REKLAMI GEÇ

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Göç İdaresi’nni Maryam Seriatmedari’nin iadesi için her yolu denediğini öne sürdü

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Göç İdaresi’nni Maryam Seriatmedari’nin iadesi için her yolu denediğini öne sürdü

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, dün gece gözaltına alınan İranlı Aktivist Maryam Seriatmedari ile ilgili son gelişmeleri aktardı. İlhan, süreci takip eden meslektaşları sayesinde 20 günlük ek sürenin alındığını belirterek, “Can güvenliği ve özgürlüğü tehlikede olan yabancıların iade edilmemesi ile ilgili uluslararası sözleşmelerde imzamız var. Maryam’ın iade edilmemesi ve ülkede kalması için dava açacağız” dedi. İlhan, tutumlarından dolayı Göç İdaresi’ni de eleştirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Eylül 2020 Salı, 18:24

Türkiye, İranlı Aktivist Maryam Seriatmedari’nin dün akşam saatlerinde gözaltına alınması ve ardından sosyal medyada başlatılan yardım çağrıları nedeniyle Denizli’ye kilitlendi.

İran’da başörtüsü zorunluluğuna karşı mücadele eden ve bu nedenle de 10 yıl kesinleşmiş hapis cezasına çarptırılan İranlı Maryam Seriatmedari’nin uzun süredir Denizli’de olduğu da bu gözaltı ile ortaya çıktı.

Gün boyu destekçileri ve avukatların çabasıyla 20 günlük izin verilen ve serbest bırakılan Maryam Seriatmedari hukuki mücadelesini sürdürüyor. İranlı aktiviste gözaltına alınmasının ardından destek olan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Gazeteci Nevşin Mengü’nün Youtube hesabından yaptığı yayına katıldı, İranlı aktivistin Denizli’de yaşadıklarına ilişkin bilgiler verdi.

Maryam Seriatmedari rutin bir kontrolde vizesinin bittiğinin belirlenmesi üzerine gözaltına alındığını belirten İlhan, sürecin Göç İdaresi’nde yaşananlardan kaynaklandığını söyledi.

Meslektaşlarının Maryam’ın Göç İdaresi sürecinde yanında olduğunu belirten İlhan, “Maryam’ın iddiası daha önce yaptığı başvuru sonucunu beklemek. Göç İdaresi’ndeki görevliler zorla evrak imzalatıp, önceki başvurunun geçersiz sayılması çabasına giriyorlar. Meryem süreci bildiği için anlıyor ve yardım istiyor. Göç İdaresi kendini tamamen sürecin dışına almaya çalışıyor” dedi.

Yabancıların iadesine ilişkin sürecin hassas olduğunu belirten Müjdat İlhan, “Can güvenliği ile ilgili, başına siyasi olaylardan kaynaklanan sorun yaşayabilecekler için iadenin gündemde olmaması gerekiyor. Bu yaşam hakkının korunmasına yönelik oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçebilecek sözleşmelerdir. Biz de İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere bunlara imza attık. Sözleşmenin 31. maddesi geri göndermemeye yöneliktir. Hiçbir ülkeye, hiçbir koşulda gönderilmemesi için önlemlerin alınması zorunlu. Maalesef bizde bu sıkıntı geçmişte yaşandı, bundan sonra da yaşanacak. Göç idaresi kendini öyle soyutlamışlar ki, orada görevli avukatları bile dışarı çıkarabiliyorlar. Avukatlara yönelik yapılan hukuka aykırılıkları tutanak haline getiriyoruz” dedi.

Maryam Seriatmedari’nin yanında hiçbir avukatın olmadığını, derdini anlatabileceği bir çevirmenin de bulunmadığını belirten Müjdat İlhan, “İran’da Maryam Seriatmedari’nin 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunuyor. Denizli’de uzun süredir ikamet ediyor ve yasal başvurusunu yapmış. Bizim müdahalemiz sayesinde 20 gün süre verdiler ve kendi isteği ile ülkeyi terk etme süreci başlattılar. Biz, yürütmeyi durdurma adına dava açacağız ve takip edeceğiz. Maryam’ın ülkede kalması ve İran’a iade edilmemesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

Yorumlar

hasan   -  Bağlantı 9 Eylül 2020, 08:27

Bu iran devleti kaç tane pkk lıyı tutup Ülkemize iade etti? İadeyi bırakın askerlerimize saldırmaları için ellerinden gelen desteği vermiyorlar mı?

Alper   -  Bağlantı 8 Eylül 2020, 21:16

Sizin sözleriniz birbiriyle çelişiyor. Daha düne kadar çınar iranlı kaynıyor diyordunuz şimdi bir iranlıya sahip çıkıyorsunuz. Aklınızca insan hakları diyerek insanları kandıracaksınız. İşinize gelen mülteci işininize gelmeyense aktivist

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı