REKLAMI GEÇ

Büyük Menderes’in kurtarılması için imza kampanyası başlatıldı

Büyük Menderes’in kurtarılması için imza kampanyası başlatıldı

Büyük Menderes Havza Bileşenleri, yıllardır evsel, sanayi kuruluşlarında oluşan endüstriyel atık sular, yanlış gübre ve pestisit kullanımı, jeotermal akışkanlar, zeytin karasuyu ve maden atıkları nedeniyle kirletilen Büyük Menderes Nehri’nin kurtarılması için imza kampanyası başlattı. Bileşenler, TBMM’de bir komisyon oluşturulmasını, “Büyük Menderes Nehrinin Kurtarılması Acil Eylem Planı” adıyla yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2021 Salı, 16:20

Afyon, Aydın, Denizli, Muğla ve Uşak’ın Büyük Menderes Havza Bileşenleri, son yıllarda kirliliği ile gündeme sık sık gelen Büyük Menderes’in kurtarılması için imza kampanyası başlattı. Nehir önünde basın açıklaması düzenleyen bileşenler, yüksek dağlardan ovalara kıvrılan Menderes Nehri’nin havza boyunca birçok farklı yaşam alanının oluşumuna kaynaklık ettiğine dikkat çekti.

Büyük Menderes Havzası’nın 3,5 milyonluk nüfusu ile ülkemizin en kalabalık havzalarından biri olduğunun belirtildiği açıklamada, Büyük Menderes Nehri’nin Türkiye’nin en kirli 3. nehri durumunda olduğu ifade edilerek, “Su kalitesi, tarımsal sulamada kullanılmaması gereken ‘4. sınıf su’ haline geldi. Nehir adeta ‘atık alıcı ve atık taşıyıcı ortam’ olarak işlevini sürdürüyor” denildi.

TEMİZ BİR MENDERES İÇİN NELER YAPILMALI?

Nehrin temizlenmesi için yapılması gerekenlerin aktarıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kentsel ve endüstriyel atık su kaynakları denetlenmeli ve izlenmelidir. Arıtma sistemleri kapasite ve içerik yapısı olarak yeniden dizayn edilmeli, jeotermal santrallerin olumsuz etkilerine deşarj facialarına acilen çözüm getirilmelidir. Ortak su yönetim politikaları benimsenmeli, çiftçiler bilinçlendirilmeli, vahşi sulama yöntemleri bırakılmalıdır. Kaçak ruhsatsız kuyular acilen durdurulmalı, su kaynakları ve sulak alanlar korunmalı, su yönetiminde çok başlılığa son verilmelidir. Nehrin kurumasını önlemek amacıyla nehrin besleyici kolları üzerine göl, gölet, baraj, HES yapılmasına asla izin verilmemelidir. Havzanın tamamında susuzluktan kaynaklanan yanlış su yönetimi sonucunda oluşmuş tarımsal zarar ve ziyanın tespit edilmesi bununla birlikte tazmin koşullarının yaratılması sağlanmalıdır.”

MECLİSTE KOMUSYON KURULMALI

Yapılan açıklamada, büyük tehlike altında olan canlı yaşamının yeniden canlandırılması amacıyla yaygın bir imza kampanyası başlattıklarını belirtilerek, “Aşağı ve Yukarı Menderes Havzasında köy köy dolaşarak, kapı kapı giderek imzaları toplayacağız. Bölgenin tamamında tüm il, ilçe, köy ve beldelerden; nehrin tek tek tüm komşularından imza talep ediyoruz. 13 Temmuz 2021 tarihinde başlatmış olduğumuz bu kampanya doğrultusunda TBMM’de bir komisyon oluşturulmasını, “Büyük Menderes Nehrinin Kurtarılması Acil Eylem Planı” adıyla yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı