkaniyet sahibi ve ahlaki sorumluluk ilkesiyle çalışan gazeteciler, kamuoyunun haber alma hakkı ve doğru bilgilendirilmesi hususunda milletimizin müşterek sesi olarak millî birliğin sağlanması, hak ve özgürlüklerin korunması gibi önemli bir görevi ifa etmektedirler.

Demokrasimizin gelişmesi ve toplum bilincinin oluşturulmasında değerli katkıları göz ardı edilemeyecek derecede olan, önemli bir kamu görevini yerine getirirken zaman mefhumu gözetmeden, her koşulda büyük bir fedakârlık ve özveri ile vatandaşlarımızın doğru ve eksiksiz habere ulaşması için çalışan gazetecilerimizin çabaları her türlü takdirin üzerindedir.

Basın, bireyin haber alma hakkını doğru, ilkeli ve tarafsız görev anlayışıyla sağlayan, kamuoyunu bilgilendiren, toplumu düşünmeye, araştırmaya ve doğru sonuçlara ulaşmaya yönlendiren, aynı zamanda ilimizin ve ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayan en etkili araçlardan biri haline gelmiştir

Teknolojik gelişmeler, iletişim ve medya mecrasının çeşitlenmesi dünyadaki tüm sınırları kaldırmış; bilgi toplumunun ihtiyacı olan yerel, ulusal ve küresel ölçekteki gelişmelerden anında haberdar olabilme imkânı sağlamıştır. Tüm bu gelişmeler ışığında basının da sektördeki ilerlemeleri yakından takip etmesi ülkemizin geleceği adına oldukça önemlidir.

Bu duygu ve düşüncelerle; bu mesleğe emek ve gönül veren tüm basın mensuplarımıza sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu bir yaşam diliyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en kalbî duygularımla kutluyorum.”

NİLGÜN ÖK (AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)

“Demokratik bir toplumun en önde gelen unsurlarından biri olan, doğru ve tarafsız haber alma ve bilgi edinme hakkının en etkin şekilde kullanmasına aracılık eden basın kuruluş ve mensupları kamuoyunun vicdanını temsil etmektedir.

Milletin gür sesi olan ve bu bilinçle gece gündüz demeden görevini ifa eden siz değerli basın emekçilerimizin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, görevlerinizde başarılar ve kolaylıklar diliyorum.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)

“Gazetecilerin en önemli vasıfları, gücünü halktan alarak elde ettiği haber ve bilgileri kamuoyuna objektif bir biçimde yansıtmalarıdır. Bu anlamda görevlerini yapmak için en zor şartlar altında dahi canla başla çalışan basın mensuplarımızı yürekten kutluyorum.

Özellikle pandemi döneminde şehrimizde görev yapan yerel ve ulusal medya mensuplarımızın fedakarca çalışmaları bizlere de önemli katkılar sağlamıştır. Bu açıdan tüm basın mensuplarımıza ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Demokrasimizin vazgeçilmez unsuru olan gazetecilerimize desteğimiz, dün olduğu gibi bugün de sürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin sesi olmak için büyük bir özveriyle çalışan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, ebediyete irtihal eden gazeteci kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

PROF. DR. AHMET KUTLUHAN (PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ)

“Demokrasinin temel ilkelerinden biri olan halkın haber alma özgürlüğünün sağlanmasında, basın mensuplarının özverili çalışmalarının büyük emeği bulunmaktadır. Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medya, aynı zamanda milletin müşterek bir sesi konumundadır.

Millî mücadele yıllarında Türk basını, milli birliğin ve beraberliğin sağlanmasında, düşman işgaline karşı ülkenin sesi olmuş, Cumhuriyetimizin ilanından sonra da yapılan reformların halka doğru bir biçimde aktarılmasında, ülkemizin kalkınmasında önemli roller üstlenmiştir. Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte, anlık haberleşme ve bilgi paylaşımı ağlarının çeşitlenmesi ile bu kutsal mesleği ifa etmek, geçmiş yıllara oranla nispeten daha kolay gibi görülse de doğru bilginin halkla buluşturulması noktasında kıymetli basın mensuplarımızın omuzlarındaki yükler çok daha ağırdır.

Gücünü halktan alan, tarafsız ve ilkeli yayın yapma, toplumu doğru bilgilendirme gayretini sürdüren basınımızın değerli temsilcileri, olaylara sağduyulu bir şekilde yaklaşımları ile inanıyorum ki milletimizin bütünlüğü ve demokrasimizin güçlenmesi adına sürdürdükleri özverili çalışmalarını, yine mesai mefhumu gözetmeden dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de sürdüreceklerdir. Kamuoyunun vicdanını temsil eden, ilkeli ve dürüst yayıncılık prensiplerinden ödün vermeyen, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen her koşulda kamuoyunu aydınlatmak için büyük bir özveriyle çalışan, yerel ve ulusal basınımızın güzide temsilcilerinin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor; görevleri başında yaşamlarını yitiren, basın emekçilerini de saygı ve minnetle anıyorum.”

AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)
Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki mesaj yayımladı. “Gazeteciler zorlu olmakla birlikte çok önemli bir görevi yerine getiriyor” diyen Başkan Örki, “Denizli, turizmden, tarıma, hayvancılıktan, spora çok önemli bir şehir. Pamukkalemizde bu ilin en büyük ilçesi. Ülkemizin en önemli ve nüfus yoğunluğu fazla olan kentlerinden olan şehrimizde yaşanan gelişmeleri gece gündüz demeden, sosyal yaşantılarından ödün vererek, özveriyle ve tabiki en önemlisi taraf gözetmeksizin görevlerini ifade eden basın mensuplarımız var. Gazetecilerimiz, belediyemiz ile vatandaşlarımız arasında haber alma noktasında köprü görevi görmektedir. Tüm gazetecilerimizle her zaman iletişim halinde olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Kamuoyunun doğru habere ulaşması için fedakârca çalışarak, tarafsız haber yapma görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarımızın her zaman yanında yer alacağız. Pamukkale Belediyesi olarak yaptığımız tüm hizmetleri kamuoyuna duyurma noktasında tarafsız bir şekilde haberlerimizi değerlendiren tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” dedi.

ŞENİZ DOĞAN (MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI)

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Basın milletin müşterek sesidir’ sözü gazetecilerin sorumluluğun önemini bizlere göstermektedir. Basın emekçileri, kamuoyunu bilgilendirmek, vatandaş ile kurumlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmak gibi birçok önemli görevi yerine getirmektedir. Zaman, mekan kavramı olmaksızın zor şartlarda, fedakarca çalışan basın mensupları ülkemizde ve dünyada yaşanan olayları kamuoyuna aktarmak adına özveriyle görev yapmaktadır. Toplumun sesi olarak kamuoyunun düşüncelerini gerekli mercilere aktarmak suretiyle bir köprü vazifesi gören basın mensupları önemli bir kamu hizmetini de yerine getirmektedir. Gerek ulusal basın temsilcilerimiz, gerekse yerel basın mensuplarımız Merkezefendimizdeki haberleri yayın organlarına taşıyarak, hemşehrilerimizin doğru ve hızlı bilgilenmesi için çalışıyorlar. İlçemizin gelişmesi ve kalkınması için gerçekleştirdiğimiz projelerimizin hemşehrilerimize tanıtımında basın mensubu arkadaşlarımızın katkısı büyüktür. Yaptığı haberler nedeniyle işsiz kalan gazetecilerin olmadığı, gerçekleri göstermek isteyen basın çalışanlarının tehditlere maruz kalmadığı günler temenni ediyor, çalışmalarımızda bizlere de yol gösteren ve ışık tutan basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)

“Gücünü halktan alarak mesai kavramı gözetmeden çalışan ve halkın sesi olan basın mensuplarının ağır şartlarda çalıştığının farkındayız. Gazetecilik fedakarlık isteyen mesleklerin başında gelmektedir.  Bin bir güçlükle mesleklerini icra etmeye çalışan değerli gazetecilerimizin çabaları takdir edilmesi gereken bir durumdur. Bu anlamlı günde basın şehitlerimizi  yad ediyor,ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışı ile kamuoyunun sesi olma görevini yürüten başta ilçemiz ve ilimizde  görev yapan basın çalışanları olmak üzere tüm gazeteci arkadaşlarımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür eder,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım.”

SÜLEYMAN EKİCİ (MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ)

“Gazetecilik mesleği; kamuoyunu aydınlatma, haberdar etme ve onun yararına hizmet etme amacıyla yoğun gayret gösterilen bir meslek dalıdır. Basın; düşünce, haberleşme özgürlüğü, insan hakları ve demokrasinin en yılmaz savunucusudur.

Böylesi önemli bir misyonu üstlenen, tarafsız haber yapan ve basın meslek ilkelerine bağlı hareket eden tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, meslek hayatlarınızda başarılar dilerim.

Müdürlüğümüz çalışmaları ve eğitim-öğretim hizmetlerinin kamuoyuna paylaşılmasında verdiğiniz büyük destekten dolayı eğitim camiamız adına teşekkürlerimi sunarım.”

YÜCEL GÜNGÖR (AK PARTİ DENİZLİ İL BAŞKANI)

“Çok sesli, etkin, herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirebilen medyanın varlığı, demokratik ve şeffaf toplumun olmazsa olmaz koşuludur.

Ülkemiz, iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeye uyum sağlayan yazılı ve görsel basın, sosyal medya ve internet gazeteciliği alanlarında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır.

Her geçen gün değişen, dönüşen, temel hak ve özgürlükler başta olmak üzere her alanda büyük ilerlemeler kat eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki günümüz Türkiye’sinde ve günümüzde anında iletişimin hayati önem taşıdığı küresel dünyada özgür bir basın aydınlatıcı ve yol gösterici işleviyle, sivil toplumun dinamizmini beslemekte, demokrasinin sağlıklı şekilde işlemesinde ve güçlenmesinde önemli rol üstlenmektedir.

Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran, uzun çalışma saatlerini ve mesleğin yıpratıcı ve zorlu çalışma koşullarını önemsemeden fedakarca çalışan, Denizli’mizin ve hemşerilerimizin en doğal hakkı olan doğru bilgi, ilkeli haber, görüntü ve gelişmeleri zamanında almalarını sağlayarak milletin vicdanına ses olan, değerli basın mensuplarını, haber alma özgürlüğüne sunduğu katkı ve Denizli’mizin sorunlarına ışık tutmadaki gayretli çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyor, görevlerini yaparken vefat eden basın mensuplarına Allah’tan rahmet diliyor, bu vesileyle tüm basın çalışanlarını en kalbi duygularımla selamlıyor, başarılar diliyorum.”

BÜLENT NURİ ÇAVUŞOĞLU (CUMHURİYET HALK PARTİSİ DENİZLİ İL BAŞKANI)

“Ekonomik krizin tüm yurttaşları olumsuz etkilediği, hayatın her alanında haksızlıkların ve hukuksuzlukların olduğu ülkemizde basın çok önemli bir rol üstlenmektedir. Döviz kurunda yaşanan aşırı dalgalanmalar ve artan girdi maliyetleri nedeniyle özellikle son iki yıldır başta yerel gazeteler olmak üzere birçok basın ve yayın kuruluşunun zor şartlar altında yayın yapmaya çalışmaktadır. Yerel basının ayakta durabilmesi için resmi ilan ücretlerinde gerekli iyileştirmeler yapılmalı, yerel basına verilen ilanlar, tasarruf tedbirleri kapsamından çıkarılmalıdır. Bir an önce gerekli önlemler alınmazsa kısa süre sonra çok sayıda yayın kuruluşu kapanacak ve çok sayıda basın emekçisi işsizler ordusuna katılacaktır” diye konuştu.

Çavuşoğlu mesajında, “Bu güne kadar çeşitli nedenlerle aramızdan ayrılan tüm basın emekçilerini saygıyla anıyor, baskı ve sindirme uygulamalarına rağmen görevini layıkıyla yapmaya devam eden gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

SERKAN URGANCI (YENİMEDYADER BAŞKANI)

“Zenginin daha zenginleştiği, fakirin ise açlık sınırının altına itildiği günlerden geçiyoruz. Güncel gazeteciliğin bel kemiği internet medyası da, ayakta kalma mücadelesininde artık sona geldi. İnternet medyası, bırakın istihdam sağlamayı, ofislerinin günlük giderlerini karşılayamaz hâlde. Tek işi kamuyu doğru bilgilendirmek olması gereken gazeteciler, ekonomik zorlukları fırsata çeviren kimi odaklarca tahakküm alına alınmış, karın tokluğuna çalışmaya mecbur bırakılmış durumda. Unutulmamalıdır ki, gazetecinin doğruyu tüm çıplaklığı ile yazmasına herkesin ihtiyacı vardır.

Gazetecilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar ve siyasi baskıları gören gençler artık bu mesleği seçmiyor. Üniversitelerin gazetecilik bölümlerine başvuruların azaldığını, mezun olanların ise başka iş kollarına yöneldiğini görüyoruz. Haksız da sayılmazlar. Gençler bu mesleği seçmediği sürece de onların yarattığı boşluğu, gazeteciliği etik dışı hedeflerle kullanmaya çalışan kişiler dolduruyor.

“Uzun süredir İnternet Medyası Yasası’nın çıkmasını bekliyoruz. Dernek olarak yönetim kadrosunda bulunduğunuz İnternet Gazetecileri Federasyonu, yasanın çıkabilmesi için üstün bir gayret sergiliyor. Ancak ekonomik darboğaz ve küresel pandemi nedeniyle yasa çalışmalarının geri plana itildiğini görüyoruz. İnternet Medyası Yasası çıkmazsa, yakında gününü kutlayacağınız gazeteci kalmayacak.

Evimize götüreceğimiz ekmeği değil, sadece haberciliği düşüneceğimiz, idealist gençleri etik değerlerle yetiştirebileceğimiz, gelişmiş ülkeler standardında teknolojik alt yapıya ulaşabileceğimiz, ötelenmeden, yaftalanmadan mesleğimizi yapabileceğimiz ve gazeteciliğin hak ettiği itibarı yeniden kazanacağımız günler temennisiyle, mesleğini icra etmeyi sürdüren tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı