REKLAMI GEÇ

Çiftçi ve muhtarların ‘yangın’ bilinci ormanları koruyor

Çiftçi ve muhtarların ‘yangın’ bilinci ormanları koruyor

Son bir ay içinde görülen orman yangınları köylüleri ve muhtarları orman yangınına hazırlıklı olmaya zorladı. Su tankerleri ile ilaçlama motorlarını sürekli su doldurarak hazır bekleten köylüler, dün Çal’da önemli bir yangını önledi. Bir dönem ‘her köye bir tanker’ projesi, vatandaşın bilinçlenmesiyle her köyde yüzlerce tanker projesine dönüştü, bu uğurda traktörünü kaybeden bile oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ağustos 2021 Pazar, 11:32

Son bir ay içinde ülkenin batı ve güney kesimlerinde günlerce devam eden orman yangınları Denizli’ye de sıçradı. Buldan ve Tavas’taki yangınlar yürekleri ağızlara getirse de felakete dönüşmeden söndürüldü.

Bunun yanında Honaz ve Çökelez dağlarının eteklerinde de çıkan yangınlar kısa sürede söndürüldü. Son örnek dün Çal’ın Selcen Mahallesinde görüldü.

MUHTARLAR ÖNLEMİNİ ÖNCEDEN ALDI
Yangınların hızla büyümesi ve insanların çaresiz kalması, orman yakınlarında yaşayan halkı da bilinçlendirdi. Özellikle orman köyü muhtarları hem anonslarla hem de sosyal medya ve WhatsApp paylaşımlarıyla sulama amacıyla kullanılan tankerlerin ve ilaçlama motorlarının su ile doldurulup hazır beklenmesi yönünde uyarılar yaptı.

HIZLI MÜDAHALE ORMANI KURTARDI
İşte Çal Selcen, bu tedbirin sayesinde ormanı yanmaktan kurtardı. Muhtar Halit Duran anonsları ve vatandaşların Çal ile ilgili paylaşımları sayesinde dumanlar görüldüğü andan itibaren bölgeye vatandaşlar su tankerleri ve ilaçlama motorları ile gitti ve yangına ilk müdahaleyi yaptı.

Benzer olaylar Denizli’nin birçok bölgesinde yaygınlaştı.

ARŞİV: 2011 yılında o dönemki Denizli Özel İdaresi, yangın tehlikesi bulunan köylere basınçlı su basabilen tankerler dağıtmıştı.

HER KÖYE TANKER PROJESİ, VATANDAŞIN KATILIMIYLA GÜÇLENDİ
Orman yangınları için Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nün geliştirdiği ‘her orman köyüne bir su tankeri’ projesi, uzun yıllar uygulanmaya çalışılmıştı. Ancak yangın bilincinin artması, vatandaşın devletten bir şey beklemeden kendi mülkünü yangının hizmetine verebileceğini, hatta feda edebileceğini gösterdi.

TRAKTÖRÜNÜ KAYBEDENLER VAR…
Bu uğurda Buldan’ın Türlübey Mahallesinde 2 Ağustos’ta çıkan Yangına Süleyman Köylüoğlu da tankeri ve traktörü ile koştu. Ancak alevler hızla büyüdü ve Köylüoğlu’nun traktörünü alevler yuttu. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Köylüoğlu’na yeni bir traktör hediye etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı