REKLAMI GEÇ

Denizli Barosu’ndan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması açıklaması

Denizli Barosu’ndan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması açıklaması

Denizli Barosu üyeleri, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine açıklama yaptı. Cezaevinde milletvekili seçilen Can Atalay’a hak ihlali yapıldığı yönündeki kararının uygulanmasını istedi. Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, “Mahkeme kararı uygulanmıyorsa hukuktan bahsedilemez” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Kasım 2023 Perşembe, 14:09

Denizli Barosu üyeleri, yüksek yargıdaki gelişmeler üzerine açıklama yaptı. Açıklamanın temelini; Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’a hak ihlali kararını almasından sonra, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin suç duyurusunda bulunması oluşturuyor.

“CUMHURİYET’İN 100. YILINA YAKIŞMAYAN KARAR”
Denizli Adalet Sarayı önündeki basın açıklamasını Baro Başkanı Adnan Demirdöğer yaptı. Baro yönetimi ve üye avukatların da katıldığı açıklamada olayı “tarihi” diye nitelendirdi. Demirdöğer, “Cumhuriyetimizin 100. Yılına hiç yakışmayan bir şekilde; Anayasa’nın 2. maddesinde düzenlenen ‘hukuk devleti’ ilkesine aykırı olarak; Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım 2023 tarihli kararı ile Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının sonuçlarının giderilmemesine (uyulmamasına) ve “Anayasa hükümlerini ihlal eden ve kendisine verilen yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşarak” hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiştir” dedi.

“DERECE MAHKEMESİNİN TAKDİR YETKİSİ YOK”
Olayın yargı açısından değerlendirmesini de yapan Demirdöğer, “6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 48. maddesinde belirtildiği üzere, Anayasa Mahkemesince verilen hak ihlali neticesinde öngörülen yol yeniden yargılamadır. 6216 sayılı Kanun gereğince verilen yeniden yargılama kararı, talepte bağlı olmaksızın, derece mahkemelerince re’sen başlatılması zorunlu olan bir giderim yoludur. Yeniden yargılama kararı kendisine gönderilen derece mahkemesi, kabul edebilirlik incelemesi yapmaksızın yargılamayı yeniler ve bu halde derece mahkemesinin gösterilen sebebin varlığı hususunda herhangi bir takdir yetkisi de bulunmamaktadır” diye konuştu.

MAHKEME KARARI UYGULANMIYORSA HUKUKTAN BAHSEDİLEMEZ
Demirdöğer devamla şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı sonrasında yargı mercilerinin bariz şekilde Anayasa ve kanunlara aykırı olarak verdikleri kararlarla ihlalin giderilmesini sürüncemede bıraktıkları ve temel hak ve hürriyetleri ihlal edici uygulamaya devam edildiği görülmektedir. Yargıtay 3. Ceza Dairesince ihlal kararının gereğinin anayasal zorunluluğa karşın yerine getirilmemesi ve kararın uygulanmaması adına Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunularak hukuk devleti ilkesine telafisi imkansız bir zarar verilmekte ve suç işlenmektedir.

Mahkeme kararlarının uygulanmadığı bir yerde hukuk devletinden bahsedilemez. Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin Can Atalay kararında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve bahsi geçen ihlal kararının gereğinin yerine getirilmesi yalnızca ilgili derece mahkemelerinin değil, başta Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Yargı organları olmak üzere kamu gücünü kullanan diğer organların da görevidir. Hukuki güvenlik hakkının geri dönülmez biçimde zedelenmemesi adına, Can Atalay hakkında derhal yeniden yargılama, yasama dokunulmazlığı kapsamında durma ve tahliye kararı verilmeli; Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 46. maddesi gereğince resen soruşturma başlatması çağrısında bulunuyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı