REKLAMI GEÇ

Daha önce termik santral ile gündeme gelmişti, Avdan’da yine hareketlilik

Daha önce termik santral ile gündeme gelmişti, Avdan’da yine hareketlilik

Daha önce termik santral yapılması ile gündeme gelen Avdan’da bu kez maden hareketliliği yaşanıyor. Uzun uğraşların ardından Avdan termik santral projesinin iptal edilmesinin ardından STK’lar yeniden harekete geçti. Avdan Platformu Bileşenleri, Avdan Mahallesi’nde 567 hektar alanı kapsayan Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı Projesi’yle, Avdan Bölgesi’nde ikinci bir santral kurulmasının planlandığını öne sürdü.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 24 Ağustos 2021 Salı, 14:08

Avdan Platformu Bileşenleri, Avdan Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanan Tavas ve Kale ilçeleri Avdan Mahallesi mevkii “Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artış Projesi” ile ilgili hazırlanan değerlendirme raporunun ardından harekete geçti, Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarıyla buluştu.

Platform adına açıklama yapan Cüneyt Zeytinci, Avdan Mahallesi’nde 567 hektar alanda Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı Projesi’nin planlandığını belirterek, proje ile 602 hektar tarım alanının yok olacağı ifade etti.

30 MİLYON TON KÖMÜR ÇIKARILACAK
Zeytinci, “Ruhsat sahalarında gerçekleştirilen rezerv tespit çalışmaları sonucunda, yaklaşık 30 milyon 500 bin ton linyit kömürünün açık işletme yöntemiyle işletilebilir kısmı 26 milyon 400 bin ton olarak belirlenmiştir. Kapasite artışı projesi kapsamında, açık ocak madenciliği faaliyetleriyle, yıllık 2. milyon ton kömür üretimi hedeflenmektedir” dedi.

YILLIK 2 MİLYON TON KÖMÜRÜ YATAĞAN’A GÖTÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL
Yılda 2 milyon ton kömürün, proje alanına 130 kilometre mesafede yer alan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevkinin planlandığını anlatan Zeytinci, “Günlük 5 bin 480 ton kömürün 130 km mesafedeki Yatağan Termik Santrali’ne gönderilmesi işletme maliyeti, ulaşım ve yol altyapıları açısından mümkün değildir” dedi.

PROJEDE NİHAİ HEDEFLERİ TERMİK SANTRALDİR
Açık kömür işletmesi projesi yakınında Kale’nin Yenidere Köyü mevkiinde Yenidere Termik Enerji Elektrik Üretim Ve Maden Sanayi AŞ tarafından yapılması planlanan Yenidere Termik Termik Santral ve Kül Depolama alanı projesinin bulunduğunu ifade eden Zeytinci, bu bilginin kamuoyunu yanıltma amaçlı olduğunu, projede nihai hedefin termik santral olduğunu öne sürdü.

Avdan Mahallesi’nin açık kömür işletme alanına 80-100 metre mesafede olduğunu dile getiren Zeytince, açık ocak sınırının 2.700 metre batısında Adamharmanı Mahallesi ve 2.250 metre güneyinde Narlı Mahallesinin yer aldığını kaydetti.

İKİNCİ TERMİK SANTRAL TEHLİKESİ
Açık Kömür İşletmesi Kapasite Artış projesi’nin, Avdan Termik Santrali Projesi alanı sınırları ve genel anlamda aynı alanları kapsadığını belirten Zeytinci, “Avdan Termik Santrali projesi kapsamında kamuoyu ile paylaşılan tüm kaygılarımız aynen gündeme getirilmektedir” dedi.

Yorumlar

BİLAL KIRKPINAR   -  Bağlantı 24 Ağustos 2021, 16:08

VAY BENIM TAVAS OVAM VAYY..BIRILERI PARA KAZANACAK DIYE GUZEL OVALARIM MAF OLACAK MAF.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı