REKLAMI GEÇ

Çivril, Çal ve Baklan ovalarındaki su krizi çiftçiyi isyan ettirdi

Çivril, Çal ve Baklan ovalarındaki su krizi çiftçiyi isyan ettirdi

Denizli’nin önemli üç ovasında sulama birliğinin paraları peşin almasına karşın vaat edilen suyu vermemesiyle kuraklık tehdidine boyun eğdi. Binlerce çiftçi parasını ödediği halde su alamadığı için ürünlerinin tarlada yandığını söyleyerek isyan etti. Çal Ziraat Odası Başkanı sorumlu tuttuğu DSİ’yi suçladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Ağustos 2020 Perşembe, 13:51

Türkiye’nin en verimli ovalarından, ülkedeki çerezlik ayçiçeğinin yüzde 70’ini tek başına üreten Çivril, Baklan ve Çal ovalarında susuzluk isyanı büyüyor.

KRİZ NASIL BAŞLADI
Bölgedeki su krizi adım adım şöyle geldi:
Sulama birliğinin yetkisini elinde bulunduran DSİ’nin önce, hem münavebe (alan kapatma) hem de su krizinin önüne geçebilmek için ekili alanların dörtte birine sulu tarım ürünü ekilebileceğini duyurdu. Ardından –çiftçinin iddiasına göre- kararını değiştirerek tüm alanlarda sulu tarım ürünleri ekilebileceğini bildirip, ayçiçeğine 2, mısıra 3, pancar ve yoncaya 4 su verileceğini duyurdu. Ancak sulama birliği, çiftçiye su verme şartı sundu ve sulama paralarının yarısını peşin olarak istedi.

MISIRLAR, AYÇİÇEKLERİ KURUYOR
Çiftçiler paraları yatırdıktan sonra çoğunluğu ayçiçeği ve mısır olmak üzere ekimlerini yaptı. İlk su verildikten sonra ikinci sulamaya sıra geldiğinde su verilmedi ve ‘su kıtlığı’ gerekçe olarak gösterildi. Binlerce dekar alandaki özellikle ayçiçeği ve mısır susuzluk ve aşırı sıcak havalar nedeniyle daha ürün vermeden kurumaya başladı.

ÇİFTÇİ İSYAN ETTİ, TOPLU HALDE SULAMA BİRLİĞİNE GİTTİ
Dün Çal’ın İsabey, Denizler, Aşağıseyit, Yukarıseyit, Mahmutgazi mahallelerinden gelen çiftçiler sulama birliğinden açıklama istedi. Denizli Valiliği7nin gösteri ve yürüyüş yasağına takılan çiftçiler yetkililerden bilgi almak için çabaladı. Bölgede bulunan CHP Milletvekili Teoman Sancar, DSİ Bölge Müdürü ile telefonla görüştü.

‘ZARARIMIZ ÖDENSİN’
DSİ’nin Tarım Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Çivril’de bugün toplantı yapacağı ve sorunların enine boyuna tartışılacağı bilgisi üzerine çiftçiler bölgeden ayrıldı. Bazı çiftçiler ikinci sulamamanın yapılmaması nedeniyle, artık su verilse de ürünlerin kurtulmayacağını söyleyip, zararlarının tazmin edilmesini istedi.

‘SUYU BİRİKTİRMEYİP HES’LERE AKTARIYORLAR’
Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, bugün Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısı ile mağdur çiftçilerin durumunu gündeme getirdi. Çil, sorumlu olarak sulama birliği yetkisini elinde bulunduran DSİ’yi suçlarken, “DSİ sulama işini devamlı olarak yapacak ve hiçbir sıkıntı olmayacak denildi. Bu yıl Mart ayında Çivril’de yapılan toplantıda DSİ Aydın Bölge Müdür Yardımcımız bu sezon sulamada sıkıntı yaşanmayacak ayçiçeğine 2, mısıra 3, pancar ve yoncaya 4 su verileceğini söyledi. Çiftçilerimiz de buna göre ekimlerini yaptılar. DSİ’nin bölgemizde ihtiyaç duyulan suyu Işıklı göletinde biriktirmeden Menderes üzerindeki HES’lere su vermek için baraj kapaklarını açması da bugünki yaşadığımız su sıkıntısının önemli sebeplerindendir” dedi.

‘ACİL ÇÖZÜM BULUN’
Acilen çözüm bulunması gerektiğini belirten Çil, şunları söyledi:
“Şu anda durum vahim ova yanıyor. Çiftçiler kan ağlıyor. 1. Sulamalar yapıldı. 2. Sularda sıkıntı başladı. Tarlalardaki sulama günleri şu anlık 15-20 gün gecikmeye başladı. Bu durum bölge çiftçisini çok büyük sıkıntıya sokacaktır.
Sulamaya biran önce çare bulunmasına; önümüzdeki yıllarda da münavebe (alan kapatma) uygulamasının mutlaka ama mutlaka geri getirilmesini çiftçilerimiz adına talep ediyoruz. Çiftçilerimizin talepleri de ısrarla geri getirilmesi yönündedir.”

Yorumlar

mustafakemalatatürk   -  Bağlantı 8 Ağustos 2020, 08:44

eee badem biyiklilari sectiniz şimdi koydukmu diye bagiranlar ceksin ezasini

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı